Stil de viaţă

articolul anterior articolul urmator

După ce priveşti cerul

8
13 Feb 2020 13:36:59
Lavinia Bălulescu
FOTO: Pexels.com
FOTO: Pexels.com

A citit pe un perete de bloc că ar trebui să privească cerul, aşa că a făcut-o, dar tocmai atunci a călcat într-o groapă din asfalt şi s-a trântit cât era de lung. A avut nevoie de câteva secunde să priceapă ce s-a întâmplat, apoi s-a ridicat ruşinat, s-a scuturat pe haine şi a ridicat mâinile în aer în semn că nu are nimic, deşi nu-l întrebase nimeni.

Din păcate, şi-a zis el, în cartier pierdeau vremea atât de mulţi beţivi încât dacă un om oarecare se prăbuşeşte într-o dimineaţă de luni nu poţi să bănuieşti decât că a luat ceva la bord înainte de a ieşi din casă. 

S-a îndreptat spre staţia de autobuz blestemând cele două cuvinte de pe bloc care l-au făcut să se uite în sus fix în momentul nefast. După ce s-a amestecat printre oameni a început să se simtă mai în largul lui. A continuat să-şi cureţe discret praful de pe pantaloni şi în acelaşi timp a văzut o femeie care s-a îndreptat spre el, apoi s-a răzgândit şi şi-a găsit un alt loc în staţie. A vrut să se ducă la ea, să-i spună că nu arată aşa de obicei, dar că acum hainele-i sunt prăfuite fiindcă tocmai a căzut, pentru că, vezi tu, pe blocul de lângă cineva scrisese o chestie care l-a făcut să privească cerul. Chiar a făcut şi doi paşi în direcţia ei, dar fix atunci s-a apropiat un autobuz.

A urcat şi şi-a găsit un loc. Şi-a scos telefonul şi s-a apucat să se dea pe Facebook, atunci când cineva l-a bătut pe umăr. Era o fetiţă care a început să strige şi să-l arate cu degetul. Nenea are buba! Nenea are buba! Oamenii din autobuz s-au întors şi l-au privit încruntaţi, iar o femeie s-a apropiat şi a tras-o pe fetiţă de mână. Ţi-am zis să nu mai vorbeşti cu străinii! Dar nenea are buba! E bine, n-are nimic!

Imediat a pornit camera din telefon şi s-a îngrozit. În momentul căzăturii din staţia de autobuz îşi spărsese arcada, iar sângele continuase să curgă. Ultima dată când păţise aşa ceva era în clasa a treia. S-a gândit că probabil din cauza şocului nu mai simţea nimic, nici măcar sângele şiroindu-i pe faţă. Şi-a scos fularul şi s-a bandajat cu el. Era clar, nu se mai putea duce la lucru în halul ăsta, trebuia să meargă acasă, să se schimbe, să-şi bandajeze rana. A ridicat din nou mâna şi şi-a cerut scuze celor din jur, apoi la prima staţie a coborât. A trebuit să aştepte zece minute după autobuzul care să-l ducă înapoi spre casă, timp în care a înfruntat privirile curioase ale celorlalţi călători. Peste alte zece minute, era înapoi la el în cartier. A văzut trecători alergând grăbiţi spre staţia de autobuz şi a simţit că ar trebui să fie mulţumit că nu e unul dintre ei. 

Când a ajuns lângă bloc, a dat şi peste groapa în care se împiedicase. Arcada spartă începuse să-l doară. S-a uitat în stânga şi în dreapta şi a scuipat. Apoi s-a uitat cu ură spre blocul pe care citise cele două cuvinte la momentul incidentului, dar n-a mai văzut nimic acolo. Inscripţia de pe zid dispăruse. Curios, şi-a zis! Aş fi putut să jur că am văzut-o! Apoi şi-a amintit că de fapt inscripţia existase în vechiul său cartier, din oraşul în care locuise înainte. Cartierul lui. Era posibil să-i fie dor de cartierul lui? 

A urcat cu liftul până la etajul 10, iar la baie, după ce şi-a dat prosopul jos, a fost uimit să vadă că de fapt arcada era întreagă şi orice urmă de sânge dispăruse. A analizat situaţia pe toate părţile, dar n-a găsit o explicaţie. Atunci a tras draperia de la dormitor, ca să nu mai vadă cerul, şi s-a culcat fără nici cea mai mică intenţie de a mai merge vreodată la lucru.  

Citiţi AICI toate editorialele semnate de Lavinia Bălulescu

Pe Lavinia Bălulescu o găsiţi şi pe Ferma de gânduri.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

8 Comentarii

CipsiDale
13.02.2020, 15:22:03

Superb, ca de obicei.

+5 (5 voturi)
gigione deladolj
14.02.2020, 10:05:00

Să mi fie cu iertare, dar e aiurea în mod violent aşa..parcă de loveşte drept la mir-ul logicii. Deci ăla nu se va mai duce la lucru never ever! Depresie, nu? Omu era depresiv la limită, dar ăsta e momentul de fractură, de decompensare! Ia , check this out: "căci toate trec şi toate se duc spre nicăieri/toţi oamenii aceştia erau copii mai ieri. Să dăm pe gît deci vinul şi luna prinsă-n ceşti/căci azi sînt albi la tîmple toţi oamenii aceşti!"...cred că de asta s a decompensat omu cu arcada, a realizat trecerea..şi nepăsarea ălor din jur.

+1 (1 vot)
Sârbul Vasile
13.02.2020, 19:55:21

Gata cu impozitele. Ma, iti dai seama cati parai ia pe chiflele astea cu iz de Bolano?

-1 (1 vot)
Iliana Bruckner
13.02.2020, 23:44:00

Ieri,din Bucuresti,s-au vazut Muntii Bucegi. Trebuie sa fi fost un spectacol grozav,sa privesti la muntii de la o departare de o suta de kilometri,este ca si cum ti-ai desface intr-un anumit fel ,aripile crescute pe dinauntru,despre care vorbeste Nichita. Te inalti. Mi-a fost mereu dor de mare,de nisipul fierbinte,de cantecul valurilor,de aerul sarat.Asta pana cand m-am trezit intr-o mica vacanta intr-o localitate in Elvetia,fix in varf de munte. M-am lasat dusa in aceasta aventura,cu planul de a trece pe podul de sticla care leaga cele doua varfuri:View Point si Scex rouge,la peste 2800 m. inaltime. (Nu am reusit,a fost ceata si ninsoare) Dar altceva s-a petrecut. De la balconul cabanei,dar atat de aproape incat simteam ca-l pot atinge cu mana,se ridica peretele muntelui,alb,tacut,inalt. Mai stiu ca in prima clipa m-am intrebat: Sa-mi fie frica?Ma ameninta? Asta a durat insa foarte putin,doar clipa in care mi s-a parut ca o sa pic in munte,ca intr-un magnet. Si imediat l-am simtit ca pe un mare "prieten",ne priveam ochi in ochi,deabea asteptam dimineata,prima geana de lumina,sa ies pe balcon,pe un ger de zile mari,incremenite. Ei,si de atunci,imi place si muntele. Micile mele intamplari le insotesc mereu,intr-o voiosie,de fotografii(motiv de usoare ironii in familie),poate de aceea mi s-a parut atat de frumoasa fotografia Muntilor Bucegi vazuti ieri. PS Pornisem de la privitul cerului,si ia uitati unde-am ajuns.

+4 (4 voturi)
Paun Al
14.02.2020, 00:18:54

Nici macar in vis nu putem face mai multe lucruri simultan ...:)) Adica sa privim cerul ...din mers , in timp ce picoarele se misca "de capul lor" pe pamant ...:)) Sau poate textul nu era clar , sau nu era complet ...:)) "Opreste-te si priveste cerul "...:))

+4 (4 voturi)

Vezi toate comentariile (8)

Modifică Setările