Despre încrederea în(tre) noi. Câţiva paşi simpli pentru a construi o relaţie pe termen lung

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Vine treptat şi pleacă dintr-o dată. Cum facem să o păstrăm şi să o gestionăm corect? Fie că vrei să dezvolţi o relaţie personală sau profesională, încredera este motorul care o va face să meargă sau nu până într-un anumit punct. Iată câţiva paşi simpli pentru a construi o relaţie pe termen lung.

Nu minţi

Adevărul este o armă foarte puternică în orice relaţie, pornind de la adevărul despre tine până la adevărul despre scopul relaţiei. Aşadar nu fi ceea ce nu eşti pentru că în foarte scurt timp asta se va întoarce împotriva ta. Încrederea în tine va fi generată, în timp, tocmai pentru faptul că eşti acceptat/ă aşa cum eşti. Nu e bine nici să îţi accentuezi defectele, dar atunci când ele ies la suprafaţă primul pas pentru consolidarea încrederii este să le recunoşti şi apoi să încerci să le repari.

Încearcă marea cu degetul

Nu acorda toată încrederea de la început, dar nici nu lăsa să se vadă asta foarte evident. Descoperă omul sau oamenii cu care vrei să dezvolţi o legătură pe termen lung şi convinge-te că imaginea pe care ţi-ai creat-o despre ei este cea reală. În tot acest timp este bine să iei în seamă sfatul de mai sus şi să nu promiţi ceva ce nu ştii sigur dacă vei face: încheierea unui contract, demararea unei afaceri sau a unei simple colaborări pentru că dacă la un moment dat vei ajunge la concluzia că nu te afli în faţa persoanei potrivite pentru a-ţi îndeplini obiectivele pe care ţi le-ai propus la începutul relaţiei nu te vei alege decât cu imaginea unei persoane neserioase care nu ştie ce vorbeşte şi din acel moment nimeni nu va mai avea încredere în tine.

Nu acţiona impulsiv

Atunci când eşti într-un moment de criză fie cu un partener de afaceri, fie cu o persoană apropiată păstrează-ţi calmul. Analizează subiectul crizei şi vezi care sunt modalităţile de a trece peste el. În acest moment facem de cele mai multe ori greşeli de care ne pare rău mai târziu şi pierdem oameni pe care nu îi vom mai putea apropia niciodată şi care ar fi putut avea roluri foarte importante în vieţile noastre. Aşa că apăsaţi butonul ”Hold” cât încă nu este prea târziu.

Dă-i timpului timp

Acum tot ce trebuie să faci este să te detaşezi de situaţia de criză şi să o lăşi să se rumege singură în subconştientul tău. Nici nu ştii cât de mare este puterea acestuia, iar soluţia va veni atunci când te aştepţi mai puţin. Ţine minte, nimeni nu apare în vieţile noastre pur întâmplător. Cu toţii avem ceva de învăţat unii de la alţii, aşa că analizează bine dacă a fost vreo lecţie de învăţat până acum, care a fost aceea, cum îţi foloseşte în viaţă şi ce gol ar putea lăsa persoana respectivă dacă începând de mâine nu s-ar mai afla printre prietenii tăi.

Iartă

Îmi aduc acum aminte de un coleg care a fost avansat în urma unei greşeli imense pe care o făcuse în firmă. În cele mai multe dintre cazuri aici se departajează liderii adevăraţi de simpli manageri. Faptul că acel lider a iertat greşeala angajatului şi l-a mai şi avansat pe deasupra, l-a transformat pe cel din urmă într-unul dintre cei mai competitivi şi loiali angajaţi ai companiei respective, care nu numai că şi-a îndreptat greşeala, dar a făcut performanţă pentru mulţi ani de atunci înainte. Acelaşi lucru este valabil şi în relaţiile personale: nu lăsa oamenii să iasă pur şi simplu din viaţa ta pentru că va veni momentul în care pur şi simplu nu vă vor mai lăsa ei să intri în vieţile lor.

Încrederea în noi nu se naşte din noi, ci din cei care sunt alături de noi!

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite