Stil de viaţă

articolul anterior articolul urmator

Filosofia japoneză Ikigai: bucuria de a te da jos din pat dimineaţa

3
10 Jun 2021 20:23:26
Autor: ADH

În Japonia, milioane de oameni au „Ikigai” – un motiv de a se da jos fericiţi din pat în fiecare dimineaţă. Pe tine ce te motivează când te trezeşti?

Despre insula niponă Okinawa, unde s-a născut filosofia Ikigai, se spune că adăposteşte cea mai mare populaţie de centenari din lume. Oare acest concept contribuie la longevitatea lor?
 
Dan Buettner, autorul volumului Blue Zones: Lessons on Living Longer from the People Who’ve Lived the Longest, consideră că da.
 
Conform lui Buettner, conceptul de Ikigai nu aparţine exclusiv celor din Okinawa: „Poate că nu au un cuvânt pentru asta, dar în toate zonele albastre, printre care Sardinia şi Peninsula Nicoya, există aceeaşi mentalitate printre oamenii longevivi.”
 
Buettner sugerează să-ţi faci trei liste: valorile tale, lucrurile pe care-ţi place să le faci şi lucrurile la care te pricepi. Intersecţia dintre cele trei coordonate este ikigai-ul tău.
 
Scriitorul şi specialistul în mitologie Joseph Campbell a spus odată: „Îndemnul meu general pentru studenţii mei este ≪Urmaţi-vă fericirea!≫. Aflaţi unde este şi nu vă temeţi să o urmaţi.
 
„Ikigai-ul tău se află la intersecţia dintre lucrurile la care te pricepi şi cele pe care-ţi place cel mai mult să le faci”, spune Hector Garcia, co-autorul cărţii Ikigai: Secrete japoneze pentru o viaţă lungă şi fericită. Acesta scrie: „La fel cum oamenii tânjesc după bunuri materiale şi bani încă de la începuturile timpului, alţi oameni se simt extenuaţi de goana neîncetată după succes şi celebritate şi se concentrează în schimb pe ceva mai mult decât bunăstarea lor materială. De-a lungul anilor, lucrul ăsta a fost descris folosind multe cuvinte şi practici diferite, dar păstrând această esenţă în centrul sensului vieţii.”
 
Ikigai e văzut drept punctul de convergenţă a patru elemente de bază:
 
· Ceea ce iubeşti (pasiunea ta)
 
· Ceea ce oferi lumii (misiunea ta)
 
· Ceea ce ştii să faci bine (vocaţia ta)
 
· Ceea ce-ţi poate aduce bani (profesia ta) Se spune că dacă îţi descoperi propriul Ikigai, vei avea parte de satisfacţie, fericire şi de o viaţă mai lungă.
 
Vrei să-ţi găseşti propriul Ikigai? Pune-ţi următoarele întrebări:
Citeşte continuarea aici.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

3 Comentarii

Radu Mircea
11.06.2021, 07:31:45

# ''Pe tine ce te motiveaza cind te trezesti ?'' Sincer sa fiu sar din pat foarte motivat de niste motive fiziologice . Pe urma ma culc linistit pentru somnul de ajustare si infrumusetare .

Adrian Foangǎ
11.06.2021, 08:09:19

Japonezii se dau jos cu gandul sa ajunga la timp la munca. Nimic nu conteaza pentru aia, in afara de munca.

-3 (7 voturi)
defu gabi
11.06.2021, 09:36:47

Bucuria de a te da jos din pat dimineata pentru a te inghesui ca sardeaua indesat cu ghionturi de niste insi la metrou/tren sa poata inchide usile, sa ajungi la serviciul cu numar de ore de munca "fara numar" unde vei fi umilit in toate felurile posibile precum un sclav si de unde vei pleca la sfarsitul programului in stare de depresie cu primul taxiu hiperscump catre padurea Aokigahara unde te vor gasi spanzurat echipele de filmare ale unei televiziuni... Rata sinuciderilor la japonezi e infernal de mare de atata bucurie... :))))

-4 (4 voturi)
Modifică Setările