Fascinanta viaţă a „celor abandonaţi de zei”: musulmanii din inima deşertului. Femeile sunt libere să umble descoperite şi să facă sex înainte de căsătorie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Tuaregii, „cei abandonaţi de zei” din deşertul Saharei, şi-au păstrat stilul de viaţă de-a lungul anilor. Detaliile cu adevărat facinante legate de cultura acestora stau însă în drepturile şi libertăţile de care se bucură femeile. Acestea, deşi trăiesc într-un trib islamic, au voie să umble cu feţele descoperite şi să aibă mai mulţi parteneri sexuali înainte de căsătorie.

Tuaregii, numiţi astfel de străinii care au preluat un vechi termen arab, „twareg”, care înseamnă „cei abandonaţi de zei”, trăiesc în inima celui mai mare deşert din lume. Tribul nomad islamic evocă imaginea unei lumi uitate, misterioase şi romantice, dar, contrar religiei pe care a adoptat-o, are o cultură plină de libertăţi. 

Femeile tribului pot avea mai mulţi parteneri sexuali înainte de căsătorie, pot păstra proprietăţile în cazului unui divorţ iar socrele sunt de-a dreptul venerate de ginerii lor. De ani de zile,bărbaţii tribului pot intra noaptea în cortul femeilor, cu care pot întreţine relaţii sexuale, în timp ce familia fetei, care locuieşte în acelaşi cort, se preface că nu observă. Dacă femeia se hotărăşte că în noaptea următoare vrea să facă sex cu un alt bărbat, nimeni nu are nimic de obiectat. Există, însă, un cod pe care nimeni nu îndrăzneşte să îl încalce: intimitatea. Nimeni nu are voie să sufle o vorbă despre cele întâmplate, iar dacă bărbatul îndrăzneşte să se laude, este izgonit din trib până la apus. „Sunt foarte discreţi. Totul se bazează pe discreţie şi respect”, spune fotografa britanică Henrietta Butler, care urmăreşte tribul încă din 2001.

Spre deosebire de celelalte popoare musulmane, în cultura tuaregilor bărbaţii sunt cei care îşi acoperă faţa, nu femeile. „Femeile sunt frumoase. Ne dorim să le admirăm chipurile”, a fost explicaţia pe care a primit-o Butler. Datorită stilului lor de viaţă libertin, femeilor li se permite să se căsătorească mai târziu decât în alte triburi. Până atunci, sunt curtate de bărbaţi cu poezii, aceştia petrecând ore în şir „meşterind” la poemele care îi vor ajuta să câştige inima alesei lor. Şi femeile, la rândul lor, sunt învăţate de mame să le scrie poezii elogioase viitorilor soţi. Spre deosebire de alte culturi, femeile nu îşi pierd puterea şi drepturile în faţa bărbaţilor atunci când se căsătoresc. De fapt, ele deţin casa şi animalele, care sunt o resursă nepreţuită pentru tuaregi. 

Jurnalistul Peter Gwin şi-a amintit, potrivit „Daily Mail”, cum un nomad în vârstă i-a explicat importanţa animalelor pentru trib: „Animalele sunt totul pentru noi. Le bem laptele, le mâncăm carnea, le folosim pielea, le dăm la schimb. Dacă animalele dispar, şi tuaregii dispar”, a spus înţeleptul.

Femeia are cuvântul final în cazul unui divorţ

Deşi trăiesc la distanţă de lumea modernă, năpăstuită de probleme, în care rata divorţurilor devine din ce în ce mai mare, mare parte din căsătoriile tuaregilor se sfârşesc prin divorţ. Când se întâmplă acest lucru, femeia este cea care decide cine primeşte cortul conjugal şi animalele. Tot ea este şi cea care iniţiază de cele mai multe ori ruptura. Conform acordurilor prenupţiale, folosite adesea de tuaregi, bărbaţii ajung să se întoarcă la cortul părintesc doar cu cămila, în timp ce soţia rămâne cu toate proprietăţile şi bunurile dobândite în timpul căsniciei şi cu copiii. Mai mult decât atât, acestora li se organizează, din partea familiei, o petrecere de divorţ, pentru ca pretendenţii aflaţi în aşteptare să ştie că sunt numai bune de curtat din nou. 

Deşi femeile beneficiază de putere, societatea tuaregilor nu este una matriarhală. Potrivit lui Butler, bărbaţii sunt cei care discută şi stabilesc reperele politice, însă chiar şi în aceste situaţii, părerile femeilor sunt luate în seamă. Importanţa rolului femeilor atinge uneori cote extreme. De exemplu, bărbaţii tineri nu au voie să mânânce în faţa unei femei cu care nu întreţin relaţii sexuale sau în faţa femeilor în vârstă. Mai ales în cazul soacrei, un asemenea act este considerat o lipsă profundă de respect. 

„Tuaregii fac orice pentru a-şi păstra demnitatea. Dacă trebuie să sufere, vor suferi. De exemplu, ei nu cer apă, deşi le este sete. Îşi potolesc setea doar dacă li se oferă apă”, povesteste fotografa, adăugând că ospitalitatea tuaregilor este legendară, aceştia tratând regeşte pe oricine îi vizitează. 

Populaţia acestui trib din deşertul Saharei este însă ameninţată de grupurile extremiste ale islamului, scandalizate de stilul de viaţă libertin al nomazilor. Drept urmare, din ce în ce mai multe femei au început să poate hijab. Cu toate acestea, tribul tuaregilor, care supravieţuieşte de peste 1000 de ani, are şanse mari să reziste presiunilor datorită mândriei lor şi dragostei faţă de propria cultură. „Cred cu tărie că tradiţiile lor îi fac superiori altor rase. Sunt foarte mândri şi preferă ce e al lor în favoarea oricăror alte influenţe”, susţine fotografa Henrietta Butler. 

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite