Stil de viaţă

articolul anterior articolul urmator

Dacă bucătarul tuşeşte sau strănută pe mâncarea ta, nu vei lua coronavirus: explicaţia specialiştilor

13
27 Mar 2020 17:40:10
Autor: Andreea Neblea
Dacă bucătarul strănută pe mâncare nu iei coronavirus FOTO Shutterstock
Dacă bucătarul strănută pe mâncare nu iei coronavirus FOTO Shutterstock

Experţii spun că nu există niciun caz raportat în lume despre persoane care ar fi luat coronavirus din alimentele pe care le-a mâncat.

Potrivit specialiştilor, chiar dacă cineva care are COVID-19 strănută sau tuşeşte pe alimente, nu vei lua coronavirus în momentul în care vei consuma mâncarea, scrie Business Insider
 
Aşadar, dacă te bazezi pe mâncarea comandată în timp ce te afli izolat la domiciliu, poţi sta fără grijă – este imposibil să contractezi virusul din mâncare.
 
Experţii medicali spun că nu există absolut nicio dovadă care să arate că virusul s-ar răspândi prin mâncare. Însă, pentru a înlătura orice pericol şi a fi în siguranţă, este important să te speli pe mâini după ce ai atins ambalajul alimentelor livrate, pentru că au fost atinse şi de alţi oameni. 
 
Ben Chapman, specialist în siguranţa alimentelor de la Universitatea de Stat din Carolina de Nord, a asigurat că dacă un bucătar tuşeşte pe mâncare este în regulă: „Chiar dacă un lucrător din domeniul alimentaţiei publice tuşeşte sau strănută direct într-un castron de salată verde crudă înainte de a-l ambala într-un recipient pe care apoi ţi-l trimite acasă, este aproape imposibil să te îmbolnăveşti“. 
 
„Transmiterea se face prin epiteliul respirator în nas, gură şi ochi. Este puţin probabil să fie transmis în alimente, mai probabil pe mâini, în timp ce ţineţi ambalaje alimentare“, a explicat dr. Eric Cioe-Pena, medic de urgenţă şi director de sănătate globală pentru Northwell Health.
 
Potrivit lui Jaimie Meyer, medic specialist în boli infecţioase la Yale Medicine, până în prezent nu există dovezi privind transmiterea coronavirusului prin alimente.
 
„Modalitatea principală de transmitere a virusului se face de la o persoană care are virusul la una sănătoasă prin inhalarea directă a picăturilor transmise în aer şi inhalate“, a adăugat Meyer.
 
Meyer şi Cioe-Pena au afirmat, însă, că ar trebui să păstrezi o distanţă de şase metri faţă de cel care îţi livrează comanda şi să încerci să eviţi plata cash sau să semnezi pentru primirea comenzii. 
 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

13 Comentarii

Balamuc
28.03.2020, 02:26:35

Deci dovada ca nu se poate transmite este ca nu exista dovezi ca se transmite.

+5 (7 voturi)
M Costi
28.03.2020, 05:13:57

@Andreea Neblea - "...Experţii medicali spun că nu există absolut nicio dovadă care să arate că virusul s-ar răspândi prin mâncare..." !?! Si...a testat pe propria ...piele vreun "espert" , mancand dintr-o farfurie in care a stranutat un bolnav infectat si nu s-a infectat ? Doar asa ar avea argumente sa afirme ca virusul nu se poate răspândi prin mâncare. Daca nu a facut respectivul test , n-ar trebui sa se ...bage in seama iar jurnalistii n-ar trebui sa le promoveze parerile !

+4 (8 voturi)
Utilizator Adevărul
28.03.2020, 07:21:48

Comentariu considerat abuziv.

Vali Piros
28.03.2020, 08:05:53

Virusul zice: am ajuns in mancare, mor!!!!! Transmiterea prin mancare e una, dar prin picaturile de stranut din mancare e cu totul si cu totul altceva. Bucatarii bolnavi de COVID nu pot lucra. Oare cum puteti posta asemenea aberatii?

+5 (7 voturi)
Utilizator Adevărul
28.03.2020, 08:35:52

Comentariu considerat abuziv.

Vezi toate comentariile (13)

Modifică Setările