Stil de viaţă

articolul anterior articolul urmator

De 1 Mai românii sărbătoresc Armindenul. De ce i se mai spune şi Ziua Beţivilor

1
1 May 2021 09:55:27
Autor: Liviu Stănculescu
Foto Shutterstock
Foto Shutterstock

De 1 Mai, românii sărbătoresc Ziua Muncii cu mici şi bere, dar puţini ştiu că în această zi la sate, în anumite regiuni şi zone din România, se celebrează Armindenul sau Ziua Beţivilor, o tradiţie veche de sute de ani, de origini păgâne. Uite ce tradiţiişi obiceiuri se respectă pentru spor, pentru recolte bogate şi sănătate!

Ce este Armindenul

Armindenul este o veche zeitate a naturii şi a vegetaţiei, ziua de 1 Mai fiind considerată ziua începututului de vară, când natura înverzeşte. Armindenul este o zi în care se sărbătoresc roadele pâmântului, adică recoltele, dar şi ziua în care ne rugăm pentru a fi feriţi de dezastre naturale: secretă prelungită, ploi şi inundaţii, grindină, furtuni.

Armindenul, copacul cu ramurile împodobite

În această zi se obişnuieştesă se pună la uşă, la porta casei sau la ferestre o crenguţă înverzită. În tradiţia rurală, Armindenul era un copac curăţat de crengi şi împodobit cu spice de grâu. Tradiţia spune că în această zi tinerii de la sate pleacă în pădure şi taie cel mai înalt copac – un brad sau un fag. Acestuia i se retezau crengile până aproape de vârf, iar cele rămase erau împodobite. Pe tulpină se agăţau spice de grâu şi cununi de flori.

Citeşte articolul complet pe Click.ro

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

1 Comentariu

Tăunu
1.05.2021, 10:02:07

1 Mai este ziua internațională a muncii după ce muncitorii greviști din Chicago au fost împușcați de poliție. Ai priceput liviuț ce sărbătorim ?

-5 (5 voturi)
Modifică Setările