Stil de viaţă

articolul anterior articolul urmator

Dr. Mihaela Bilic: Facem burtă de la fructe exact ca băutorii de bere! Că mănânci struguri, că bei vin, tot alcool se numeşte

20
7 Aug 2020 08:43:49
Autor: Lizeta Oprea
Nutriţionistul Mihaela Bilic în studioul Adevărul Live
Nutriţionistul Mihaela Bilic în studioul Adevărul Live

Mihaela Bilic avertizează cu privire la consumul unei cantităţi mari de fructe şi dezavantajele acestora. „Fructele trebuie consumate ca un desert şi nu în cantităţi excesive. Altfel, ne vom îngrăşa şi este o grăsime urâtă, exact ca a băutorilor de bere“, este de părere nutriţionistul.

Fructele înseamnă apă cu fructoză, iar ficatul procesează fructoza similar alcoolului. Asta, pentru că celulele organismului nostru nu au nevoie de fructoză ca să funcţioneze, ci de glucoză, ca urmare, fructoza se va transforma în grăsime de rezervă. De aceea fructele trebuie consumate ca un desert şi nu în cantităţi excesive. Altfel, ne vom îngrăşa şi este o grăsime urâtă, exact ca a băutorilor de bere, care se depune pe abdomen, avertizează medicul nutriţionist Mihaela Bilic. Ea a atras atenţia, într-o intervenţie la Digi24, că pepenii sunt „campionii” acestui sezon, dar în curând va veni „artileria grea”: strugurii.

„Fructele nu trebuie consumate în exces. Exces înseamnă cantitatea de fructe ce trece de ce ar intra într-o palmă, aşa cum şi pâinea trebuie măsurată tot cu palma. Fructele se pot consuma pe post de desert. Fructele nu sunt un aliment de bază, nu pot înlocui niciodată mâncarea clasică, pentru că din apă cu fructoză noi nu putem funcţiona. Vitaminele şi mineralele pe care le conţin nu au aport caloric, acelea sunt micronutrienţi, deci nu au rol de hrănire”, a explicat Mihaela Bilic.

Medicul atrage atenţia asupra unor raţionamente greşite a multora dintre noi atunci când este vorba despre fructe, mai ales că acum este sezonul pepenilor: „Sunt o mulţime de persoane care spun: haide să nu mai mănânc nimic în seara asta, mănânc doar nişte fructe, ca să scap cu o raţie calorică mai mică. Decât să mănânc mâncare, mai bine renunţ la masa de seară şi mănânc fructe”.

Pepenele îngraşă, trebuie mâncat în cantităţi mici

Nutriţionista este conştientă că a declanşat un adevărat val de nemulţumire pe Instagram, atunci când a spus că pepenele îngraşă şi face grăsime care se depune pe burtă. „Îmi pare rău, dragii mei, chiar dacă sunteţi nemulţumiţi, ăsta este adevărul, aşa funcţionează metabolismul”, este mesajul pe care îl transmite contestatarilor.

Le aduce şi un argument: „Gândiţi-vă că, dacă suntem oneşti, la niciun restaurant, în nicio ţară, nici măcar în România, când ceri la sfârşit un desert bazat pe fructe, nu-ţi aduce nimeni o jumătate de pepene şi o lingură ca să mănânci tot pepenele, ci ţi se aduc câteva bucăţele pe o farfurioară. Aşa se mănâncă fructele! Altfel, acest aport mare de apă cu fructoză este procesat de ficat similar procesării alcoolului şi din păcate, pentru că muşchii nu pot funcţiona cu fructoză şi nicio celulă a noastră nu poate funcţiona cu fructoză, doar glucoza este combustibil pentru organism, fructoza se va transforma în grăsime de rezervă, pentru că organismul altceva nu are ce să facă cu ea!” - a explicat Mihaela Bilic.

Liber la legume!

Ea spune legumele sunt acele alimente pe care le putem consuma în orice cantitate, la orice oră, pentru că avem vitamine, minerale, urme de fructoză, neimportante, şi acolo avem toţi nutrienţii. În plus, spune Mihaela Bilic, cu cât sunt mai colorate legumele, cu atât mai bine. Ele au rol de protecţie anticancer, sunt antioxidante, fac toate minunile din lume! dă asigurări nutriţionista.

În schimb, la fructe, atenţie, prezenţa fructozei nu le mai încadrează în această categorie „orice, oricât”.

Că mănânci struguri sau că bei vin, tot alcool se numeşte!

„Fructele se mănâncă pe post de desert şi cu măsură, pentru că altfel ne vom îngrăşa şi este o grăsime urâtă, exact ca la băutorii de bere, care se pune pe abdomen. Deci, facem burtă de la fructe, n-am niciun fel de veste mai puţin neplăcută. Mi-ar plăcea să vă spun, să zicem răul mai puţin rău, de exemplu despre piersici şi caise, că au cea mai puţină fructoză, se absoarbe mai lent. În schimb, pepenii sunt, în acest moment, şi de sezon, şi campioni. Şi va veni „artileria grea”, în toamnă, reprezentantă de struguri. Deci, când vor veni strugurii, cred că nimeni nu mai are niciun dubiu că indiferent dacă bei vin sau că mănânci struguri, tot alcool se numeşte!” - a conchis nutriţionista.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

20 Comentarii

Azzumbo Jo
7.08.2020, 10:33:28

Strugurii contin alcool doar in cazul in care incep sa fermenteze. Strugurii proaspeti nu contin alcool. E adevarat, au o gramada de calorii, dar nu alcool.

+6 (14 voturi)
Razvann Claudiu
7.08.2020, 10:42:49

Nu au o gramada de calorii nici pe departe. Au mai multe calorii decat alte fructe, dar nu o gramada. Si sunt foarte sanatosi. Ca si pepenele care are un continut de peste 90% de apa chioara. Cucoana asta spunea acum cateva saptamani ca mai bine mananci o felie de tort decat 3-4 mere. Fara comentarii ! Vrei sa nu de ingrasi si sa traiesti sanator? Sport si o dieta echilibrata nu aberatii de genul asteia. Daca citesti un an prin diverse publicatii tot ce scriu aberantii astia nu-ti mai ramane nimic de mancat, baut sau respirat. Totul e nociv sau ingrasa.

+7 (11 voturi)
Razvann Claudiu
7.08.2020, 10:38:23

Asta bate campii la greu. Intr-un al articol spunea ca este mai bine sa mananci o felie de tort decat 3-4 mere. Fructele nu se metabolizeaza in alcool in ficat iar fructoza naturala este altfel metabolizata si tolerata decat zaharul procesat si tot ce contine zahar procesat si alcool. Fructele nu ingrasa decat consumate in cantitati industriale. Femeia asta nu stie ce vorbeste. Nu promovati aberatii! Culmea este ca acum cateva saptamani tot ea sustinea ca mancam prea multe legume si prea putine fructe. Pentru cultura ei poate afla ca de exemplu rosiile sunt fructe si nu legume. Cum poti afirma ca strugurii sunt egali cu alcoolul pentru organism? Nutritionistii lui peste prajit !

+7 (9 voturi)
Adrian Panaitescu
7.08.2020, 12:00:27

Absolut imbecil sa limitezi consumul de fructe si legume proaspete! Indiferent de cura cand te limiteaza la fructe, legume proaspete, apa, cura este PROASTA! Da, limitati consumul de cartofi, porumb si derivate, grau si derivate, orez si derivate, fasole uscata si derivate, mazare, zahar, alcool. In afara de amidon, alcool, zahar nu ai de ce sa renunti la fructe intrucat beneficiul adus de vitaminele continute surclaseaza raul facut de caloriile continute.

+1 (5 voturi)
dracon
7.08.2020, 12:32:54

Comentariu considerat abuziv.

Vezi toate comentariile (20)

Modifică Setările