Stil de viaţă

articolul anterior articolul urmator

Deprimat sau mereu binedispus? Cum ne influenţează personalitatea anotimpul în care ne-am născut

1
21 Oct 2014 13:41:47
Autor: Oana Bâltoc
FOTO walkinonsunshine.thoughts.com
FOTO walkinonsunshine.thoughts.com

Perioada din an în care ne-am născut are un impact asupra personalităţii fiecăruia din noi, iar acest lucru poate influenţa dezvoltarea anumitor tulburări emoţionale.

O echipă de cercetători din Ungaria a stabilit în urma unor studii biochimice că oamenii care vin pe lume în anumite perioade ale anului prezintă mai multe riscuri de a avea pe parcursul vieţii diverse tulburări emoţionale din cauza anumitor trăsături temperamentale.
„Studiile biochimice au arătat că anotimpul în care te naşti influenţează anumiţi neurotransmiţători monoamini, precum dopamina şi serotonina. Acest lucru ne-a făcut să credem că anotimpul în care ne naştem ar putea avea un efect de durată asupra noastră“, a declarat Xenia Gonda, cercetătorul care a condus studiul.

Pentru a ajunge la această concluzie, echipa de cercetare a examinat mai mult de 400 de subiecţi, cărora le-au fost analizate tipurile de personalitate în funcţie de anotimpul în care s-au născut. Persoanele cu un temperament ciclotimic, caracterizat de schimbările frecvente de stare, de la trist la vesel, erau născute în mare măsură vara. Cele cu temperament hipertimic, cu tendinţa de a fi excesiv de pozitivi, se născuseră îndeosebi primăvara şi vara.

Persoanele născute iarna s-au dovedit a fi cel mai puţin înclinate spre nervozitate, în mod semnificativ în comparaţie cu cele născute în orice altă perioadă din an, în timp ce subiecţii care au văzut lumina zilei toamna au indicat o tendinţă mult mai scăzută către depresie decât cei născuţi iarna. Concluziile cercetării au fost prezentate în cadrul Congresului European CNP (neuropsihofarmacologie).

Citeşte şi:

De ce perfecţioniştii mor mai devreme

Eşti epuizat profesional? Semne că suferi de sindromul burnout

 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

1 Comentariu

Florin Mihai
21.10.2014, 15:47:10

Cred ca anotimpul nasterii nu ne influenteaza deloc. Conteaza doar: scopul si munca dedicata. Restul e horoscop...

Modifică Setările