Cum schimbă unde eşti ceea ce mănânci

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Alimentele pe care le aşezi evident, pe rafturi, vor fi primele consumate mereu FOTO Adevărul
Alimentele pe care le aşezi evident, pe rafturi, vor fi primele consumate mereu FOTO Adevărul

Locul în care mănânci, oamenii cu care stai la masă, felul în care aşezi în frigider mâncarea şi chiar şi mărimea paharului de vin, toate acestea schimbă obiceiurile alimentare personale cu succes.

Dacă încerci să te abţii de la cartofii prăjiţi, brânzeturi sau şuncă atunci când participi la un bufet, ai putea încerca să-ţi umpli farfuri, prima dată, cu fructe şi legume. Şi asta pentru că cercetătorii de la Cornell Universitu au descoperit că oamenii care consumau mâncare sănătoasă la primul fel, la un bufet, aveau tendinţa să mănânce mâncăruri mai puţin calorice după.

Studiul realizat vine în demonstrarea tuturor teoriilor lansate până acum, potrivit cărora mediul înconjurător ne afectează felul în care mâncăm. De la locul în care luăm masa până la oamenii cu care ne aşezăm, deciziile noastre alimentare sunt extrem de flexibile.

Locul în care mănânci
Chiar dacă mâncarea nu este atât de bună, vei continua să mesteci în funcţie de mediul în care te afli. Un studiu recent demonstra că oamenii mănâncă aceeaşi cantitate de popcorn într-o sală de cinema, indiferent dacă era proaspăt sau vechi. „Câteodată voinţa şi bunele intenţii nu sunt de ajuns, nu reuşim să păcălim creierul mai mult decât o face mediul în care ne aflăm”, a spus psihologul David Neal.

Ce comandă prietenii tăi
Ai genul de prieteni care vor comanda cartofii prăjiţi sau salata? Presiunea socială va lucra şi în aceste cazuri, subliminal, pentru că „vrem să fim în aceeaşi linie cu oamenii cu care stăm la masă”, a spus cercetătoarea Brenna Ellison.

Mărimea şi forma paharul de vin
Pentru a evita umplerea paharului, încercaţi să consideraţi pahare mai subţiri şi să vă feriţi de oamenii care se oferă să facă acest lucru. Sunt doar câţiva dintre factorii care duc la un consum excesiv de alcool.

Ambianţa
Lumina puternică şi volumul tare al muzicii te îndeamnă la mai multe calorii. Cercetătorii de la Cornell au demonstrat că în restaurantele în care lumina era blândă, muzica în surdină, clienţii consumau mai puţine calorii, dar se şi bucurau mai mult de mâncarea lor. 

Ce se vede în frigider
La fel ca în supermarket, produsele ţinute la vedere vor fi primele care vor dispărea de pe raft. „Nu este vorba doar că unele alimente sunt în sertarele frigiderului, iar altele direct pe raft. Contează şi opţiunile pe care ni le oferim. Dacă în locul unui platou cu fructe se află un bol cu prăjituri, atunci te laşi păcălit de cea mai veche capcană în care credeai că nu pici”, spun cercetătorii de la Cornell. 

Citeşte şi:

Cum să mănânci să ajungi centenar

Ce să nu mănânci ca să nu ai probleme cu somnul

Suplă şi la vârsta a doua

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite