De ce plânsul este benefic sănătăţii şi cum acţionează asupra psihicului şi a corpului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Dincolo de motivul care generează o furtună de emoţii, plânsul poate fi benefic psihicului.  Deşi mulţi consideră că astfel de episoade trădează slăbiciunea, specialiştii susţin că este o bună metodă de  eliberare.

Când există atât de multă ruşine în jurul vulnerabilităţii şi a plânsului, poate fi greu de înţeles că plânsul are beneficiile sale.

„Plânsul are beneficii importante pentru sănătatea mintală, ne ajută să ne eliberăm de sres şi să trecem prin emoţii pentru a le prelucra şi a le scoate la suprafaţă”, este de părere terapeutul american Jill E. Daino.

Data viitoare când ai un episod de plâns, reaminteşte-ţi următoarele cinci moduri prin care acest lucru îţi este  benefic, scrie bustle.com

Plânsul îţi poate îmbunătăţi starea de spirit

Într-un studiu publicat în revista Motivation and Emotion, voluntarilor li s-au prezentat filme din categoria dramă. Cercetătorii au monitorizat cine a plâns ca răspuns la impactul emoţional şi cine nu. Cei care au vărsat lacrimi s-au simţit rău în timpul filmului, în timp ce voluntarii care au avut reacţii neutre s-au simţit aproximativ la fel. Cu toate acestea, la 90 de minute de la încheierea filmului, cercetătorii au retestat subiecţii, stabilind că cei care au plâns în timpul filmului se simţeau chiar mai bine decât înainte de vizionarel. Cei care au avut reacţii neutre au avut acelaşi nivel de fericire pe care l-au avut de-a lungul experienţei.

Plânsul scade nivelul de stres al organismului

Un studiu publicat în revista Emotion susţine că plânsul are o serie de beneficii asupra organismului, inclusiv scăderea nivelului de cortizol (hormonul stresului). Neeliberarea organismului de stres poate avea consecinţe fizice precum dureri de cap, de stomac sau iritabilitate copleşitoare .

Plânsul te poate conduce în propriile emoţii

„După ce aţi eliberat emoţiile compleşitoare printr-un episod de plâns, este posibil să observaţi că puteţi gândi mai clar la ceea ce aţi experimentat, oferindu-vă posibilitatea de a reflecta şi de a pune aceste experienţe în cuvinte. Este momentul să te aşezi în tine şi să vezi ce e cu adevărat în mintea ta“, spune psihoterapeutul.

Plânsul poate scădea tensiunea arterială

Conform aceluiaşi studiu Emotion din 2019, plânsul poate calma întregul corp, ajutând inclusiv la scădea ritmul cardiac. Deşi poate părea contraintuitiv, un episod de plâns poate readuce echilibrul întregului corp.

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite