Stil de viaţă

articolul anterior articolul urmator

După banana vândută cu 120.000 de dolari în Miami, la New York a fost deschisă o expoziţie de legume şi fructe: cum arată galeria de artă FOTO

1
17 Jan 2020 17:14:55
Autor: Andreea Neblea
Mai multe fructe şi legume au fost expuse într-un muzeu din New York
Mai multe fructe şi legume au fost expuse într-un muzeu din New York

După succesul bananei vândute la licitaţie cu 120.000 de dolari la Miami, un alt artist a realizat o galerie de artă cu mai multe fructe.

Denumită „fructe, legume; salată de fructe şi legume“, expoziţia artistului Darren Bader a fost deschisă la Muzeul Whitney din New York, scrie NY Post
 
Legumele şi fructele sunt aşezate pe 40 de piedestale de lemn, în timp ce un ştiulete de porumb se află într-o parte a sălii, iar un avocado în cealaltă parte.
 
Printre acestea se regăsesc legume şi fructe obişnuite, dar şi exotice, în diferite stadii de coacere şi perfecţiune, câteva banane cu pete maronii, două rânduri de roşii cherry, un bulb de mărar cu „volănaşe“ şi un castravete de seră.
 
„Aria de legume şi fructe expuse variază“, a spus Christie Mitchell, curatorul muzeului Whitney, care a explicat că acest lucru oferă un mix de legume şi fructe.
 
„Ghidul realizat de Darren te instruieşte, însă nu specifică nimic în mod deosebit. Darren este interesant de un echilibru între reprezentarea fructelor şi legumelor şi o varietate cât se poate de mare a acestora“, a mai spus aceasta.      
 
Unul dintre manipulatorii operelor muzeului de artă cumpără produsele de la Piaţa Chelsea. La fiecare două zile, toate produsele sunt înlocuite, iar legumele şi fructele deja expuse sunt transformate în salată.
 
Angajaţii muzeului spală, taie şi amestecă fructele şi legumele în zilele de luni, miercuri, vineri seara şi duminică după-amiaza, iar munca lor poate fi observată în timp real pe un perete al galeriei. Mostre gratuite sunt distribuite oricui doreşte să deguste.

„Am avut o repetiţie marţi“, a spus Mitchell, rupând eticheta de pe o rodie. „A fost delicioasă!“, a continuat ea.

Proiectul nu este o replică la lucrarea lui Maurizio Cattelan, banana în valoare de 120.000 de dolari care a făcut senzaţie anul trecut, când a fost expusă în muzeul Art Basel din Miami, ţinând cont de faptul că Bader a vândut conceputul operei sale de artă în urmă cu cinci ani. 
 
Artistul nu a dat explicaţii despre sensul lucrării sale, însă curatorul Christie Mitchell a făcut câteva precizări: „E haioasă şi serioasă în acelaşi timp. Este vorba despre context şi aprecierea unui produs pentru ceea ce reprezintă şi este un lucru frumos“.
 

Reacţiile vizitatorilor după ziua deschiderii expoziţiei cu legume şi fructe

„Am fost intrigaţi de banana de la muzeul Art Basel. Acum avem ocazia să vedem o întreagă băcănie“, „E frumoasă. Îmi pare rău doar că nu vom fi aici pentru salată“, au remarcat câţiva vizitatori.
 

O banană lipită cu bandă adezivă a fost vândută cu 120.000 de dolari la Miami

Lucrarea artistului italian Maurizio Cattelan a fost expusă în cadrul expoziţiei Art Basel din Miami Beach, Florida, pe 7 decembrie, şi a stârnit discuţii aprinse, mai ales după ce a fost vândută pentru fabuloasa sumă de 120.000 de dolari. Între timp, fructul a fost mâncat de un alt artist în cadrul performance-ului intitulat sugestiv „Artist flămând“. 
 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

1 Comentariu

Smeritu Pahomie
17.01.2020, 19:53:32

....vreau si eu macar un cartof sa devin celebru....

+1 (1 vot)
Modifică Setările