Stil de viaţă

articolul anterior articolul urmator

Numerele câştigătoare la Loto pot fi anticipate. Teoria probabilistică a unui matematician brazilian

10
21 Mar 2014 15:13:00
Autor: Oana Bâltoc
Gianella spune că folosind calcule matematice destul de complexe a ajuns la concluzia că este foarte posibil să vezi care sunt combinaţiile de numere care au şanse mai mari decât altele să iasă la extrageri. FOTO Arhiva Adevărul
Gianella spune că folosind calcule matematice destul de complexe a ajuns la concluzia că este foarte posibil să vezi care sunt combinaţiile de numere care au şanse mai mari decât altele să iasă la extrageri. FOTO Arhiva Adevărul

Renato Gianella este convins că putem să prevedem într-o măsură destul de mare numerele care vor fi extrase la Loto, cu condiţia să apelăm la o serie de modele matematice bazate pe Legea Numerelor Mari, o teoremă a teoriei probabilităţilor.

Matematicianul a conceput studiul intitulat „The Geometry of Chance: Lotto Numbers Follow a Predicted Pattern“ (Geometria şansei: numerele la Loto urmează un model care poate fi anticipat), în cadrul căreia a obţinut mai multe tipare matematice.

Gianella spune că folosind calcule matematice destul de complexe a ajuns la concluzia că este foarte posibil să vezi care sunt combinaţiile de numere care au şanse mai mari decât altele să iasă la extrageri. Mai exact, tocmai datorită faptului că nu toate combinaţiile de numere au aceeaşi probabilitate de a fi extrase, apare această posibilitate de a prezice modele de combinaţii cu o şansă mai mare de a fi câştigătoare.  

Matematicianul a lansat şi o pagină web unde a postat mai multe tabele în care combinaţiile de numere cu cele mai multe şanse de a ieşi la Loto sunt scoase în evidenţă cu ajutorul diverselor culori. Gianella îşi basează teoria şi pe analizarea unor extrageri desfăşurate în cadrul a 20 de agenţii loto din toată lumea. Prin urmare, modelele brazilianului pot fi aplicate cu şanse destul de mari de reuşită în orice colţ al lumii. 

„Loteria nu ar trebui să mai fie văzută ca o formă de joc de noroc, ci ca o reprezentare cât se poate de reală a teoriei probabilităţilor şi a Legii Numerelor Mari“, a declarat acesta. 

Totuşi, aplicarea schemei concepute de matematician nu este floare la ureche pentru omul obişnuit, chiar şi cu ajutorul modelelor puse la dispoziţie pe site-ul www.lotorainbow.com.br/en/default.asp. Pe de altă parte, Gianella nu oferă o combinaţie unică şi magică de numere cu care toată lumea poate să câştige la Loto, dar înaintează câteva combinaţii de numere care au cele mai mari şanse să iasă câştigătoare, conform teoriei probabilităţilor, relatează Daily Mail.  

Astfel, în tabelele postate pe site-ul matematicianului poate fi observată probabilitatea ca diferite combinaţii de numere extrase în cele 20 de agenţii loto alese din diferite colţuri ale lumii să se regăsească pe biletele câştigătoare. Pe scurt, calculele matematice din spatele teoriei brazilianului se bazează pe extrageri anterioare şi modele care rezultă din acestea.

Cum funcţionează loteria probabilităţilor

Dacă arunci în sus o monedă ai o şansă din două să pice cap (marca), dar este la fel de posibil să pice, de ambele dăţi, pajura (banul). Dacă arunci moneda de mai multe ori, vei observa că şansele se vor îndrepta mai mult spre o proporţie 50/50. 

Apoi, combinaţiile anumitor numere au mai multe şanse decât altele de a câştiga. Prin urmare, este important să priveşti alegerile pe care le-ai făcut ca pe un întreg, mai degrabă decât ca pe numere individuale. Mai exact, decât să spui că există 12.271.512 de combinaţii posibile diferite, Gianella le-a redus la numai 210 modele colorate, care reprezintă toate combinaţiile. Mai apoi a analizat probabilitatea de câştig pentru fiecare dintre cele 210 combinaţii. De exemplu, dacă s-ar pune problema să alegem numai cifre mici, între 1 şi 9, şansa de reuşită ar fi de a 0.0007%, de vreme ce numai 84 de combinaţii se bazează pe aceste numere.

În ideea că este aleasă o combinaţie din toate nuanţele din tabelele matematicianului (cu doue nuanţe de mov), şansa este de 2.6403%, datorită celor 324.000 de combinaţii diferite în care apar numerele respective.

Aşa cum este prevăzut de Legea Numerelor Mari, când un eveniment se repetă de multe ori, media rezultatelor date de suma tuturor evenimentelor ar trebui să se apropie de varianta câştigătoare. Tocmai de aceea, jocurile în care intervin multe repetări (cum sunt loteriile) constituie adevărate „laboratoare“ pentru studiul probabilităţilor. Iar acum există acest nou studiu care arată că nu toate combinaţiile de numere au aceeaşi probabilitate de a ieşi într-o extragere la loto, se arată în studiul matematicianului.

Gianella a precizat că studiul se bazează pe calcule matematice şi teorii ale probabilităţii aplicate extragerilor de la loterie. „Studiul conţine modele colorate care determină toate posibilele combinaţii de numere, aşa cum este stabilit de regula formulată de Pascal. Aceste tabele asigură o înţelegere mai bună, simplificată, şi identificarea corectă a combinaţiilor care au cea mai mare probabilitate de a ieşi câştigătoare. Prin experimente, metoda arată că este posibil să descoperi că rezultatul unei extrageri loto urmează acelaşi model prevăzut conform Legii Numerelor Mari.“

De exemplu, prin folosirea metodei lui Gianella, care utilizează aceste patternuri matematice construite pe baza rezultatelor obţinute în cadrul mai multor agenţii, se ajunge la ideea conform căreia cu cât sunt făcute mai multe extrageri, cu atât se apropie rezultatul probabil al fiecărui model matematic de rezultatul observat, indicând faptul că există, într-adevăr, un pattern pentru aceste combinaţii. Astfel, cu ajutorul acestei metode, şansele unui jucător de a alege varianta câştigătoare ar putea să crească destul de mult. 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

10 Comentarii

Popa Pius
21.03.2014, 15:20:58

La noi este alt fel de Univers, nu functioneaza Teoria Probabilitatilor. Aici este valabial Teoria Aranjamentelor deoarece fiecare bila are un cip care este citit de un senzor din poarta domului. Daca numarul "corespunde" aranjamentului, poarta se deschide, altfel nu si atunci jetul de aer le mai plimba putin pina iese varianta dorita, cumparata de omul "nevoias".

0 (4 voturi)
velind velind
21.03.2014, 22:53:47

Mi se pare cam SF varianta asta cu chip in bile, cu senzori si alte minuni desi, trebuie sa recunosc, am auzit-o des. E destul ca 6 bile sa fie mai usoare decat celelalte si uite asa ai varianta castigatoare. Ele fiind mai usoare, vor ajunge primele sus si vor fi extrase.

+2 (4 voturi)
velind velind
21.03.2014, 22:55:37

Aaaa.. si era sa uit minunea de acum cativa ani din Bulgaria. 2 saptamani la rand au iesit aceleasi numere la loto. Or fi uitat sa schimbe setul de bile. Si cu toate astea, stiind aceste lucruri, tot joc la loto cand sunt premii mari. Romanul nu isi permite sa ia in deradere o sansa (cat de mica) de a-si imbunatati viata. Avem un nivel de trai mult prea scazul pentru a ne permite luxul sa nu riscan si ce avem.

+1 (3 voturi)
Johnnie
22.03.2014, 01:13:35

Ambele variante despre care amintiti sunt fanteziste si nu garanteaza ca vor iesi numerele care trebuie. Varianta cu chip-ul e stupida si e discutata de indivizi care habar n-au fizica si care nu inteleg diferenta intre modelele statice si cele dinamice (unde incertitudinea creste enorm). "Jetul" ala de aer nu e singurul factor care influenteaza traiectoria bilelor (mai ciocnirile bilelor cu alte bile sau cu peretii, etc). Nici varianta cu bile mai usoare nu e mai breaza. Chiar daca metoda ar creste, foarte putin, sansele ca anumite bile sa fie extrase mai des, nu ar putea garanta ca numerele respective vor iesi de fiecare data si, mai important, nu poate garanta ca TOATE numerele vor iesi intr-o extragere. Articolul de fata, per ansamblu, n-are nicio baza stiintifica. Pseduo-matematicianul brazilian habar n-are Statistica / Probabilitati, iar paper-ul pe care l-a publicat e doar un exemplu de Monte Carlo Fallacy. Aceluiasi tip de rationament eronat ii cade prada si jurnalistul Adevarul care afirma cum ca "Apoi, combinaţiile anumitor numere au mai multe şanse decât altele de a câştiga" --> Total fals!!! La Loto 6/49 , o combinatie de genul 1,2,3,4,5,6 are cam aceleasi sanse de a fi extrasa ca orice alta combinatie de 6 numere distincte.

0 (2 voturi)
Vladi Fanasoff
21.03.2014, 19:36:55

in italia sa manipulat cel putin zece ani .loteria ...( au fost prinsi si au recunoscut ).... nu stiu ...ce se poate spune despre o lotoria dintro cum e intro tara ca ...romania ..... manipulata ???

+1 (3 voturi)

Vezi toate comentariile (10)

Modifică Setările