Stil de viaţă

articolul anterior articolul urmator

Go Topless Day, marele „război” pentru sânii goi: femei din toată lumea au protestat pentru dreptul de a sta cu bustul gol în public FOTO VIDEO

20
29 Aug 2016 16:59:31
Autor: Oana Bâltoc
Marşul sânilor goi din Los Angeles. FOTO Guliver Splashnews
Marşul sânilor goi din Los Angeles. FOTO Guliver Splashnews

Femei din 60 de oraşe din toată lumea au mărşăluit weekend-ul trecut cu piepturile dezgolite, în timpul celei de-a IX-a ediţii „Go Topless Day”, pentru dreptul a se afişa la bustul gol în public, la fel ca bărbaţii, fără a fi acuzate de comportament indecent.

Organizaţia pentru drepturile femeilor „GoTopless” a dat startul protestelor la busutul gol în rândul doamenelor şi domnişoarelor care se simt discriminate pentru că bărbaţii au dreptul să se plimbe în public etalându-şi pectoralii, în vreme ce dezgolirea sânilor este sancţionată de lege.

Mişcarea feministă născută pe tărâm american s-a desfăşurat în oraşe ca New York, în SUA, dar şi Toronto şi Vancouver, în Canada, unde a devenit legal ca reprezentantele sexului frumos să nu-şi acopere bustul în public.

Acestea au renunţat la sutiene în semn de solidaritate cu femeile din oraşe ca Los Angeles, Londra, Paris, Berlin, Geneva, Edinburgh şi Valparaiso, în Chile, cărora nu li se recunoaşte această libertate, conform unui comunicat al organizaţiei „Go Topless”.

Femeile s-au eliberat de haine şi de constrângeri la Valparaiso, în Chile. FOTO Getty Images 

Adeptele acestei mişcări vor să atragă atenţia asupra culturii sexiste, dominată de bărbaţi, în care libertăţile individuale sunt încă oferite selectiv, în funcţie de sex.

La protestele din Valparaiso, în Chile, femeile şi-au aruncat sutienele în aer.FOTO  Getty Images 

Liderul unei mişcări feministe care a inspirat în 2007 protestele cu sânii dezgoliţi, Maitreya Rael, a criticat aspru faptul că femeile sunt obligate să se îmbrace într-un anumit mod, comparând situaţia cu faptul că musulmanele trebuie să se acopere.

Musulmanii sunt criticaţi pentru că-şi forţează femeile să poarte burqa sau niqab, dar este exact acelaşi tip de gândire sexist ca cel care obligă femeile occidentale să poarte bluze în public, a subliniat aceasta.

Feministele au făcut front comun şi în Edinburgh, Scoţia.FOTO Guliver Splashnews

„S-ar putea spune că lupta pentru a sta cu sânii goi în public din secolul al XXI-lea va oferi femeilor la fel de multă putere ca dreptul de a vota pe care l-au primit în secolul al XX-lea”, coform unei declaraţii oferite de preşedinta organizaţiei „GoTopless”, Nadine Gary.

Imnul militantelor Go Topless Day

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

20 Comentarii

gigel gigescu
29.08.2016, 17:29:30

a innebunit lumea de tot. nu mai exista decenta si bun-simt? se pare ca uneltele ocultei isi fac bine treaba,,,,

0 (8 voturi)
miron miron
29.08.2016, 18:16:48

Gigel inseamana ca nu esti barbat. Nu vezi cat sunt de inzestrate si fascinante. Sincer as participa si eu la un asa miting,in favoarea lor.

+2 (10 voturi)
Radu Mircea
29.08.2016, 20:59:32

# miron miron Unde se tine la anu' Miroane ??? ca anul asta le-am scapat . Ca sa vezi ciudatenie Miroane , crestinilor inteleg ca le sta in git homosexualii , dar sa nu le placa nici femeile .... La asta nu ma asteptam . Invalizii dreacu' ......

+1 (7 voturi)
Robert Mateut
29.08.2016, 20:14:22

Cata degenarare! Pe undeva le dau dreptate celor care spun ca singura salvare a Europei ar fi islamizarea. In lumea araba, astfel de derapaje nu se intampla.

-4 (8 voturi)
Paun Al
29.08.2016, 21:33:24

Sunt triburi unde femeile nu au sanii acoperiti , oamenii cand vorbesc se uita unul in ochii celorlati , carora nu li s-a inoculat notiunea de" pacat ", de organe de ispitesc la pacat ... Femeile sunt fiinte umane care au mani , picioare , sani , gura , ochi , urechi .... Ciudat este ca in culturile, culmea religioase fiintele umane nu sunt numai "pacatoase ', dar au organe "pacatoase ' , sau care ii isitesc pe cucernicii religiosi la ganduri , sau fapte pacatoase. Priviti-le ca fiinte umane , creatii ale lui Dumnezeu , care asa au fost lasate de Dumenzeu ....:) Asa cum nu va rusinati , sau nu sunteti ispititi cand priviti.... pistile si stamine de flori ... Ca nu cred ca Dumnezeu le-a creat organe 'pacatoase' ....:) Mintile unora , "buni crestini ", altfel ...sunt degenerate , organele omului sunt in regula ....:)

+4 (4 voturi)

Vezi toate comentariile (20)