Dilema săptamânii: Ce alegem: ochelari sau lentile de contact?

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Rubrica din această săptămână este dedicată domeniului sănătăţii şi tratează subiectul deficienţei de vedere şi modul în care aceasta poate fi corectată. Când indicaţiile de ordin medical sau vârsta nu impun restricţii, un pacient care are probleme cu vederea poate să aleagă între a purta lentile de contact sau ochelari.

„Aragaz cu patru ochi" era poate una dintre cele mai crude porecle adresate puştilor care purtau ochelari, într-o vreme în care ramele erau realizate în laboratoarele medicale şi lipsite de imaginaţia unui stilist. Percepţia s-a schimbat de-atunci, iar purtarea ochelarilor a devenit un fapt obişnuit în orice societate. În prezent, ochelarii sunt mai răspândiţi ca oricând, mai şic ca oricând.  Conferă încă purtătorului un aer distinct, greşit perceput ca intelectual, schimbă definitiv fizionomii. Persoanele cu probleme de vedere îi pot purta fără grijă dacă nu duc o viaţă sportivă. Sunt recomandaţi în special persoanelor peste 40-50 de ani, moment când parcurgerea unei pagini de carte începe să devină un calvar.

Citiţi şi:

Leacuri pentru tratarea sindromului de ochi uscaţi

Lentile de contact care înlocuiesc ochelarii 3D

Istoria folosirii lentilelor de contact ca instrument optic de corectare a vederii este destul de recentă, acestea devenind în timp din ce în ce mai performante. Unul dintre avantajele lentilelor este că, în comparaţie cu ochelarii, măresc câmpul vizual şi n-au legătură cu ultimele tendinţe în modă. Sunt discrete, nu se văd, au evoluat deosebit de mult din punct de vedere calitativ şi medicii oftalmologi chiar le recomandă. o grijă în plus

Dar nu toată lumea preferă lentilele de contact, şi aceasta pentru că au nevoie de o îngrijire mai deosebită. De asemenea, după o anumită perioadă, acestea trebuie schimbate, plus că întreţinerea lor determină unele costuri suplimentare cu soluţia de curăţare şi alte picături.

Atunci când alegem între ochelari şi lentile de contact, trebuie să ţinem cont în primul rând de recomandările pe care ni le face un medic oftalmolog. Numai un specialist ştie care variantă de corectare a vederii este mai potrivită, în funcţie de problemele pacientului.

„Lentilele de contact sunt recomandate până la 40 de ani"

Dr Liliana Voinea, şefa secţiei de oftalmologie de la Spitalul Universitar de Urgenţă din Bucureşti, spune că lentilele de contact au ajuns atât de performante, încât doar în anumite cazuri sunt contraindicate. „Lentilele de contact de ultimă generaţie au un procent mare de apă, unele ajung până la 80%, şi nu mai prezintă nicio problemă. Nici preţurile lor nu mai sunt mari.  Dacă o persoană nu prezintă afecţiuni grave, poate purta lentile de contact, dar este obligatoriu să aibă o igienă corespunzătoare. De exemplu, n-are voie să pună mâna murdară la ochi.  Însă cine a avut o afecţiune corneeană sau o cheratită nu e bine să poarte lentile. Sunt boli pentru care acestea nu se recomandă", spune medicul Liliana Voinea.

Specialistul avertizează însă că lentilele de contact trebuie cumpărate pe bază de prescripţie medicală şi să fie de bună calitate. La copii, lentilele de contact se pun după 12 ani în cazul fetelor şi după 14 ani în cazul băieţilor.  Sub această vârstă se pun ochelari, pentru că cei mici au creştere rapidă, iar lentilele ar trebui schimbate frecvent.

„Ochiul se obişnuieşte mai bine cu lentila de contact decât cu ochelarii. Sunt şi cazuri în care sunt indicate lentilele de contact. De exemplu, în caz de keratocon, o afecţiune a ţesutului corneean,  sunt recomandate nişte lentile de contact speciale, numite dure, care ajută la refacerea ţesutului prin presiune", mai spune dr Voinea.

Ea recomandă ochelarii persoanelor care au trecut de 40 de ani şi care la această vârstă au început să aibă probleme cu vederea: „După 40 de ani, muşchii îşi pierd puterea şi nu mai vezi bine aproape. Persoana afectată începe să depărteze de ochi ziarul sau cartea. Când îşi dă seama că nu mai vede oricât ar îndepărta pagina, ajunge la oftalmolog. Nu poţi pune lentile de contact după 40 de ani, pentru că nu o să mai vezi la distanţă. În general, după această vârstă se prescriu ochelari pentru citit.

"Ochiul se obişnuieşte mai bine cu lentila de contact decât cu ochelarii."
Liliana Voinea
medic oftalmolog

„E mult mai uşor, mai comod să porţi ochelari"

Daniela S., 32 de ani,  a purtat ochelari de vedere de la o vârstă fragedă. Ţine minte şi acum că o deranjau mai ales ramele groase, uşor roşiatice, „parcă erau din chihlimbar", dar care o jenau teribil.

„Nici nu pot să spun când m-am obişnuit cu ei, cred că a venit de la sine. Şi acum, ochelarii fac parte din viaţa mea, din rutina zilnică şi nu pot spune că mă încurcă în activităţile mele. În timp mi-am creat trei perechi, cu rame total diferite, în funcţie de hainele pe care le port şi de culorile acestora", mărturiseşte Daniela, care lucrează în publicitate de aproape zece ani.

Tânăra afirmă că n-ar putea purta lentile de contact. A încercat un timp, i s-au potrivit, s-a simţit foarte bine cu ele, dar cel mai mult o enerva faptul că trebuia să le scoată seara, să aibă grijă să le ţină într-o soluţie specială.

„E mult mai uşor, mai comod să porţi ochelari. Îţi dau şi un aer mai deosebit, trebuie să recunoaştem. Am avut o colegă de facultate tare îndărătnică, avea probleme de vedere şi primise recomandare de la medicul oftalmolog să poarte ochelari. Spunea că se simte complexată. Nu sunt de acord cu acest punct de vedere. Multe persoane poartă ochelari şi au ştiut întotdeauna să estompeze acest mic defect prin alte calităţi", continuă Daniela.

În privinţa îngrijirii ochelarilor, Daniela spune că, faţă de lentilele de contact, se descurcă foarte bine cu un toc şi şerveţele speciale. „Întreţinerea e mai uşoară în cazul ochelarilor, iar dacă se întâmplă să se ude sticla atunci când plouă sau să-mi intre praf în ochi, rezolv aceste mici inconveniente mult mai uşor. Un firicel de praf dacă ţi-a intrat în ochi şi porţi lentile de contact, trebuie să le scoţi şi să le «reinstalezi». Nu mi se pare deloc comod acest lucru".

"Întreţinerea e mai uşoară în cazul ochelarilor, iar dacă se întâmplă să se ude sticla atunci când plouă sau să-mi intre praf în ochi, rezolv aceste mici inconveniente mult mai uşor."
Daniela S.
agent publicitate

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite