Dovada ştiinţifică pentru care femeile pot face mai multe lucruri simultan, în timp ce bărbaţii le fac pe rând

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un studiu de pionierat arată, pentru prima dată, diferenţele dintre conexiunile cerebrale ale femeilor, dar şi ale bărbaţilor, care explică unele stereotipuri legate de comportamentul acestora

Dacă femeia poate simultan să gătească, să vorbească la telefon şi să aibă grijă de copil, bărbatul se ocupa pe rând de fiecare dintre aceste activităţi. Cam aşa sună una dintre ceea ce era considerată prejudecată până recent, când oamenii de ştiinţă au demonstrat că nu este vorba doar de nişte stereotipii.

Cercetătorii americani, de la Universitatea Pennsylvania din Philadelphia, au descoperit că cele mai multe din conexiunile cerebrale din creierul unui bărbat au loc în aceeaşi parte a creierului şi se aseamănă unui joc de ping-pong, cu mişcări de la un capăt la altul, în timp ce conexiunile cerebrale ale femeii au loc de o parte şi de alta a emisferei stângi, dar şi drepte, a creierului.

Această diferenţă legată de felul în care sunt realizate conexiunile cerebrale se instalează încă din adolescenţă, când numeroase trăsături şi caracteristici secundare sexuale se formează sub influenţa hormonilor de sex – precum părul facial la bărbaţi şi sâni la femei.

De aceea, oamenii de ştiinţă cred că diferenţele fizice dintre cele două sexe joacă un rol important în felul în care creierul fiecăruia dintre ele funcţionează. De aici totul devine mult mai clar: de ce bărbaţii sunt mai buni cu sarcinile spaţiale care implică controlul muşchilor, în timp ce femeile sunt mai rapide în acţiunile verbale care implică memoria şi intuiţia. 

Testele psihologice realizate până acum au indicat diferenţe consistente între abilitatea sexelor de a realiza diferite sarcini mentale. Bărbaţii întreceau femeile în unele cazuri, dar şi acestea îşi lua revanşa în alte situaţii. Acum există o explicaţia fizică.

„Hărţile cerebrale ne arată evidenta diferenţă şi complementaritate în arhitectura creierului uman, fapt ce ne ajută să oferim o potenţială bază neurologică pentru explicarea acestei realităţi: bărbaţii se pricep mai bine la unele lucruri, iar femeile la altele”, a spus psihologul Ragini Verma, din echipa de cercetători.

Testele funcţionale au arătat că la îndeplinirea anumitor sarcini, femeilor şi bărbaţilor li se activează zone diferite ale creierului, după cum specifică Verna. 

Cercetarea, realizată pe 521 de femei şi 428 de bărbaţi, cu vârste cuprinse între 8 şi 22 de ani, a demonstrat că aceste diferenţe devin vizibile după adolescenţă.

Cu ajutorul unei metode de scanare a creierului, numită difuziune imagistică, s-a stabilit nivelul conexiunilor între aproape 100 de regiuni ale organului, realizându-se astfel o hartă neurală a creierului, numită „connectome”.

„La femei, majoritatea conexiunilor se fac între cele două emisfere, de la stânga la dreapta, în timp ce la bărbaţi se fac din spate în faţă”, a explicat cercetătoarea.

De vreme ce conexiunile din creierul femeii au loc în emisfera stângă, asociată cu gândirea logică, dar şi cu cea dreptă, în relaţie directă cu intuiţia, acest lucru poate explica de ce femeile se descurcă mai bine decât bărbaţii la sarcini intuitive.

În stânga, creierul tipic masculin, iar în dreapta cel feminin

image

„Intuiţia este gândirea fără gândire. Este ceea oamenii numesc instinct. Femeile au tendinţa să fie mai bune decât bărbaţii la genul acesta de sarcini pentru că sunt şi mame”, explică specialista.

Bărbaţii, în schimb, întrec femeile când vine vorba de sarcini spaţiale şi abilităţi motorii  - precum citirea unei harte. Femeile înscriu mai multe puncte la testele de memorie, orice ţine de memorarea numelor şi ale feţelor, dar şi la testele cognitive sociale, care măsoară empatia şi inteligenţa emoţională.

Singura parte din creier în care conectivitatea de tip stânga-dreapta era mai ridicată la bărbaţi decât la femei se află în cerebel, o parte veche de evoluţie responsabilă cu controlul mişcărilor.

Un studiu separat, publicat acum o lună, descoperea că genele descoperite în creierul uman se manifestă diferit la bărbaţi şi la femei. Teste realizate postmortem pe creierul şi şira spinării a 100 de cadavre au arătat diferenţe genetice semnificative între sexe. Acestea pot fi responsabile pentru tulburări neurologice precum autismul, potrivit echipei de cercetători de la University College din Londra.

De exemplu, una dintre teoriile care planează asupra autismului se leagă de faptul că băieţii sunt de cinci ori mai afectaţi de această boală decât fetele. De aceea se crede că este o tulburare „a creierului extrem masculin”, care este notat cu eşecul de a putea fi empatic faţă de ceilalţi. 

Citiţi şi:

Femeile au nevoie de somn mai mult decât bărbaţii

Ce îi stresează pe bărbaţi?

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite