Dezamăgire, frustrare şi nervi, dincolo de imaginea perfectă a vacanţelor în familie: românii şi-ar fura singuri căciula cu soluţia găsită de occidentali

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Vacanţele în familie s-au transformat în ultima perioadă în motive de griji, stres, certuri şi chiar divorţ. Deşi înainte de începerea vacanţei suntem pozitivi şi încântaţi de multitudinea activităţilor pe care credem că le vom desfăşura, realitatea concediului aduce dezamagirea nereuşitei, lucru care duce la certuri interminabile, în încercarea de a găsi un vinovat.

Copiii, la fel ca şi părinţii, aşteaptă nerăbdători perioada vacanţelor. Grijile legate de serviciu, şcoală, note sau absenţe ar trebui să dispară pe loc atunci când începe concediul. Cu toate acestea, studiile arată că vacanţa este cel mai bun câmp de luptă pentru a ne descărca tensiunile acumulate peste an.

Cea mai fericită perioadă este cea în care planificăm concediul, nu vacanţa

Simpla planificare a concediului ne face mai fericiţi, arată un studiu efectuat de cercetătorii olandezi şi publicat în „Jurnalul de Cercetare a Calităţii Vieţii“. Pe de altă parte, rezultatele au arătat că nivelul de satisfacţie scade brusc în primele zile de vacanţă. Conform sondajelor, o treime dintre cupluri se ceartă chiar în a doua zi de concediu, iar cea mai des întâlnită frază care porneşte un scandal este „ Ţi-am spus eu....!”. 

Odată începută vacanţa, multe din problemele de cuplu îşi fac apariţia cu o intensitate accentuată deoarece timpul petrecut împreună face ca accesele de nemulţumire reciprocă să devină atât de toxice încât să strice practic fiecare zi de „relaxare“ împreună cu familia. Paradoxul este că deşi te gândeşti că neexistând surse de presiune exterioară, cuplul se relaxează, în realitate abia atunci este momentul în care se manifestă aspectele care nu merg în cuplu, şi nu mai pot fi negate sau ignorate, spune psihoterapeutul Mirela Horumbă.

Vacanţa departe de familie, la modă în Occident 

Statisticile occidentale arată că aproape o treime din cupurile care pleacă în vacanţă, se întorc acasă cu intenţia de a divorţa. În Anglia, cele mai multe divorţuri se înregistrează în luna septembrie, bărbaţii văzând perioada de întoarcere la serviciu ca pe un mod de a scăpa de problemele de cuplu. Însă orice problemă are şi rezolvare. Cel puţin, asta cred occidentalii care au dat startul unui nou curent în ultimii ani: plecatul în vacanţă fără soţ sau copii, în escapade alături de prieteni buni. Schimbarea în psihologia cotidiană a Occidentului vine ca răspuns la oroarea vacanţelor petrecute în familie, ca o garanţie a supravieţuirii cuplului, după cum se arată pe europaliberă.org.

Deşi această abordare pare a fi o rezolvare pentru problema certurilor din vacanţe pentru britanici, câte din familiile din România sunt dispuse să procedeze astfel? În cultura tradiţionalistă a românilor, probabil că partenerii ar ajunge să se certe pentru că unul visează la câteva zile petrecute în compania prietenilor şi nu alături de cei dragi. 

Se pare că în străinătate se experimentează o soluţie de a merge în vacanţă individual, ceea ce nu mi se pare decât un soi de a ne fura singuri căciula. Este ca în acel banc în care doi prieteni vechi se întâlnesc şi îşi povestesc ce au mai făcut de la ultima întâlnire, ce mai fac soţiile: «Eu şi soţia mea ne înţelegem minunat în vacanţă, este ceva de vis …/ - Serios ?, întreabă celălalt făcând ochii mari ; Şi, cum reuşiţi?/ Simplu: eu merg la mare, ea la munte !». Ca o recomandare pentru o vacanţă frumoasă este important să folosim limbajul verbal pozitiv şi să ne canalizăm întreaga atenţie pe găsirea unor soluţii, deoarece ele sunt întotdeauna la dispoziţia noastră, este important doar să schimbăm maniera de focus, ne sfătuieşte psihoterapeutul Mirela Horumbă.

Cu sau fară copii?

Relaxarea şi starea de bine a părinţilor ţin de fericirea copiilor, care sunt pentru ei o cutie de rezonanţă. Plecatul în vacanţă fără copii poate stârni în părinţi un sentiment de vinovaţie, unii considerând că petrecerea concediului alături de cei mici, poate reprezenta o recuperare a timpului pierdut pe parcursul anului.

Maria C. din Bucureşti a mers în vacanţele din ultimii ani cu soţul, copilul, dar şi alături de familia cumnatei, care mai are doi copii.

Când ai copii este destul de greu să găseşti timp şi pentru tine în vacanţă, să te culci noaptea mai târziu şi să te trezeşti a doua zi când ai chef, de exemplu. Mai ales când copiii sunt destul de mici, cum este în cazul nostru, cu vârste între 4 şi 7 ani, programul de vacanţă este făcut în funcţie de nevoile lor. De la alegerea destinaţiei de vacanţă, hotelul care trebuie să aibă eventual şi un loc de joacă sau o piscină pentru copii, plajă cu apă mică la mal. Într-adevăr, apar şi certuri în timpul unei astfel de vacanţe, de regulă pentru că nu reuşim să ne organizăm aşa cum trebuie şi pentru că mereu apare ceva neprevăzut când ai un copil sau mai mulţi cu tine, a povestit Maria.

Totuşi, bucureşteanca nu crede că ar putea să se relaxeze pe deplin departe de cei dragi, oricât de obositoare ar fi vacanţele cu familia: „Cred că m-aş simţi vinovată că plec fără ei. Prefer să mai fug câte un weekend la mare sau la munte fără copii, împreună cu soţul, eventual şi cu prietenii.”

Psihoterapeutul Mirela Horumbă este de părere că rolul de părinte pune o presiune reală pe relaţia de cuplu şi că, în anumite cazuri, nu este exclus ca tensiunile apărute în timpul vacanţei să-i pună la grea încercare pe cei doi parteneri.

Dacă în familie există şi copii, pe lângă rolul de partener de cuplu, apare şi rolul de părinte. Astfel, interacţiunea celor două roluri face ca vulnerabilitaţile cuplului să se transforme în adevărate provocări şi, nu de puţine ori, să conducă spre o ruptură sau separare a partenerilor, este de părere specialistul.

Priorităţile românilor care pleacă în concediu cu cei mici

Atunci când îşi aleg destinaţia de vacanţă, familiile ţin cont în primul rând de nevoile copiilor. Conform unei analize realizate de agenţia de turism Eturia, în România parinţii ai căror copii au între 1 şi 7 ani aleg să-şi petreacă vacanţa de vară în destinaţii cu plajă, unde există resorturi care oferă programe de distracţie special concepute pentru cei mici: kids club, petreceri, animatori, piscine special amenajate etc. Pe de altă parte, în cazul familiilor cu copii care merg la şcoală (peste 7 ani) se preferă circuitele tematice care îi ajută pe aceştia să înveţe lucruri noi, să intre în contact cu civilizaţii şi culturi diferite.

Conform aceleiaşi surse, în general, familiile cu copii îşi planifică de obicei vacanţele cu 3-4 luni în avans şi optează pentru sejururi de 10 zile. Aproximativ 70% optează pentru vacanţele de relaxare, punând preţ pe curăţenie, calitatea mâncării, activităţi pentru copii şi atracţii turistice.

Majoritatea familiilor care îşi iau copiii în vacanţe aleg să se cazeze în apartamente sau camere interconectate, pentru a avea acces constant la camera acestora. Referitor la bagaje, de cele mai multe ori, familiile care călătoresc cu avionul solicită 3 bagaje de cală, în cazul în care sunt însoţite de copii.

Stil de viață



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite