Stil de viaţă

articolul anterior articolul urmator

Elveţienii îl contrazic pe Einstein: spun că o particulă microscopică depăşeşte viteza luminii

0
23 Sep 2011 14:35:25
Autor: adevarul
Albert Einstein
Albert Einstein

Oamenii de ştiinţă de la Acceleratorul de Particule CERN din Geneva au făcut o afirmaţie care, dacă se confirmă, contrazice teoria relativităţii enunţată de Einstein.

Testul lor, repetat de mii de ori în decursul a trei ani, arată că nişte particule microscopice de materie au depăşit viteza luminii.

Fizicienii elveţieni susţin că o particulă subatomică, neutrinul,  se poate deplasa cu 60 de nanosecunde mai repede decât lumina.

Ei au anunţat că vor publica online descoperirea şi că aşteaptă opiniile altor oameni de ştiinţă cu privire la această descoperire revoluţionară. 

„Visul meu este ca un alt experiment să ducă la aceleaşi rezultate cu ale noastre. Atunci voi fi liniştit. Acum noi nu afirmăm nimic, vrem doar să fim ajutaţi de comunitatea ştiinţifică, pentru a putea înţelege rezultatul nebunesc al testului nostru. Consecinţele pot fi extraordinare“, a declarat pentru BBC coordonatorul experimentului numit OPERA, fizicianul Antonio Ereditato, de la Universitatea din Berna.

În prezent, toate teoriile fizicii moderne, inclusiv teoria relativităţii, enunţată de Albert Einstein, se bazează pe faptul că nimic nu se poate deplasa cu o viteză mai mare decât viteza luminii, adică 299.792 de km pe secundă.

Dacă aceasta se va dovedi o ipoteză greşită, toate cercetările din ultimul secol ar trebui revizuite.

Laboratoarele de fizică din SUA şi Japonia au anunţat deja că vor realiza experimente pentru a verifica rezultatul obţinut de elveţieni.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

0 Comentarii

Modifică Setările