Stil de viaţă

articolul anterior articolul urmator

GB proaspăt tuns

7
6 Aug 2019 11:11:29
George Butunoiu

Pe vremea comuniştilor, toate frizeriile şi saloanele de coafură se chemau Igiena. Clar, simplu, direct, fără echivoc. Era o întreprindere de stat care le gestiona pe toate, în toată ţara. Şi acum mai vezi pe unele dintre ele, în aceleaşi locuri, de zeci de ani. Cu acelaşi nume, Igiena. Şi, adesea, cu aceiaşi frizeri şi coafori, tot de zeci de ani. S-or fi privatizat între timp? Dacă nu, oare de ce minister ţin acum?

Intru azi într-o frizerie care era acolo şi în 1980, când am ajuns eu în Bucureşti, o ştiu bine. Acum e curată, luminoasă, are tot ce-i trebuie, nu ca atunci. O doamnă frizeriţă şi un frizer sunt acolo de 40 de ani, ceilalţi au venit după ei, dar nu la mare distanţă.

Ca şi atunci, saloanele lor sunt împărţite în două: frizerie pentru bărbaţi şi coafură pentru femei. Spaţii relativ egale, şi cei care lucrau în fiecare jumătate cam în acelaşi număr, câte patru. Scaune câte şase, şi în stânga, şi în dreapta.

La femei, toate coafezele erau ocupate, şi mai erau vreo cinci cliente care aşteptau pe margine. La frizerie, eu eram singurul client. Două frizeriţe beau cafeaua şi sporovăiau cu frizerul veteran.

Curios din fire, o întreb pe frizeriţă de ce nu se duc cele două doamne frizeriţe să coafeze clientele care aşteptau, dacă tot stăteau degeaba, şi în camera de dincolo nici nu mai încăpeau cele care erau la coadă. Foarte mirată de întrebare (probabil că îi părusem om inteligent la început), îmi explica părinteşte că ele sunt frizeriţe, nu coafeze. Şi vreţi să spuneţi că frizeriţele acestea din stânga nu ştiu să tundă părul unei doamne? Şi nici cele de dincolo, din partea dreaptă, să mă tundă pe mine, la o adică? Dar cum, domnule, acestea sunt lucruri diferite, se învaţă separat. Fiecare cu meseria ei aici: frizeriţa tunde bărbaţii, coafeza e cu femeile, manichiurista face unghiile, casiera încasează banii... Şi casiera de când o aveţi? Că pare... hmmm... cum să spun... E la noi de peste 30 de ani! Şi nu a tuns şi ea niciodată pe nimeni aici, nu a tăiat o unghie, o sprânceană, ceva? Frizeriţa se uită stupefiată la mine. Da ciudat mai sunteţi, domnu' – desluşeam eu deja clar în privirea ei...

Îmi venea să o întreb în cât timp se învaţă fiecare dintre acestea, dar tocmai mă terminase de tuns (la mine durează foarte puţin, mă tund întotdeauna cu maşina zero) şi nu voiam să o mai ţin de vorbă, o aşteptau deja cafeaua şi colegele de dialog. Alături a mai venit o clientă, nu a mai găsit loc pe scaunele de aşteptare, aşa că a cerut voie să se aşeze la bărbaţi, până-i venea rândul.

Mă gândesc cum ar fi dacă într-o zi salonul lor ar da o jumătate de faliment. De pildă, partea cu frizeria să nu mai meargă deloc, dar cealaltă jumătate, pentru femei, să meargă foarte bine. Oare ce ar face venerabila frizeriţă cu 40 de ani vechime în acelaşi loc?

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

7 Comentarii

marius cristian
6.08.2019, 13:10:27

absolut corect , n-ar fi mare lucru interschimbabilitatea operativa intre frizerite si coafeze , dar asta ar insemna sa gandesti in termeni de profitabilitate , nu de genul timpul trece , leafa merge , spaga pica sau macar picura , noi cu drag o labarim .....

+2 (2 voturi)
Goguţă
6.08.2019, 13:17:15

O coafeza mai face un coc, mai pune bigudiuri, mai vospseste si onduleaza, o frizerita taca-taca cu foarfeca si e gam gata.

+1 (1 vot)
adrian hora
6.08.2019, 13:49:00

igiena este cooperativa si nu intreprindere. si da, frizeria si coafura sunt diferite :D. ia sa ii spuna un barbat unei femei, sa mearga la o frizerita sa ii aranjeze parul :)

+4 (4 voturi)
g i
6.08.2019, 13:47:48

Lipsa de presiune pentru a te adapta , uitati-va numai cate instituții încă cer hartii STAMPILATE pentru documente si certificate . In fiecare an din ultimii 10 platesc CAS la ANAF-ul lui peste prajit . Nu beneficiez de servicii medicale in Romania , faca asta in concediul meu de odihna cand revin in eterna si fascinanta Romanie Cu chitanta in mana , pe banii si pe combustibilul meu , in fiecare an din cei 10 merg la Casa Judeteana de Asigurari de Sanatate la " Camera 42" pe usa careia scrie (placa de sticla gravata) " ECONOMIST PRINCIPAL " In spatele ușii se afla un birou cu un PC manuit de o matroana cu permanent care îmi ia chitanta se uita la numarul de serie si introduce datele in PC . Asta este singurul lucru pe care-l face toata ziua - baga in calculator serii de chitanțe Fără asta " nu figurez " ca asigurat in PC-ul medicului de familie . In fiecare an încerc sa conving ANAF si pe Dna ECONOMIST PRINCIPAL ca un formular Excel accesibil on-line între cele doua institutii dotate de SRI Ghita cu programe " informatice" ar rezolva chestiunea asta in cateva secunde ....Singurele lucruri care merg unse la noi sunt hoția , traficul de influenta , impostura si minciuna

+5 (5 voturi)
Dream Pervertor
6.08.2019, 15:20:33

- Gica, lasa-l valvoi!

+2 (2 voturi)

Vezi toate comentariile (7)

Modifică Setările