Stil de viaţă

articolul anterior articolul urmator

Fenomenul dormitului în public în Japonia. Corporatiştii extenuaţi ajung să doarmă pe stradă

6
8 Mar 2021 09:11:25
Autor: Click! pentru femei
În Japonia, dormitul pe stradă e tolerat FOTO Shutterstock
În Japonia, dormitul pe stradă e tolerat FOTO Shutterstock

Japonia are o cultură a muncii dusă le extrem, în care săptămâna de lucru de 60 de ore este ceva firesc. Iar asta a condus la un fenomen des întâlnit şi, totodată, acceptat: corporatişti, funcţionari, angajaţi în birouri care, de extenuare, dorm pe stradă.

Japonia este renumită pentru zilele lungi de lucru şi pentru faptul că japonezii sunt privaţi de somn. De aceea, cultura japoneză este tolerantă când oamenii adorm în timpul întâlnirilor, orelor de curs sau al şedinţelor.

Dormitul la locul de muncă nu numai că este tolerat, dar, uneori, persoanele respective sunt considerate mai muncitoare, deoarece au sacrificat propria odihnă pentru muncă. De altfel, nu e deloc ciudat să întâleşti un funcţionar sau un corporatist îmbrăcat într-un costum scump şi încălţat cu pantofi de firmă dormind direct pe un trotuar murdar din Tokio.

Află aici ce a condus la acest fenomen şi vezi o galerie foto cu corporatiştii Japoniei dormind pe străzi.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

6 Comentarii

Adrian Foangǎ
8.03.2021, 09:25:47

Aia care dorm pe strazi sunt functionari amarati, cu costume ieftine, nu "de firma". Sunt cei aflati la baza piramidei, abuzati de toata lumea, umiliti in public, pusi la munca precum sclavii. Pentru cei care mai practica lectura: cititi cartea "Umire si cutremur" de Amelie Nothomb, sa vedeti ce inseamna munca si ierarhia intr-o firma japoneza, ca si in societatea lor.

+1 (11 voturi)
defu gabi
8.03.2021, 11:12:12

Feudalismul japonez nu a disparut de tot dupa WWII ci si-a gasit bine-merci un locsor in marile companii private si multinationale. Doar in micile intreprinderi familiale atmosfera e mai suportabila. In multinationalele de la ei se practica sclavia impusa pe cale psihologica iar femeile (ca tot sarbatorim azi ziua femeii) sunt simple anexe decorative - fara rol de decizie, fara functii importante, angajate doar la varste foarte tinere (pana in 35 de ani) si cu un aspect fizic placut pentru a bucura ochii bosorogilor libidinosi si octogenari din esalonul superior al firmei... N-o sa vedeti femei peste 35 de ani sau cu aspect fizic obisnuit in firmele lor, indiferent ce studii si pregatire ar avea. Sunt presate psihologic sa demisioneze de indata ce "imbatranesc", unele ajungand la sinucidere... Singurele locuri unde se gasesc femei peste 35 de ani in astfel de companii e la munca de jos, adica coletarie, ambalare, mentenanta, curatenie, cantina, depozit etc.

-2 (6 voturi)
Pano
8.03.2021, 11:43:16

Visul de aur al capitalismului.

+4 (6 voturi)
Realist
8.03.2021, 13:19:22

Se potriveste aici o gluma veche: La o expozitie internationala, standul romanesc era langa cel japonez - reprezentantul roman se cam plictisea si prinde momentul sa schimbe o vorba cu reprezentantul japonez: "-Colega, oficial si noi si voi muncim 8 ore pe zi, dar efectiv, cate ore munciti voi pe zi ? - Realmente muncim 14 ore pe zi: 4 pt. noi, 4 pt imparat si 4 pt Japonia ! Dar voi ? - Sincer, muncim 4 ore pe zi, de buna seama ca pt noi, caci imparat nu avem si ce ne pasa noua de Japonia ?"

+4 (4 voturi)
Realist
8.03.2021, 13:20:13

edit: 12 ore pe zi, pacatele mele :))

+2 (2 voturi)

Vezi toate comentariile (6)

Modifică Setările