Stil de viaţă

articolul anterior articolul urmator

„E bine să te răsfeţi din când în când cu ceva nesănătos, dar bun!“ Sfaturi de la o femeie care a „văzut“ trei secole

3
24 May 2014 11:31:11
Autor: Andrada Floria
Maica Talley s-a născut pe 23 mai 1899 FOTO DFP
Maica Talley s-a născut pe 23 mai 1899 FOTO DFP

De curând a împlinit 115 ani şi, după ce şi-a desfăşurat existenţa pe parcursul a trei secole, fiind născută în 1899, Jeralean Talley îşi împărtăşeşte din secretele care au transformat-o în supercentenara Americii.

„Maica Talley“, cum mai este numită în comunitatea ei, este pe locul al doilea în topul celor mai longevivi oameni din lume, fiind întrecută numai de Misao Okawa, de 116 ani, din Japonia.

Talley s-a născut pe 23 mai 1899 în Montrose, Georgia, şi şi-a trăit copilăria într-o fermă unde a cules bumbac şi alune americane. S-a mutat în Michigan în 1935, unde l-a cunoscut pe soţul ei, Alfred Talley, în 1936. Au fost căsătoriţi numai 52 de ani, fiindcă Alfred a murit.

Trucurile „maicii“ Talley

Urmează întotdeauna „regula de aur“: tratează-i întotdeauna pe ceilalţi aşa cum ai vrea să te trateze ei pe tine.

Simţul umorului: Talley a încercat să conducă maşina o singură dată şi a eşuat lamentabil, le-a povestit cu un umor ieşit din comun celor de la Detroit Free Press. De altfel, ea spune că puterea de a râde indiferent de situaţie e o calitate esenţială pentru un trai lung şi bun.

Rămâi activ: Talley a jucat bowling până la vârsta de 104 ani şi încă merge o dată pe an la pescuit.

Nu te teme să te răsfeţi: A duce o viaţă echilibrată şi lungă înseamnă şi a te bucura, din când în când, de o experienţă culinară poate mai puţin sănătoasă, dar extrem de gustoasă, fără a te simţi vinovat. De altfel, „maica“ Talley este cunoscută în cartierul ei pentru modul în care prepară o specialitate din diverse bucăţi de carne de porc. În plus, femeii îi plac foarte mult dulciurile.

Când crezi în ceva, crede cu tărie: Credinţa femeii de 115 ani este o mare parte din viaţa ei. De altfel, cea de-a 115-a zi de naştere şi-a sărbătorit-o la biserica locală. Şi, atunci când cineva o întreabă cum a ajuns până la vârsta asta, ea răspunde fără să se gândească prea mult: „Viaţa mea e în mâinile bunului Dumnezeu“.

Lasă-te înconjurat de oameni dragi: Talley a fost măritată vreme de jumătate de secol. Acum trăieşte cu fiica ei, de 76 de ani, şi are stră-strănepoţi. De altfel, una dintre activităţile ei preferate este să se joace cu str-strănepotul ei de 1 an şi 2 luni, potrivit agenţiei Free Press.

Fii umil şi întotdeauna acţionează cu cap: „Nu m-am dus prea mult la şcoală, dar mă ghidez după bunul simţ şi după puţina minte pe care-o am“, spune Talley. Desigur, la acestea se adaugă şi modestia evidentă.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

3 Comentarii

Utilizator Adevărul
24.05.2014, 12:40:44

Comentariu considerat abuziv.

Gavriil Stiharul
24.05.2014, 17:52:39

"Talley îşi împărtăşeşte din secretele care au transformat-o în supercentenara Americii." Secrete?! Să le urmăm şi vom ajunge şi noi centenari! Chiar aşa? Dar de ce nu le ia nimeni în serios?

Florin Mihai
10.11.2014, 01:12:14

Longevitatea este folositoare. La multi ani!

Modifică Setările