Eroii copilăriei au fost „ucişi" de televizor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Copiii de astăzi i-au înlocuit pe Harap-Alb şi Cenuşăreasa cu Bakugan şi Hannah Montana. Eroii moderni nu sunt însă atât de răi precum îi văd părinţii, spun psihologii.

Harap-Alb, Tarzan şi Rahan au devenit istorie pentru copiii de astăzi. Oricât de mult ar încerca părinţii să-i aducă aproape de poveştile copilăriei lor, băieţeii zilelor noastre nu vor da asemenea personaje „prăfuite" pe Bakugan, pe Spiderman sau pe Ben 10, iar fetiţele o vor iubi mai mult pe Hannah Montana decât pe Cenuşăreasa ori decât pe atât de îndrăgitele - cândva - personaje româneşti Maria şi Mirabela. Eroii din poveşti sunt afectaţi cumva de trecerea timpului şi se schimbă de la o generaţie la alta.

„Este normal să se întâmple aşa, pentru că poveştile sunt influenţate în mare măsură de societate. Ele au multe elemente inspirate din realitate. Personajele moderne sunt conectate la tehnologiile existente în prezent, au un altfel de discurs actual şi preocupări apropiate de cele pe care copiii le văd în jurul lor - la adulţi sau la ceilalţi copii", explică psihologul psihoterapeut Bogdana Bursuc. O altă particularitate a personajelor moderne din desenele animate ar fi aceea că „sunt mult mai active decât cele din cărţi, iar această caracteristică are legătură cu ritmul de viaţă al zilelor noastre", în opinia sociologului Mircea Kivu.

Inclusiv „suportul" prin care copiii intră în contact cu diverse personaje a suferit schimbări în timp. Dacă în trecut, cărţile erau cele care făceau cunoştinţă celor mic cu eroii îndrăgiţi, cu trecerea anilor, ele au fost înlocuite de televizor. Din lipsă de timp sau de răbdare, părinţii lasă micul ecran să spună copiilor poveşti în locul lor. Ulterior, când învaţă să citească, cei mici se uită adeseori nestingheriţi la televizor, pentru că mulţi părinţi îl preferă pe post de bonă.

De ce sunt mai populari eroii moderni

Mara Nicolăescu (31 de ani) din Bucureşti a încercat, probabil ca mulţi alţi părinţi, să-şi familiarizeze băieţelul în vârstă de cinci ani cu eroii poveştilor de altădată, însă ei nu au reuşit să-l cucerească. „I-am citit băieţelului meu, Tudor, poveşti româneşti şi i-au plăcut, dar nu au avut farmecul celor moderne şi nu l-au captat atât de mult precum desenele animate. El vorbeşte toată ziua la grădiniţă cu copiii despre Spiderman şi despre alte personaje pe care le vede la televizor, nu l-am auzit să spună ceva vreodată despre Harap-Alb. Ştie povestea, dar este clar că nu l-a impresionat atât de tare. Poate că noi, părinţii, suntem cumva vinovaţi pentru că nu îndrăgesc atât de mult poveştile de altădată", povesteşte Mara.

Psihologul Bogdana Bursuc spune însă că este foarte puţin probabil ca eroii copilăriei noastre să fie mai îndrăgiţi decât cei de la televizor. Pe cei din urmă, „copiii au ocazia să-i întâlnească mai des şi prin intermediul mai multor căi: la televizor, în poveştile citite de părinţi sau de ei şi, foarte important, la grădiniţă ori la şcoală, unde împărtăşesc impresii despre ei cu ceilalţi copii", spune specialistul.

Personaje noi, valori noi

Au mai mult farmec poveştile copilăriei noastre decât cele de azi? Sunt eroii de altădată mai buni decât cei de astăzi? Mulţi părinţi au convingerea că personajele aduse în case de televizor sunt mai rele şi mai superficiale decât cele din cărţi. „Cred că multe dintre personajele din desenele animate sunt agresive. Mai bune decât cele din trecut nu mi se par, cu siguranţă. Parcă nu mai sunt la fel de amuzante", mai spune Mara. Poate că desenele animate de astăzi au prea mulţi monstruleţi sau roboţi, dar acţiunile personajelor de ieri şi de astăzi sunt similare. „Fie că au de păzit livada cu mere de aur, fie că trebuie să păzească oraşul, acţiunea este cam aceeaşi", potrivit sociologului Mircea Kivu.

Personajele noi, moderne, vin în plus cu valori noi, crede psihologul Bogdana Bursuc. „Dincolo de valorile clasice, cum ar fi masculinitatea («să fii puternic») sau feminitatea («să fii frumoasă»), personajele noi vin cu o altă viziune asupra interacţiunilor umane. Am văzut părinţi care şi-au învăţat copiii să fie buni, să nu intre niciodată în conflict, iar cei mici au fost şocaţi când au constatat că nu toată lumea este ca ei. Personajele moderne intră mai des în conflict şi au şi trăsături de caracter negative. Ele sunt diferite pentru că interacţiunile umane din viaţa de zi cu zi sunt altfel acum", explică psihologul.

Specialistul recomandă părinţilor să le ofere copiilor ambele alternative, adică atât poveşti din trecut, cât şi versiunile actuale. Sub nicio formă nu ar trebui să-i priveze de poveştile moderne, pentru că ele sunt o cale foarte importantă de integrare a copilului într-un grup (grădiniţă, şcoală).

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite