Dieta corporatistului: cum să slăbeşti când nu ai timp să ţii diete stricte

0
Publicat:
Ultima actualizare:

După ce a dus lupte crâncene cu kilogramele în plus, medicul Roberta Camelia Roşca s-a decis să inventeze „Dieta corporatistului“, un stil alimentar care să i se potrivească. Recunoaşte că există dieta care să permită multă ciocolată, nopţi nedormite sau nemişcatul fundului de pe scaun, însă crede că lupta cu kilogramele în plus poate fi câştigată atunci când există o strategie.

Roberta Camelia Roşca este medic şi preşedinte al asociaţiei pentru educaţie medicală şi lifestyle „Alege viaţa“.

„Am fost grăsuţă. Pentru unii încă mai sunt. Eu văd doar că am slăbit. Poate încă nu suficient. E un proces, o călătorie. Sunt încă o grăsuţă care a slăbit. Şi care, entuziasmată, vrea să împărtăşească“, scrie medicul în cartea „Dieta corporatistului“.

Nu faceţi schimbări spectaculoase în alimentaţie, nici restricţii dure aplicate brutal. Nu adăugaţi un factor suplimentar de stres. Cu cât vei fi mai relaxat, implementând paşi simpli, rând pe rând, cu atât vei fi mai liber şi mai eficient, recomandă Roberta Camelia Roşca.

Ce mâncăm ca să slăbim:

  • Mâncăm mai puţin decât consumăm

Ce mâncăm ca să fim sănătoşi:

  • Mâncăm proteine de bună calitate din surse variate (ouă, peşte, pui şi curcan fără piele, brânză, fructe de mare, ciuperci, fasole) – din ele organismul construieşte noi celule pe măsură ce îmbătrânesc ceve vechi
  • Mâncăm, în cantităţi mici, grăsimi de calitate (nuci, migdale, caju, seminţe, ulei de măsline, unt) – avem nevoie de grăsimi pentru membrana celulelor şi producţia de hormoni
  • Mâncăm moderat din toate legumele pământului – aşa asigurăm un aport echilibrat de vitamine şi minerale
  • Mâncăm din când în când ceea ce ne place (preferabil neprelucrat industrial) – pentru starea noastră de bine, pentru confortul psihic
  • Mâncăm fructe de sezon în cantităţi mici – pentru vitamine şi minerale
  • Mâncăm moderat iaurt, murături, alimente fermentate, (miso, brânzeturi fermentate, varză murată, borş, un pahar mic de bere) – pentru probiotice

Ce mâncăm ca să nu ne îngrăşăm:

  • Mâncăm atât cât consumăm
  • Mâncăm zilnic şi alimente bogate în fibre (salate, spanac, valeriană, ceapă verde, rucola)
  • Alimente care au puţine calorii pe unitatea de volum (varză, conopidă, dovlecei, fasole verde, broccoli)
  • Mâncăm zilnic şi alimente care conţin multă apă ( castraveţi, roşii, dovlecei, supe, sucuri de legume)

Ce nu mâncăm ca să slăbim:

Nu mâncăm în exces zahăr, produse de cofetărie, patiserie, dulciuri, pâine, mezeluri, sucuri (inclusiv din fructe proaspăt stoarse)

Ce să nu mâncăm ca să fim sănătoşi:

  • Alimente procesate (doar ocazional)
  • Nu ronţăim
  • Nu mâncăm până simţim că pleneşte stomacul
  • Nu mâncăm dacă nu ne este foame
  • Nu mâncăm orice ne vine la îndemână. Învăţăm să alegem.
Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite