FOTOREPORTAJ PE TITANIC Experienţă inedită pentru turiştii care s-au scufundat să vadă cea mai frumoasă navă din istorie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În 2012 se împlinesc 100 de ani de la naufragiul Titanicului, însă expediţiile pe epavă mai impresionează şi acum. Începând din 2013 nava va fi lăsată „să se odihnească în pace".

Timp de 13 ani, autorităţile au permis doritorilor să se scufunde în adâncimile Oceanului Atlantic în submersibile pentru a vedea rămăşiţele Titanicului.

Acum însă, la 100 de ani de la tragica scufundare a navei, expediţiile urmează a fi interzise, pentru ca nava „să se odihnească în pace", scrie „The Daily Mail".

Înainte ca totul să fie de domeniul trecutului, Rob McCallum, care lucrează pentru o companie de explorare a lumii de sub ape, a făcut o expediţie pe Titanic împreună cu 150 de persoane şi acum descrie fabuloasa experienţă.

Pisaj lunar într-o atmosferă extraterestră

„În timp ce ambarcaţiunea alunecă prin adâncurile îngheţate ale oceanului, la mai mult de două mile distanţă de suprafaţă, eu mă uit pe fereastra groasă de sticlă în abis. Datorită luminilor exterioare ale navei, pot să văd un o navă veche, care arată aproape ca un peisaj lunar. Ocazional, ciudate creaturi acvatice ţâşnesc prin faţa mea, amplificând atmosfera extraterestră", este începutul poveştii lui Rob McCallum.

Apoi, dintr-o dată apare o imagine pe care vizitatorii nu o vor uita niciodată. Ridicându-se falnică în faţa ochilor lor, prova celei mai faimoase ambarcaţiuni din lume îi lasă muţi de mirare. Apoi, vizitatorii cercetează epava Titanicului, care s-a prăbuşit în acest mormânt acvatic de gheaţă acum mai bine de un secol, în aprilie 1912.

Chiar şi în întunericul de pe fundul oceanului, partea din faţă a acestei nave mitice arată încă magnific, ieşind în evidenţă balustradele încrustate. O altă imagine care i-a impresionat foarte mult a fost reprezentată de pantofii pasagerilor, care mai stăteau încă în faţa cabinelor, aşteptând să fie lustruiţi.

Submersibila în care s-au scufundat vizitatorii merge însă mai departe, iar oamenii privesc fermecaţi la faimoasa scară a navei şi puntea pentru promenade, pe care pasagerii bogaţi se desfătau cu opulenţă înainte ca nava să se lovească de iceberg.

  

image
image
image

Click pe imagini pentru a vedea FOTOGALERIA

Pupa, mai avariată decât prova

Mai departe, la aproximativ o milă distanţă de la prova, vizitatorii ajuns la partea din spate a navei, mult mai avariată decât prova, cu foi de metal ieşind din toate părţile. Dar chiar şi în starea asta deplorabilă, relicva fantomatică emană un sentiment de măreţie.

Un amănunt absolut izbitor pentru curioşi a fost mărimea colosală a epavei. Cele două secţiuni principale ale navei creează vaste monumente care zac pe un pat oceanic.

Chiar şi una dintre cele trei elice principale, construite din bronz masiv, s-au conservat în mod remarcabil şi este de două ori mai grea decât submersibilul care permite explorarea detaliată de pe fundul oceanului.

200 de expediţii

Titanicul a fost cea mai mare nava din acele vremuri şi unul dintre cele mai frumoase create vreodată. Dar chiar şi acum, după toţi aceşti ani de la tragedie, epava are capacitatea de a-i inspira pe oameni.

În ultimii 10 ani, au avut loc peste 200 de scufundări, cu câte 150 de persoane. Costurile s-au ridicat la aproape 60.000 de dolari. Cei mai mulţi interesaţi lucrează în domeniul bancar, educaţional, medicină. Uneori, chiar şi urmaşii celor care au pierit în tragedie au vrut să vadă epava. Aceste expediţii unice nu vor mai putea fi făcute mult timp, deoarece 2012 este ultimul an când se vor face astfel de excursii.

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite