INFOGRAFIE Soluţii pentru fericire instant

0
Publicat:
Ultima actualizare:
O repriză sănătoasă de râs are darul de a ne elibera de stres şi este un antidot eficient în combaterea anxietăţii şi depresiei FOTO Shutterstock
O repriză sănătoasă de râs are darul de a ne elibera de stres şi este un antidot eficient în combaterea anxietăţii şi depresiei FOTO Shutterstock

Oamenii de ştiinţă au stabilit că starea de bine sau senzaţia de fericire se pot atinge prin acţiuni la îndemâna tuturor, dintre care multe necesită doar câteva minute sau chiar secunde

Fericirea a reprezentat dintodeauna un deziderat mai mult sau mai puţin înţeles de oameni. Deşi pentru unii pare un subiect empiric, abstract pentru alţii, studii realizate de-a lungul timpului pe această temă încearcă să arate că starea de bine poate depinde într-o măsură importantă de eforturile şi energia depuse în mod conştient de fiecare.

Zâmbetele induse de simpla acţiune de a ne gândi la ceva pozitiv, o întâmplare care ne face plăcere, sunt de ajuns pentru a ne binedispune, conform unui studiu realizat la Universitatea de Stat din Michigan, în SUA. Nu în ultimul rând, fericirea poate fi mimată până devine reală, conform unui alt experiment. Prin urmare, un surâs simulat cu convingere poate alunga, cel puţin pentru moment, gândurile negre, în vreme ce o repriză sănătoasă de râs are darul de a ne elibera de stres şi este un antidot eficient în combaterea anxietăţii şi depresiei.

De asemenea, activitatea fizică regulată stimulează producţia de endorfine, numite şi hormonii fericirii, la nivelul creierului, lucru demonstrat de nenumărate studii. Bineînţeles, mişcarea fizică va fi cu atât mai benefică dacă o facem în aer liber, în mijlocul naturii, departe de nebunia urbană, aşa cum a reieşit în urma unui experiment al London School of Economics.

Foarte eficient pentru a obţine un dram de fericire este şi sexul, iar rezultatele sunt certificate de date ştiinţifice. Astfel, s-a ajuns la concluzia că persoanele care fac sex de cel puţin patru ori pe săptămână sunt mai puţin deprimate, fără a mai pune la socoteală că sexul ajută la menţinerea sănătăţii inimii şi întăreşte sistemul imunitar. Iar românii stau destul de bine la acest capitol, potrivit unui studiu al Asociaţiei pentru Medicina Sexualităţii din România, chiar dacă ar fi necesar un plus de efort pentru a respecta prescripţia oamenilor de ştiinţă, din moment ce facem sex, în medie, de 12 ori într-o lună, adică de trei ori într-o săptămână.

După faptă şi răsplată

Faptele bune, care includ şi acţiunile de voluntariat, reuşesc, de asemenea, să ne ridice moralul şi ne fac să ne vedem într-o lumină mai bună, iar frecvenţa cu care facem actele de generozitate atârnă greu în balanţă, spune Sonja Lyubomirsky, profesor de psihologie la Universitatea din California. Se pare că o faptă bună sau implicarea în diverse evenimente de voluntariat o dată pe săptămână ar fi mai mult decât suficient pentru a ne face mai fericiţi. Persoanele care au făcut gesturi de mărinimie de trei ori pe săptămână nu au fost mai fericite decât atunci când s-au limitat la unul singur, a mai relevat studiul lui Lyubomirsky.

Nu în ultimul rând, spiritualitatea şi implicarea de natură religioasă sunt direct legate de obţinerea fericirii, realitate evidenţiată şi în urma unui număr de 300 de studii care au pus accentul pe conexiunea dintre spiritualitate şi sănătatea fizică şi psihică. Rugăciunea, în mod particular, ajută, de exemplu, la îndepărtarea stresului.

Pe lista activităţilor care ne pot face să atingem starea de bine cât ai zice peşte sau ceva mai greu, în funcţie de ceea ce se potriveşte fiecăruia şi de intensitatea efortului pe care îl putem investi într-o direcţie sau alta (după cum este ilustrat în grafic), se mai numără meditaţia, planificarea unei vacanţe, un pui de somn atunci când ne simţim epuizaţi, alintarea unui animal de companie sau savurarea unei ceşti cu ceai în mijlocul unei zile aglomerate, ascultarea unor melodii vesele, plimbările în natură, precum şi existenţa unui jurnal în care să ţinem o evidenţă a lucrurilor din viaţa noastră pentru care suntem recunoscători, dar şi mersul pe stradă cu spatele drept şi capul sus, postură care impune o gândire optimistă şi mai mult curaj.
 

grafic

Citiţi şi:

Cum se transmite fericirea? Părinţi străluciţi, copii fericiţi

Dumnezeu şi fericirea

Fericirea se obţine mai simplu decât ne imaginăm

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite