Eu pot, eu merit – cum ne putem cultiva încrederea în sine şi dobândi libertatea psihologică

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Îndoielile cu privire la valoarea personală şi puterea interioară se construiesc în timp, iar din copilărie şi până în prezent uşor ajung să devină cele mai mari obstacole în calea fericirii şi stării noastre de bine.

Aceste îndoieli sau distorsiuni cognitive ajung să se înfiltreze psihologic în toate ariile esenţiale ale vieţii noastre – de la familie şi relaţiile până la job şi obiective profesionale, şi înclusiv timp liber şi disponibilitate faţă de micile momente de placere ale vieţii – devenind în timp punctele de reper după care cântărim ce merită şi ce ne este interzis prin legea puterii familiale. Iar pentru a ieşi de sub dominanţa lor şi a ne redobândi suveranitatea avem nevoie să fim lucizi şi să ne cultivă starea de prezenţă conştientă.

Când suntem cu stima de sine la pământ, mintea produce cele mai descurajatoare gânduri despre cine suntem şi ce reprezentăm pentru sine şi alţii: „Nu merit un job mai bun, din cauza faptului că nu vorbesc perfect limba engleză”; „Nu am dreptul să mă gândesc la intimitatea fizică, atâta vreme cât nu sunt o mama suficient de implicate în viaţa copiilor mei”; „Nu are niciun rost să schimb ceva la mine, oricum sunt o catastrofă ambulantă şi nu pot face nicio îmbunătăţire”; „Doar de sex nu-mi arde când am atâta muncă şi trabă de făcut.” În timp, aceste tipare de gândire devin rutine sau obişnuinţe mentale care menţin un mesaj cheie cel mai probabil primit în copilărie: „Nu ai dreptul la joacă, până nu îţi faci temele” sau „Cum să te gândeşti la desert înainte de masa de prânz.” Din păcate, la vârsta adultă cele mai periculoase gânduri negative faţă de sine sunt acele care ne spun că nu suntem suficient de valoroşi pentru a trăi bucuria, fericirea sau plăcerea în viaţă - şi asta pentru că de mici am învăţat că nu suntem demni de toate aceste bunătăţi psihologice.

Adesea mă întreabă clienţii cum pot să-şi măsoare nivelul încrederii în sine, dincolo de impresiile personale. Iar un indicator potrivit în acest sens este felul în care ne tratăm atunci când greşim sau lucrurile se schimbă în viaţa noastră. Dacă în astfel de situaţii ne abordăm cu auto-critică, ne privăm de mâncare, conectare la alţii, plăcere sexuală sau momente de respiro - atunci cel mai probabil stima noastră de sine a scăzut foarte mult.

Încrederea în sine afectează maniera în care simţim faţă de noi înşine, obiceiurile de a-i aborda pe cei din jurul nostru, dar şi abilitatea de a ne relaxa. Ne creşte destul de mult şansa de-a trăi starea de bine, deoarece ne ajută să ne conştientizăm potenţialul personal. A crede în propria persoană şi a fi împăcat cu sine, este un proces care necesită o muncă asumată şi susţinută continuu.

Un plan simplu de aplicat este reprezentat şi de următoarele şase obiceiuri:

  • Acceptă eşecul – oamenii sunt fiinţe imperfecte şi predispuse la greşeală. Expert vei deveni nu pentru că eviţi greşeala, ci pentru că ţi-ai permis să faci greşeli şi apoi să înveţi din acestea. Este mai uşor dacă dai dovadă de un dram de auto-compasiune.
  • Când ai de făcut faţă unei provocări nu te lăsa definit de gândurile sau emoţiile negative. Alege conştient să-ţi reaminteşti că acestea sunt produsul minţii tale şi nu fapte reale. Gândurile şi sentimentele sunt ca norii pe cer, vin şi trec. 
  • Fii conştient/ă de intenţia de a creşte şi a-ţi permite să ai acces la noi idei, teorii şi puncte de vedere. Permite-ţi să chestionezi toate tabuurile cu care ai venit din copilărie şi să vezi cum anume îţi poţi trăi viaţa oferindu-ţi libertate psihologică. Acest îndemn este valabil pentru iubirea de sine, pentru trăira unei vieţi sexuale împlinite, dar şi pentru cultivarea propriilor pasiuni şi hobbyuri. Citeşte cărţi de dezvoltare personală, participă la conferinţe şi workshop-uri, practică meditaţia, starea de mindfulness şi comunică cu cei care rezonează cu tine.
  • Permite-ţi să fii TU – învaţă să încerci activităţi noi, să experimentezi ceea ce până acum nu ai îndrăznit şi reaminteşte-ţi că eşti cea mai importantă persoană din viaţa ta. Indiferent că ai patru copii sau eşti mare manager de corporaţie.
  • Trăieşte în prezent, învaţă să respiri abdominal (conştient, numărând până la patru în timp ce inspiri şi expiri), readu-ţi mintea cu blândeţea la ceea ce faci – fără să o laşi să călătoarească în voie spre trecut sau viitor, descoperă şi aplică starea de luciditate sau mindfulness.
  • După ce ai început planul de redescoperire a puterii personale, gândeşte-te la asta, la faptul că nu mai eşti cine ai fost în urmă cu una, două sau trei săptămâni şi acceptă că ai început să trăieşti diferit.

Esther Perel, psihoterapeuta care pe 4 iunie, la Bucureşti, va susţine pentru prima data o conferinţă pentru publicul din România - este de părere că nivelul personal al încrederii în sine este corelat şi cu nivelul de satisfacţie sexuală şi intimă pe care-l putem trăi. Pentru a afla ce se ascunde în umbrele intimităţii tale şi pentru a descoperi cum poţi să-ţi cultivi inteligenţa relaţională, dar şi pe cea erotică – îndrăzneşte să participi la unul dintre cele mai aşteptate evenimente „Psy” ale anului 2016. Poţi participa fizic la eveniment, dar şi online. Pentru mai multe detalii şi înscriere accesaţi: http://otiliamantelers.ro/esther-perel-in-bucuresti/

Text semnat de Gáspár György, psiholog clinician, psihoterapeut relational, preşedintele Asociaţiei Multiculturale de Psihologie si Psihoterapie (www.paginadepsihologie.ro). Gaspar este şi autorul „Copilului invizibil”, carte apărută la Curtea Veche Publishing.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite