De ce ar trebui să crezi când un mincinos îţi spune că minte

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Şi asta pentru că, potrivit unui nou studiu, oamenii, cu tot cu mincinoşi, sunt mai oneşti decât s-ar crede. Minciuna nu pare să fie un obicei constant în viaţa majorităţii.

Cercetători de la Universitatea din Amsterdan şi Ben-Gurion au rugat 527 de studenţi, ca parte dintr-un set de teste psihologice, să spună de câte ori au minţit în ultimele 24 de ore. 41% au declarat că n-au minţit deloc, 51% au recunoscut de la una la cinci minciuni, iar restul de 8% peste şase minciuni.

Dar oamenii de ştiinţă au vrut să descopere şi cine minte, pentru că studii anterioare au avut tendinţa să generalizeze mitomania oamenilor, sugerând că aproape toată lumea minte, urmare a interacţiunilor sociale normale. Totuşi, potrivit acestei analize, echipa de cercetători a descoperit că numai 5% din oameni au spus 40% din minciunile raportate.

Aceştia au putut identifica şi stabili un portret al tipului de om care, cel mai probabil, minte. Deloc surprinzător, trăsăturile generale de personalitate sunt asociate cu tendinţe de grandoare, manipulare şi de a obţine emoţii.

Pentru a cerceta mai profund în tiparul mincinosului, oamenii de ştiinţă au mai realizat două teste. Unei părţi din grupul original de oameni i-a fost dată oportunitatea de a minţi, fără teama de a fi descoperiţi, cu scopul de a face mai mulţi bani.

Într-unul din teste, participanţilor li s-a cerut să dea cu zarul sub o foaie de hârtie şi să raporteze scorul final. Numai aceştia puteau vedea numerele, iar cu cât scorul era mai mare, cu atât suma de bani urma să crească.

În cel de-al doilea test, au fost rugaţi să spună câte puzzle-uri au rezolvat, fiind răsplătiţi financiar, din nou, în funcţie de rezultate. Examinatorii nu aveau cum să le verifice rezultatele, dar acestea includeau anumite sarcini de nerezolvat.

Aşa că, deşi cercetătorii nu au putut fi sigur de cine a minţit la primul test, au ştiut cu siguranţă că au fost care au minţit, de vreme ce nu aveau cum să obţină scoruri atât de mari, cu anumite sarcini imposibil de rezolvat. „Cu cât mai mulţi oameni raportau minciuni în ultimele 24 de ore, cu atât mai mare erau şi numerele raportate la jocul de zaruri”, a spus co-autorul studiului Shaul Shalvi.

Concluzia? Mincinoşii mint, dar majoritatea nu. „Acest lucru ar trebui să ne facă să ne simţim bine, dar nu toată lumea este dispusă să accepte că oamenii sunt mai oneşti decât credem noi”, scrie publicaţia „Time”.

Psihiatrul specializat în medicină legală Carole Lieberman, de exemplu, spune că grupul de oameni aleşi nu este reprezentativ: erau mai multe femei decât bărbaţi, iar acestea ar fi avut tendinţa să mulţumească cercetătorii cu răspunsurile lor, de aceea au raportat răspunsurile corecte.

Bazându-se pe experienţa sa şi mărturiile depuse în procese care vizau credibilitatea martorilor, aceasta chestionează concluzia potrivit căreia majoritatea n-ar minţi tot timpul. „În ultimii 20 de ani, oamenii au arătăt o tendinţă ascendentă de a minţi tot mai des”, a spus aceasta.

Citeşte şi:

Minciunile pe care le spun bărbaţii în pat

Şi americanii mint, nu-i aşa?

Cum să-ţi înveţi copiii să nu mintă

Minciunile cel mai des întâlnite în CV

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite