Stil de viaţă

articolul anterior articolul urmator

De ce a fost interzisă „Scufiţa roşie“ într-o şcoală din Spania

14
8 May 2019 21:27:09
Autor: Andreea Neblea
FOTO Shutterstock
FOTO Shutterstock

Într-o şcoală din Catalonia, Spania, mai multe poveşti precum „Scufiţa roşie“ au fost retrase din bibliotecă după ce a fost analizat conţinutul lor.

O şcoală din Catalonia, Spania, a retras din biblioteca sa 200 de cărţi clasice pentru copii, precum „Frumoasa adormită“ şi „Scufiţa roşie“, pe motiv că promovează stereotipuri de gen, scrie Newsweek
 
După ce a analizat conţinutul bibliotecii pentru copii, conducerea şcolii Taber School din Barcelona a constatat că aproximativ o treime din poveşti sunt „toxice“, în timp ce o zecime din cărţi a fost scrisă dintr-o perspectivă sexistă. 
 
Anna Tutzó, care se afla în comisia care a analizat cărţile, a declarat că prejudecăţile de gen au pătruns şi în basme şi că schimbarea rolurilor în societate „nu se reflectă în povestiri“. Comitetul a stabilit că în aceste poveşti apar mai multe personaje de sex masculin decât de sex feminin şi că rolurile lor au încurajat stereotipurile. 
 
Tutzó a declarat pentru „El Pais“ că astfel de povestiri promovează stereotipuri deoarece bărbaţii sunt de mai multe ori personificaţi ca eroi curajoşi care se luptă cu personaje negative, salvând personaje de sex feminin aflate în primejdie. Asta în timp ce fetele, în general prinţese, aşteaptă să fie salvate şi sunt asociate cu frumuseţea, maternitatea şi iubirea.
 
Alte şcoli din Barcelona încearcă să urmeze exemplul. Şcoala Montseny revizuieşte cărţile din bibliotecă. Estel Clusella, şeful asociaţiei părinţilor Fort Pienc, a declarat că este bine să ai cărţi care îndepărtează stereotipurile de gen tradiţionale.
 
„La vârsta de 5 ani, copiii au stabilit deja rolurile de gen; ei ştiu ce înseamnă să fii băiat sau fată şi ce înseamnă asta. Deci, este esenţial să lucrăm la această perspectivă încă din copilărie“, a spus ea.
 
Basmele au fost de mult timp un subiect controversat din cauza mesajelor  pe care rolurile le transmit copiilor.  
 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

14 Comentarii

Marcel Panciu
8.05.2019, 21:52:50

Probabil vor inlocui toate cartile astea retrograde cu porn. E bun pentru dezvoltarea copilului in spiritul progresului, diversitatii si corectitudinii politice.

+9 (11 voturi)
Galeriu Crestinu
9.05.2019, 00:39:31

"Corectitudinea" pulitica a marxistilor progresisti consta in pervertirea LGBT a tuturor copiilor de la varstele cele mai fragede asa cum au stabilit satanele mondiale....

+6 (10 voturi)
Anonymustransylvanus
9.05.2019, 07:06:15

MEDICAMENTE!!!!!!!!!

+4 (6 voturi)
Stefan din Nord
9.05.2019, 07:38:29

Nazistii au ars carti in strada considerate neconforme ideologiei lor Comunistii romani in anii 50 au interzis multe carti considerate de asemenea necorespunzatoare din perspectiva lor Acum in al treilea mileniu cand in sfarsit am ajuns la visul de aur al omenirii civilizatia si democratia se interzic iarasi multe genuri de carti Totul e doar o spoiala ,ne imaginam doar ca suntem liberi ,de fapt suntem controlati si indoctrinati

+10 (10 voturi)
Iulius.
9.05.2019, 08:01:02

De ce nu interzic și biblia, acea carte de basme nestiintifica, nedivina, criminala, imorala, inumana si f contradictorie?

+3 (7 voturi)

Vezi toate comentariile (14)