Greşeli pe care le facem când amenajăm dormitorul

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Specialiştii în amenajări interioare recomandă acoperirea ferestrelor cu draperii din materiale groase pentru a evita pătrunderea luminii în dormitor de la primele ore ale dimineţii  FOTO Shutterstock
Specialiştii în amenajări interioare recomandă acoperirea ferestrelor cu draperii din materiale groase pentru a evita pătrunderea luminii în dormitor de la primele ore ale dimineţii  FOTO Shutterstock

Modul în care ne decorăm casa poate transforma o locuinţă într-un cămin primitor, unde abia aşteptăm să ne întoarcem pentru a ne petrece timpul alături de cei dragi. Specialiştii în amenajări consideră că trebuie să ţinem cont de câteva reguli de bază, mai ales atunci când punem la punct dormitorul, camera în care ne petrecem mare parte din viaţă.

O echipă formată din şapte designeri s-a pronunţat asupra celor mai întâlnite greşeli de amenajare a dormitorului, la iniţiativa publicaţiei Huffington Post. 

Mobilă fără personalitate

Comoditatea este de vină pentru prima greşeală aflată pe lista oricărui designer de interioare: cumpărarea mobilei în set. „Am văzut adesea dormitoare în care patul, noptierele, şifonierul şi orice alte piese de mobilier sunt indentice. Nu numai că oferă un peisaj dezolant şi plictisitor, dar arată ca şi cum le-am fi găsit la reduceri. Este adevărat că ne ia mai mult timp să găsim piese separate, care să se potrivească perfect cu întregul, dar merită efortul, mai ales că se vor regăsi în camera în care ne petrecem cea mai mare parte din timp“, a explicat designer-ul american Sandra Espinet.

Avalanşă de perne şi pernuţe

Muntele de perne, iată o altă greşeală pe care trebuie să o evităm atunci când ne aranjăm dormitorul. „Nu găsesc sensul încărcării patului cu nenumărate perne. Pe lângă faptul că îţi ia o veşnicie să aranjezi patul în fiecare zi, imaginea de ansamblu este una încărcată, dezordonată“, subliniază Amy Mellen, directorul de creaţie al departamentului pentru casă de la Calvin Klein. 

Lumină insuficientă

Noptierele pot găzdui veioze frumoase, cu rol mai degrabă estetic decât practic, dar ar fi bine să adăugăm şi o sursă de lumină directă, potrivită pentru nopţile în care dorim să citim fără să ne deranjăm partenerul şi fără să ne stricăm vederea, consideră experta în decoraţiuni interioare Amanda Nisbet.

Prea multă lumină

Un somn liniştit poate fi asigurat şi de felul în care acoperim ferestrele. Designer-ul Annie Brahler indică draperiile drept cea mai potrivită alegere pentru a conferi dormitorului un aspect plăcut şi elegant, dar şi pentru a împiedica lumina să ne trezească de la primele ore ale dimineţii. „Materialele grele şi groase sunt preferatele mele. Oferă un aspect luxos camerei şi au calitatea de a absorbi zgomotele. Plus că arată bine şi atunci când le strângem de-o parte şi de alta a feresterelor.“

Lenjerii scumpe, saltea ieftină

Multe persoane se sperie de preţul piperat al saltelelor de pat şi ajung să aleagă una de proastă calitate. Interesant este că, în timp, ajungem să plătim mai mult pe tot felul de lenjerii de pat la modă decât pe saltea. Iar acest lucru se întâmplă în condiţiile în care un somn odihnitor depinde şi de calitatea saltelei. „Lumea a devenit obsedată de felul în care îşi îmbracă patul, în loc să acorde atenţie unui element esenţial în viaţa de zi cu zi: o saltea de calitate pe care să ne odihnim cât mai bine“, atrage atenţia Ken Fulk, designer de interior.

Pereţi mult prea coloraţi

Dormitorul nu este încăperea potrivită pentru a face experimente coloristice. Relaxare şi confort, aceastea sunt cuvintele de care ar trebui să ţinem seama atunci când alegem nuanţele pentru pereţi, iar culorile tari nu-şi au locul aici. „Optaţi pentru nuanţe calde, cu un efect liniştitor. Important este să transformaţi camera într-un sanctuar în care să vă găsiţi liniştea la finalul fiecărei zile“, ne sfătuieşte Nathan Turner, specialist în amenajări interioare.

Tablouri de mărime nepotrivită

Un tablou micuţ, de-a dreptul meschin, agăţat pe peretele din spatele patului, nu va face decât să strice imaginea de ansamblu a camerei, atrage atenţia designerul Elizabeth Bolognino. Punctul de interes de pe acest perete trebuie să capteze privirea şi să echilibreze camera într-un mod armonios. O fotografie, un tablou sau o operă de artă de dimensiuni mai mari va face ca spaţiul să se completeze cu mărimea patului.

Hiperstimulare tehnologică 

Dormitorul este locul unde ne refacem forţele după o zi solicitantă, nu locul în care adormim în faţa televizorului, spune Ken Fulk. Să te bucuri de intimitate, să comunici cu persoana iubită, să te relaxezi citind o carte bună sau să dormi liniştit, toate acestea sunt sacrificate atunci când transformăm dormitorul în sală de cinematograf. 

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite