Insula pe cale să devină prima zonă „liberă de timp” din lume: Dacă cineva are chef să tundă iarba la 4 dimineaţa, este liber s-o facă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Earth Trekkers
FOTO Earth Trekkers

Locuitorii unei insule norvegiene situată la nord de Cercul Polar vor să trăiască fără a se raporta la timp, astfel încât să poată face ceea ce vor, când vor, fie că e zi sau noapte. Aici iernile înseamnă nopţi nesfârşite, iar verile zile nesfârşite.

Locuitorii insulei Sommaroy din Tromso, situată la nord de Cercul Polar, spun că orele normale de lucru nu li se aplică în acelaşi fel ca locuitorilor obişnuiţi ai planetei, întrucât pentru ei timpul trece cu totul altfel.

Sammoy are 300 de rezidenţi şi aproape toţi sunt de acord cu transformarea insulei într-o zonă eliberată de presiunea timpului, relatează The Independent.

Kjell Ove Hveding, conducătorul campaniei de transformare a insulei în prima regiune din lume „liberă de timp” spune că scopul este o mai mare flexibilizare a vieţii zilnice.

„Peste tot în lume stresul şi depresia s-au imprimat vieţii zilnice a oamenilor”, a declarat el pentru postul norvegian NRK.

„În cele mai multe cazuri acestea se asociază sentimentului de a fi prins în capcană, iar aici intervine ceasul. Noi ne vom duce viaţa într-o zonă liberă de timp, astfel că şi vom trăi totul la intensitate maximă.

Copiii şi tinerii vor mearge la şcoală în continuare, însă într-un mod flexibil. Nimeni nu va fi nevoit să se mişte în cadre temporale restrânse, să meargă la şcoală sau să muncească doar între anumite ore.

Ne propunem să oferim flexibilitate totală, 24 de ore pe zi, şapte zile pe săptămână. Dacă cineva are chef să tundă iarba la 4 dimineaţa, este liber s-o facă”, spune Hveding.

Pe insula Sommaroy, între 18 mai şi 26 iulie soarele nu apune timp de peste 60 de zile, astfel că zilele se confundă cu nopţile. De aceea podul care duce pe insulă este plin de ceasuri abandonate.

     

Potrivit lui Hveding, iniţiativa de a suprima timpul nu face decât să formalizeze ceva ce se întâmplă deja de multă vreme.

„La noi e mai mereu zi, aşa că ne comportăm ca atare. În creierii nopţii, la ora pe care orăşenii o măsoară ca fiind 2 dimineaţa poţi vedea copii jucând fotbal, oameni zugrăvindu-şi casele sau tunzând iarba, ca şi adolescenţi care se duc să înoate”, arată el.

Campania a ajuns cunoscută în lume după ce în iunie Hveding a înmânat public o petiţie deputatului local Kent Gudmundsen pentru a discuta aspectele concrete şi provocările ideii, în scopul implementării acesteia.

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite