Stil de viaţă

articolul anterior articolul urmator

De ce nu este indicat ca o femeie atrăgătoare să-şi adauge poza în CV

0
14 May 2015 13:20:10
Autor: Oana Bâltoc
FOTO pinterest.com
FOTO pinterest.com

Deşi alcătuirea unui CV presupune ca aplicantul să includă şi o fotografie, rezultatele unui studiu recent demonstrează că femeile frumoase aflate în căutarea unui loc de muncă ar trebui să ignore această etapă spre binele lor.

O echipă de cercetători din cadrul Universităţii Wilfrid Laurier din Canada a ajuns la concluzia că o femeie frumoasă poate profita de pe urma frumuseţii sale în multe situaţii, dar aspectul fizic atrăgător ar putea să-i dăuneze când se află în căutarea unui loc de muncă.

Mai exact, studiul a a presupus trimiterea de CV-uri în pereche, cu date fictive, pentru mai mult de 2.500 de locuri de muncă, pe parcursul a 18 luni. Ambele CV-uri puneau candidaţii într-o lumină profesională foarte bună, cu singura diferenţă că unul avea ataşată şi o fotografie a candidatului, iar celălalt nu.

Rezultatele au fost surprinzătoare, în condţiile în care un studiu anterior avansa ideea că aplicanţii consideraţi atrăgători au mai multe şanse de a obţine postul dorit şi salarii mai bune, fiind percepuţi ca oameni de încredere şi inteligenţi, indiferent dacă erau femei sau bărbaţi.

Canadienii au ajuns însă la concluzia că femeile frumoase care nu-şi includ fotografia în CV au şanse mult mai mari de a fi selectate pentru a veni la un interviu, decât cele care şi-au ataşat fotografia. Cercetătorul Bradley Ruffle este de părere că femeile sunt astfel penalizate pentru frumuseţea lor de alte femei, cei mai mulţi angajaţi aflaţi în poziţia de recrutori pe piaţa muncii fiind angajaţi de sex feminin.

„Femeile aflate în poziţia de a decide angajarea unei persoane simt nevoia de să-şi apere teritoriul profesional, aşa că devin reticente în a selecta o femeie care ar putea reprezenta o competitoare de temut, inclusiv în ceea ce priveşte aspectul fizic“, a declarat Ruffle.

De asemenea, Bradley Ruffle a atras atenţia că femeile atrăgătoare sunt văzute şi ca un fel de „magneţi sociali“, care afectează în mod negativ productivitatea la locul de muncă. Nu în ultimul rând, bărbaţii căsătoriţi care optează pentru un aplicant are tendinţa de a respinge femeile atrăgătoare, în cele mai multe cazuri, probabil pentru că doreşte să evite posibile conflicte cu partenera de viaţă, mai arată concluziile studiului.

Nu la fel stau lucrurile în ceea ce priveşte bărbaţii atrăgători care aplică pentru un loc de muncă. Aceştia au fost aleşi cel mai des de angajatori, pe locul secund situându-se CV-urile fără poză şi pe locul trei CV-urile candidaţilor care nu ieşeau cu nimic în evidenţă din punct de vedere fizic. Astfel, un bărbat arătos este considerat de încredere, sigur pe el şi nu în ultimul rând o persoană inteligentă. 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

0 Comentarii