De ce mărţişorul este alb şi roşu: ce simbolizează culorile

0
Publicat:
Ultima actualizare:
De ce mărţişorul este alb şi roşu. FOTO: holistlife.wordpress.com
De ce mărţişorul este alb şi roşu. FOTO: holistlife.wordpress.com

Şnurul alb-roşu care însoţeşte astăzi mărţişoarele este, de fapt, Mărţişorul autentic de altădată. Cele două fire răsucite nu aveau ataşate obiecte la începuturile sale. Specialiştii etnografi ne explică de ce mărţişorul este alb şi roşu.

Mărţişoarele sunt simboluri ale renaşterii naturii odată cu venirea primăverii şi au rol de talismane. Primul mărţişor a fost şnurul împletit din fir alb şi negru, cel din urmă fiind înlocuit în timp cu un fir roşu, culoare care protejează de rele şi exprimă iubirea în credinţa populară. Albul, la rândul său, semnifică puritate şi energie.

De ce mărţişorul este alb şi roşu. Jocul anotimpurilor

O altă simbolistică a şnurului bicolor este aceea că albul reprezintă iarna, iar roşul, vara. Pe de altă parte, roşul ar fi putut înlocui negrul pentru a aduce aminte de anumite sacrificii.

„Şnurul este mai important decât obiectul ataşat lui. Acesta este mărţişorul autentic“, spune Virgil Niţulescu, directorul Muzeului Ţăranului Român din Capitală. 

La începuturile sale, şnurul se realiza din două fire răsucite de lână. În credinţa populară, Baba Dochia ar fi fost cea care ar fi tors firul, în timp ce urca cu oile la munte. Aşa cum ursitoarele torc firul vieţii copilului la naşterea acestuia, la fel şi Baba Dochia toarce firul unui nou an, care debutează primăvara, odată cu  .

De ce mărţişorul este alb şi roşu. Ce simbolizează

Mărţişorul era primit de copii, băieţi şi fete, de la părinţi, în dimineaţa zilei de 1 martie. Aromânii puneau mărţişorul în piept sau la mână în seara zilei de 28 sau 29 februarie. Oamenii credeau că mărţişorul îi fereşte de boli şi de deochi, că vor avea noroc în dragoste şi vor fi mai înstăriţi. Altfel spus, el este un talisman care apără de rele pe tot parcursul anului.

Primele obiecte ataşate şnurului bicolor au fost monedele de aur şi argint. Au urmat apoi mici bijuterii, de obicei din argint, şi mult mai târziu au apărut mărţişoarele din lemn şi din cânepă. În tradiţia populară, aducătoare de noroc sunt mărţişoarele care au formă de trifoi. Inima este simbol al iubirii, iar ancora – al credinţei.

Stil de viață



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite