Stil de viaţă

articolul anterior articolul urmator

Explicaţia mecanismelor de aparare ale corpului: de ce apar lacrimile, strănutul sau pierderea memoriei

1
14 Aug 2019 11:08:13
Autor: Lizeta Oprea
De ce apar lacrimile, strănutul sau pierderea memoriei
De ce apar lacrimile, strănutul sau pierderea memoriei

Lacrimile, strănutul sau pierderea memoriei sunt doar mecanisme de apărare ale corpului. Deşi ne confruntăm toţi cu ele, foarte puţini ştiu cărui fapt se datorează apariţia acestora.

Atunci când corpul nostru simte anumite senzaţii pe care nu le putem explica trebuie să ştim că de fapt orgabismul nostru se apără.

Care sunt mecanismele de aparare ale organismului. Inteligenţa corpului:

Căscatul

 Scopul principal al căscatului este să răcorească creierul dupa ce a fost supraîncălzit sau supraîncărcat.

Strănutul

De obicei, stranutam atunci cand căile nazale se umplu cu prea mulţi alergeni, microbi, praf sau alte substanţe iritante. Stranutul este modalitatea organismului de a scăpa de acest "gunoi", potrivit sfatnaturist.ro

Întinderile de dimineata

Noi instinctiv ne întindem cu scopul de a ne pregăti corpul pentru sarcinile fizice din timpul zilei. În acelaşi timp, intinderile lucreaza muşchii, refac fluxul de sange si ne imbunatatesc starea de spirit.

Sughiturile

Când mâncam foarte repede si înghiţim bucăţi mari de mancare sau pur şi simplu ne supraincarcam, nervul pneumogastric se poate irita. Aceasta reactie este în strânsă legătură cu stomacul şi diafragma. Rezultatul este o portie de sughiţ.

Tresaritul in timpul somnului

Acesta se referă la acel sentiment ciudat când te pui in pat sa adormi şi dupa ceva timp corpul iti este strabatut ca de un şoc electric. În acest moment, toti muschii se contracta atât de puternic încât te trezeşti imediat. Acest fenomen este rezultatul faptului că atunci când esti pe punctul să adormi, frecvenţa respiraţiei scade rapid, în timp ce pulsul incetineste doar foarte putin si muschii sunt relaxati. În mod uimitor, creierul interpretează aceste evoluţii ca prevestind moartea. Aşa că el încearcă să te salveze, oferindu-ti un şoc.

Incretirea pielii cand stai in apa

Ridurile care apar pe pielea mâinilor atunci cand stai mai mult in apa joaca un rol important. Acest fenomen este cauzat de faptul că atunci când organismul se confruntă cu o cantitate mai mare de umiditate înţelege că mediul poate fi alunecos. Astfel încât pielea de pe maini imediat începe să se schimbe pentru a-ti fi mai uşor sa te prinzi de suprafeţele netede.

Pierderea memoriei

Pierderea memoriei se întâmplă de multe ori după apariţia experienţelor cele mai neplăcute. Creierul nostru şterge literalmente cele mai cumplite momente din amintirile noastre.

Pielea de "gaina"

Funcţia primară a pielii de "gaina" este de a reduce cantitatea de căldură pe care corpul o pierde prin porii pielii, ceea ce ne ajuta apoi să ne încălzim mai usor în condiţii climatice nefavorabile.

Lacrimile

In afara de a acţiona ca protecţie pentru membrana mucoasa a ochiului atunci când obiectele străine vin în contact cu ea, lacrimile servesc drept instrument de "apărare emoţională". Oamenii de ştiinţă cred că, în situaţii de stres, corpul creează o nouă sursă, puternică de iritare, în scopul de a distrage atenţia persoanei respective de la durerea cu care se confruntă în acel moment. 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

1 Comentariu

Galeriu Crestinu
15.08.2019, 02:20:33

...."pierderea memoriei" e mai mult decat evidenta la ILIESCU pentru crimele lui in masa comise......pe care vrea sa le ocoleasca....numai ca nu se prescriu si-i vor ramane talanga de gat pana la moarte....si dupa..... ...iar stranutul si lacrimile-l apucau subit numai cand venea Regele MIHAI in tara.......de frica sa nu-i ia cumva puterea....caci avea intr-adevar TOT DREPTUL fiind "abdicat" in 1946 cu fortza de aceiasi banditi comunisti.....