Stil de viaţă

articolul anterior articolul urmator

Drama ascunsă sub eticheta hainelor de marcă. Muncitoare nevoite să poarte scutece ca să nu meargă la toaletă şi ameninţări din partea patronilor

19
30 Jun 2015 14:37:47
Autor: Roxana Ruscior
Femei care produc haine la o Maquila din Salvador/FOTO www.ipsnoticias.net
Femei care produc haine la o Maquila din Salvador/FOTO www.ipsnoticias.net

Sclavia modernă este din păcate o realitate în ţările din lumea a treia, cum ar fi Salvador, Honduras sau în unele state din Asia. Au existat însă şi cazuri în care sindicatele au sesizat abateri grave de la condiţiile decente de muncă şi în România.

Horia Niţă, reprezentant Cartel Alfa, spune că a primit o reclamaţie de la o membră de sindicat care prezenta situaţia dramatică a muncitoarelor dintr-o fabrică din Iaşi. Potrivit acesteia, muncitoarele nu aveau voie să meargă la toaletă în timpul programului şi erau nevoite să poarte scutece.

Declaraţia a fost făcută în cadrul unei conferinţe organizate de Asociaţia Naţională a Specialiştilor în Resurse Umane, în parteneriat cu Equipo de Investigation Laboral din Salvador, fundaţie care militează pentru drepturile muncitorilor din fabrici. Din cauza problemelor pe care organizaţia le are cu autorităţile locale, singura metodă prin care pot fi făcute anchete la fabricile de textile din Salvador este prin infiltrarea unor muncitoare sub acoperire.

Cum se manifestă sclavia modernă

Sclavia modernă presupune angajarea unor muncitori necalificaţi, care lucrează pe salarii extrem de mici, dar şi abateri grave de la asigurarea unor condiţii decente de muncă. Astfel, aceşti angajaţi sunt nevoiţi să lucreze inclusiv ore suplimentare, nu au acces la servicii medicale şi nici dreptul de a merge la toaletă în timpul programului de lucru, spune Sergio Chavez, militant pentru drepturile muncitorilor, fondatorul Equipo de Investigation Labora.

(O zi de muncă la o Maquila din Guatemala/ FOTO www.ipsnews.net)

În fabricile de textile din Salvador muncesc aproximativ 72.000 de femei, care trăiesc la limita sărăciei şi cu greu îşi pot întreţine familiile. Aceste fabrici de textile produc îmbrăcăminte sportivă pentru companii multinaţionale celebre, iar toate produsele sunt destinate exportului în Canada şi SUA. Fabricile de textile se numesc Maquilas, iar muncitorii de aici au cel mai mic salariu din ţară: numai 210 dolari brut, adică 189 dolari net. În România, salariul minin brut garantat va fi de la 1 iulie echivalentul a 262 dolari.

Maquilas sunt scutite de taxe şi impozite, inclusiv de TVA. Muncitorii necalificaţi care lucrează aici, în proporţie de 80% femei, produc haine în serie, iar asta înseamnă că execută continuu numai una sau două operaţiuni, o activitate extrem de monotonă, care în timp le afectează sănătatea. În fiecare zi au o normă de producţie, iar orice abatere este aspru sancţionată. Pentru a nu pierde timpul mergând la toaletă în timpul programului, întârzind astfel linia de producţie, femeile preferă să nu mai bea lichide, ajungând astfel să se îmbolnăvească de rinichi, spune Sergio Chavez.

(Muncitoare într-o fabrică de textile din Honduras/FOTO www.theprisma.co.uk)

Câştigul companiilor multinaţionale, care folosesc această forţă de muncă ieftină, este uriaş, de sute de milioane de dolari anual. De exemplu, o croitoreasă din Salvador primeşte numai 18 cenţi pentru un tricou pe care îl face, tricou care se va vinde cu peste 30 de dolari. Muncitoarele lucrează pentru companii de renume, printre care Nike, Adidas, Puma, Lacoste, precizează Sergio Chavez.

Din păcate, preţurile mari cu care sunt vândute în străinătate aceste haine de marcă nu garantează condiţii mai bune de muncă pentru muncitorii care le produc, nici salarii decente. Controalele de audit care se fac periodic la Maquilas sunt anunţate din timp, iar angajatorii iau măsurile necesare pentru ca totul să pară în ordine, ameninţând de asemenea muncitoarele că dacă se vor plânge vor fi concediate şi cu greu îşi vor găsi un alt loc de muncă.

O situaţie similară este întâlnită şi în Asia, unde drama muncitorilor din fabricile Apple din China este cunoscută de mult timp. Muncitorii care produc aici telefoanele iPhone sunt nevoiţi să lucreze în ture de 12-18 ore, chiar şi câte 18 zile la rând. Cazurile unor muncitori care au murit de epuizare sau care s-au sinucis la muncă au fost dezbătute intens în presa internaţională.

(Angajaţi care produc iPhone la fabrica Foxconn din China/FOTO Mashable)

Cel mai cunoscut caz este al muncitori de la Foxconn, principalul furnizor de produse al companiei Apple, din China. În anul 2010, 14 angajaţi s-au sinucis aici. Şi la Foxconn, ca şi în Maquilas din Salvador, durerosul adevăr iese la lumină doar în urma unor anchete făcute sub acoperire. În China şi Indonezia, pe lângă produsele Apple, muncitori plătiţi cu salarii minime lucrează şi în fabricile care produc încălţăminte sportivă pentru companii celebre.

 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

19 Comentarii

Crisan Horatiu
30.06.2015, 15:53:19

Nu e prost cine cere sa lucrezi non stop pt un salariu de mizerie, e prost cine accepta aceste conditii de munca si nivel de salarizare. Cum va explicati ca la noi in multinationale, muncitorii sunt platiti cu salarii de 10 ori mai mici decat in Occident in conditiile in care presteaza aceeasi munca la acelasi nivel de productivitate? In schimb, salarii mari iau cei angajati pe diferite criterii, spaga si nepotism. Pentru cine vrea sa afle mai multe despre conditiile de munca de la noi, dati o cautare pe google a sitului undelucram, site unde sunt postate opiniile unor fosti angajati sau angajati in diferite companii din Romania. O sa vedeti ca peste 80% se plang de conditii proaste de munca, salarii mici, promovare pe nepotism sau pile.

-1 (15 voturi)
Kepler-186f
30.06.2015, 16:59:12

E vorba de etica, nu de prostie/inteligenta. Unii oameni nu au de ales, sunt nevoiti sa lucreze in conditii abominabile. Cu siguranta nu e cazul dvs, daca lucrati

+15 (15 voturi)
Crisan Horatiu
30.06.2015, 22:14:54

*Exista o solutie pentru orice, mai putin pentru moarte* e replica data de Antonio Ricci fiului sau Bruno in remarcabilul film Hotii de biciclete a lui de Sica. Din pacate cei mai multi oameni nu vad mai departe de oportunitatea unui castig imediat, fie el si insignifiant. Etica nu exista pentru cei putini si tupeisti care sunt de fapt si bogatii lumii. Etica era o inventie socialista propagandistica: si in comunism, unii erau mai egali decat altii. Nu e cazul meu pentru ca am refuzat ofertele neserioase, m-am bazat pe eperienta dobandita si de multi ani lucrez intr-o firma in care este apreciata munca pe care o depun, altfel as fi plecat si as fi cautat altceva, ceea ce ii sfatuiesc pe toti romanii. Doar presiunea angajatilor poate mari salariile. Daca unii sunt dispusi sa munceasca pe nimic, e fix treaba lor.

-4 (8 voturi)
Nicoleta Gabriela Lupascu
30.06.2015, 18:23:15

Din pacate e un mare adevar . Cititi despre acest subiect si aici: http://www.ecronica.ro/cea-mai-neagra-epoca-a-sclaviei-astazi/

+1 (1 vot)
Utilizator Adevărul
1.07.2015, 08:13:13

Comentariu considerat abuziv.

Vezi toate comentariile (19)

Modifică Setările