Stil de viaţă

articolul anterior articolul urmator

De ce creierul bărbaţilor îmbătrâneşte mai repede decât cel al femeilor

4
9 Feb 2019 15:35:52
Autor: Lizeta Oprea
Creierul bărbaţilor îmbătrâneşte mai repede decât cel al femeilor
Creierul bărbaţilor îmbătrâneşte mai repede decât cel al femeilor

Oamenii de ştiinţă au găsit o nouă diferenţă între creierul bărbaţilor şi al femeilor: modificările legate de procesul de îmbătrânire. Creierul femeilor este cu trei ani mai tânăr decât al bărbaţilor.

Pentru moment nu se ştie dacă această diferenţă este innăscută, dar creierul unei femei se comport ca fiind cu trei ani mai tânăr decât al unui barbat de aceeaşi vârstă. Studiul a fost efectuat pe 205 de persoane - 121 femei si 84 de barbati, între 20 şi 82 de ani, scrie sciencealert.com

Dupa ce au scanat creierul subiecţilor, oamenii de ştiinţă au observat că creierul femeilor era, în medie, cam cu 3,8 ani mai tânăr decat cel al bărbaţilor. Iar aceasta diferenţă începe să se avidenţieze înca de la 20 de ani.

Creierul are nevoie de glucoză ca să funcţioneze corect, dar modul în care creierul îl foloseşte se schimbă odată cu vârsta. Procesul prin care creierul sintetizează zahărul pentru a creşte şi apoi a se maturiza se numeşte glicoliză anaerobă.

Pe măsură ce îmbătrânim, creierul utilizează în mod diferit glucoza. La copii, un proces metabolic numit glicoliza aerobă,este asociat cu procesul de dezvoltare a creierului. Acest proces încetineşte pe măsură ce ne apropiem de vârsta adultă şi continuă să scadă lent până în jurul vârstei de 60 de ani. Totuşi, variază şi în funcţie de sex. Metabolismul femeilor tinde să facă faţă mai bine în lupta cu timpul decât cel al bărbaţilor.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

4 Comentarii

marius cristian
9.02.2019, 16:14:01

pai nu afirma teoria corecta politic a ideologiei de gen ca nu exista absolut nici o diferenta intre barbat si femeie?!?

+1 (1 vot)
Galeriu Crestinu
9.02.2019, 17:57:00

....beutura e de vina.....asta se vede mai clar la rusi care au media de viata cea mai mica...

Maica Agatha
9.02.2019, 17:59:57

Degeaba ai creierul mai tinar daca nu ai nimic in el

+1 (1 vot)
OmTacut
10.02.2019, 16:09:00

Creierul barbatului imbatrineste si datorita faptului ca ciocanitoarea de nevasta nu inceteaza sa-l "tafu" la cap.

Modifică Setările