Designerul de succes al Canadei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Lucian Matis, un tânăr de origine română, în vârstă de 30 de ani, este numit „preferatul modei“ de presa canadiană. Designerul Lucian Matis a emigrat în Canada, în 1997, împreună cu părinţii săi. Cu toate că revine rar în ţară, folclorul românesc reprezintă principala sa sursă de inspiraţie.

În cadrul celei mai recente Săptămâni a Modei de la Toronto, încheiată la începutul lunii aprilie, Lucian Matis şi-a reasigurat statutul în peisajul modei canadiene. „Lucian Matis are exact ceea ce-i lipseşte reprezentantului designului vestimentar canadian: aerul european", scriau jurnaliştii de specialitate. Participă deja de şapte sezoane la evenimentul bianual de modă din Toronto, dar n-a ratat nici participări la Săptămâna Modei din Montreal şi din Belgrad.

Cel mai promiţător designer în 2009

Matis a participat, în 2007, la concursul „Project Runway Canada", varianta formatului prezentat de Heidi Klum în America. Scopul: lansarea tinerilor designeri care au potenţialul de a revoluţiona moda.

„Project Runway m-a învăţat că nu găseşti realitatea într-un show TV. Odată ce ai ieşit din proiect, atunci începe adevărata provocare", spune Lucian Matis despre proiectul care i-a deschis uşile. Celebrul fotomodel Iman, soţia cântăreţului David Bowie, a purtat o rochie roşie semnată Lucian Matis pe coperta revistei „Elle", după ce acesta a ieşit pe locul doi în concurs.

Anul trecut, Lucian Matis a câştigat premiul Fashion Design Development Fund, căruia i s-a adăugat suma de 10.000 de dolari şi pictoriale, cu hainele sale, în presa de modă. „Am concurat împotriva unor designeri canadieni consacraţi, puteam să jur că n-am nicio şansă. Acest premiu este oferit celui mai promiţător designer canadian, iar eu am fost îndeajuns de norocos să-l câştig, în octombrie, anul trecut", explică el.

Stilul celei mai recente colecţii ale sale, prezentată la Toronto, a fost comparat cu cel al regretatului Alexander McQueen, „copilul teribil al modei britanice". În sezonul următor, Matis îşi va prezenta colecţia în cadrul Săptămânii de Modă de la New York. La fel ca Ingrid Vlasov, designerul apelează la influenţele foclorului românesc în creaţiile sale, datorită „sensibilităţii europene" care-l urmăreşte.

Haine pentru profesori

Lucian Matis a părăsit România împreună cu părinţii săi, în 1999, când avea 19 ani. „Am hotărât asta după ce părinţii mei au vizitat Canada, iar mama s-a îndrăgostit de priveliştea de aici, de florile şi de verdele peisajului", povesteşte Lucian. Familia designerului este împărţită în Italia, Austria, America şi Canada. „Este un adevărat triumf ca doi membri ai familiei mele să fie în aceeaşi ţară", se amuză el. În copilărie, părinţii lui Lucian deţineau un atelier de croitorie în Blaj, oraşul natal al designerului.

„Am crescut în atelierul lor şi iubeam să fac ţinute pentru păpuşile verişoarei mele. Am ignorat mult timp talentul meu şi poate de aceea m-a bântuit mereu", spune designerul. „Eram în vacanţă cu prietena mea din liceu, Alina, când şi-a dat seama că nu are rochii de vară. Fiind în atelierul de croitorie al părinţilor, aveam de unde alege materialele necesare. Aşa că i-am făcut o rochie în câteva ore şi, după ce a văzut-o, a rămas uimită şi m-a întrebat dacă nu vreau să devin designer. Atunci am început să mă gândesc la asta. În liceu obişnuiam să fac haine pentru profesorii mei din liceu, pentru că le plăcea cum lucrez", îşi aminteşte Lucian.

Cu braţele deschise

De când a emigrat, Lucian s-a mai întors în ţară de câteva ori, în vacanţe, dar şi cu oferte de afaceri. „Eram tânăr şi nimeni nu mă lua în serios. Aveam milioane de dolari (n.r. - canadieni) pe care trebuia să-i cheltuiesc pe marfă, dar toată lumea mă trata cu o imensă lipsă de respect. Aşa că m-am dus în Italia, unde am reuşit să fac treaba imediat", spune Lucian. Designerul speră ca situaţia să se fi schimbat în ceea ce priveşte sectorul afacerilor vestimentare. Deşi nu mai este la curent cu situaţia actuală a industriei modei din România, Lucian are aşteptări bine definite.

„Sper să găsesc în România o ţară cu o clasă de mijloc mult mai puternică şi mult mai puţină corupţie", spune el. Designerul nu s-a simţit, în cei ultimii 11 ani petrecuţi în Canada nedreptăţit din cauza originii sale. Ţara care l-a adoptat s-a dovedit a fi „punctul în care se întâlnesc toate naţionalităţile". „Sunt extrem de privilegiat să locuiesc într-o ţară precum Canada, care îmi recunoaşte talentul. Îi sunt recunoscător şi mă încurajează să fac şi mai multe de acum înainte", spune Lucian. 

"Sper să găsesc în România o ţară cu o clasă de mijloc mult mai puternică şi mult mai puţină corupţie."
Lucian Matis
designer

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite