Ghid complet de epilare

0
Publicat:
Ultima actualizare:

O piele catifelată pe tot corpul, fără niciun risc? Da, este posibil dacă folosim metode de epilare adaptate nevoilor specifice şi produse speciale care previn iritaţiile.

Fiecare metodă de îndepărtare a părului de prisos prezintă anumite avantaje, dar şi dezavantaje pe care este bine să le cunoşti. În acelaşi timp, unele tehnici dau rezultate mai bune pe termen lung şi altele sunt mai rapide.

Crema şi lama de ras, soluţii rapide şi la îndemână

Epilatul cu lama este popular, pentru că nu doare şi nu contează lumgimea firelor de păr, fiind în acelaşi timp şi o metodă extrem de rapidă. Totuşi, necesită îndemânare şi atenţie sporită, fiindcă accidentele se pot produce uşor.

Eviţi rănirile accidentale dacă alegi aparate cu mânerul cauciucat şi cu striaţii care te împiedică să le scapi din mână când te epilezi sub duş şi ai mâinile ude. De asemenea, este util să alegi aparate cu lame duble, mobile, care se pliază pe formele corpului.

Fiindcă produce şi o exfoliere delicată a pielii, rasul creşte sensibilitatea zonei, dar iritaţiile pot fi prevenite prin aplicarea unor produse care dezinfectează delicat. De exemplu, poţi folisi uleiul organic Azulene (1) cu vitamina E , uşor şi fără parfum care hidratează şi previne înroşirea, favorizând şi regenerarea celulelor.

Crema prezintă risc de alergii

Cremele de epilat se aplică uşor şi sunt eficiente în timp scurt, dar nu sunt recomandate celor cu piele sensibilă, cu leziuni sau cu piele uscată şi descuamată. Deşi este o procedură nedureroasă şi care poate fi folosită pentru orice parte a corpului, multe persoane fac iritaţii de la cremele epilatoare.

Din acest motiv, este indicat să faci un test de toleranţă pe o porţiune mică de tegument îniainte să aplici produsul pe zone extinse. Respectă întotdeauna timpul de acţiune trecut pe ambalaj, altfel rişti leziuni de tipul arsurilor şi chiar apariţia de eczeme.

Poţi folosi crema depilatoare din gama Suprem Essence (2), îmbogăţită cu uleiuri esenţiale şi parfum de trandafir care hidratează discret, preţ 16,3 lei sau varianta de cremă spray (3), din aceeaşi gamă, preţ: 24,8 lei, de la Veet.  

Ceara, dureroasă, dar eficientă

La salon sau acasă, epilarea cu ceară şi cea cu aparatul electric sunt eficiente pe termen lung, fiindcă rezultatul se menţine până la patru săptămâni. Deşi durează să te epliezi cu ceară sau cu aparatul, recuperezi la capitolul frecvenţei cu care trebuie să repeţi epilarea pentru a păstra pielea fină şi catifelată.

Persoanelor cu varice însă,epilarea le este contraindicată. În acest caz, este bine să foloseşti benzile pentru epilare la rece. De exemplu, produsele organice pe bază de răşină de pin şi ceară de albine sunt bine tolerate de pielea sensibilă şi le poţi găsi în două variante: benzi cu ceară (4), precum cele de la Rangali, indicate pentru epilarea rapidă, preţ: 54 lei şi ceară care trebuie încălzită (5), preţ: 68 lei.

Poţi folosi şi  produse pe bază de zahăr precum Sugaring Hair Removal de la The Body Shop (6) care se încălzeşte la microunde, preţ: 57 lei sau benzile care au şi extract de rozmarin, Sugaring Hair Removal Strips (7), tot de la The Body Shop, preţ: 29 lei ori varianta roll-on (8), preţ: 49 lei.

Metode moderne,cu efecte de durată

Procedurile de epilare considerate definitive sunt electroliza, lumina intens pulsată (IPL) şi laserul. Prima metodă constă în introducerea de curent electric în firul de păr pentru a distruge rădăcina şi foliculul.

Acţiunea curentului electric se produce sub anestezie şi nu vei resimţi durere. Altfel, procedura ar fi inconfortabilă. IPL, prescurtarea de la lumină intens pulsată, este un dispozitiv care distruge rădăcina firului de păr prin încălzire.

Specialistul nostru
Prof. dr. Anca Zbranca

medic specialist dermatolog

Toate cremele depilatoare conţin o substanţă care „topeşte" firul de păr, comportându-se ca o lamă de ras, fiindcă nu distruge rădăcina, deci firul va creşte în ritmul lui obişnuit.

În funcţie de concentraţia substanţei active, crema poate fi iritantă, de aceea, se recomandă ca, înainte de epilarea cu cremă, să nu se folosească scruburi, creme decolorante şi parfumuri. De asemenea, este contraindicată expunerea la soare sau la ultraviolete în aceeaşi zi cu o depilare cu cremă, pentru că aceasta are efect fotosensibilizant.

Persoanele alergice la substanţa activă conţinută de cremele depilatoare nu trebuie să mai folosească, nici măcar o dată, un astfel de produs.

 Atenţie!

Pentru a evita infecţiile este bine să foloseşti instrumente de unică folosinţă.

image
Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite