Stil de viaţă

articolul anterior articolul urmator

Invenţii ale femeilor care au schimbat lumea

4
8 Mar 2015 18:22:21
Autor: Oana Bâltoc
Primul sistem de încălzire pentru interiorul maşinii a fost patentat în 1983 de Margaret A. Wilcox. FOTO buzzfeed.com
Primul sistem de încălzire pentru interiorul maşinii a fost patentat în 1983 de Margaret A. Wilcox. FOTO buzzfeed.com

O femeie a fost cea care s-a gândit la necesitatea existenţei unui încălzitor pentru maşină, ba chiar şi berea ar exista graţie inovaţiei feminine. Reprezentantele sexului frumos reprezintă „creierele“ din spatele multor invenţii fără de care lumea nu ar mai fi cea pe care o cunoaştem.

Încălzitorul pentru maşină

Primul sistem de încălzire pentru interiorul maşinii, într-o formă rudimentară, a fost patentat în 1983 de Margaret A. Wilcox, o şoferiţă din secolul 19. Tot ea a fost cea care a reuşit să inventeze o maşină de spălat atât vase, cât şi rufăria murdară.

Ştergătoarele de parbriz

Tot în domeniul auto s-a remarcat şi Mary Anderson, care a inventat în 1903 sistemul de ştergere a parbrizului, conform buzzfeed.com.

FOTO buzzfeed.com 

Jocul Monopoly

Unul dintre cele mai populare jocuri din lume, Monopoly, a fost inventat de Elizabeth Magie în 1904, dar la acel moment se numea The Landlord’s Game. Jocul închipuit de Magie s-a dorit o formă de a critica nedreptăţile capitalismului sălbatic, abordare cu atât mai ironică dacă ţinem cont de faptul că 30 de ani mai târziu ideea jocului a fost preluată în mod forţat de Charles Darrow, care a vândut ideea către Parker Brothers. Firma Parker Brothers a descoperit-o pe cea căreia îi aparţinea de drept ideea jocului şi i-a plătit daune în valoare de 500 de dolari pentru neplăcerea produsă.

FOTO buzzfeed.com 

Scara de incendiu

Una dintre cele mai cunoscute invenţii care ţine de siguranţa publică a fost inventată de Anna Connelly în 1887, ea fiind cea care a avut o viziunea apropiată de cea pe care o ştim astăzi a scărilor de incendiu. Anterior au fost imaginate maşinării sau dispozitive mobile, cu ajutorul cărora persoanele aflate în pericol puteau să coboare ieşind pe fereastră.

Pluta de salvare

Maria Beasley este inventatoarea plutei de salvare, idee care i-a venit în 1882, asta pe lângă o maşinărie care producea butoaie.

FOTO buzzfeed.com 

Prima casă încălzită cu energie solară

„Solar One” este denumirea dată primei case care depindea în întregime de energia solară, un proiect din 1947 pentru care meritele aparţin fizicianului Maria Telkes (foto jos) şi arhitectului Eleanor Raymond.

FOTO buzzfeed.com 

Seringa medicală

Considerată una dintre minunile medicinii moderne, seringa medicală manevrabilă cu o singură mână este instrumentul patentat de Letitia Geer, în 1899.

Frigiderul electric modern

Florence Parpart a inventat în 1914 ceea ce azi este frigiderul electric, iar la 1900 reuşea să patenteze o maşină de curăţat străzile, pe care a reuşit să o vândă în SUA.

Maşina de făcut îngheţată

În 1843, Nancy Johnson a inventat un dispozitiv cu ajutorul căruia se putea obţine delicioasa îngheţată, invenţie care se află la baza maşinilor electrice de făcut îngheţată din zilele noastre.

Primul algoritm pentru un computer 

Adei Lovelace, matematiciană şi scriitoare engleză, este considerată primul programator din lume. Augusta Ada King, contesă de Lovelace (10 decembrie 1815 - 27 noiembrie 1852), născută cu numele Augusta Ada Byron şi cunoscută ca Ada Lovelace, a fost singurul copil legitim al poetului Lord Byron cu Anne Isabella Byron. 

FOTO buzzfeed.com 

Ada Lovelace s-a remarcat în domeniul ştiinţelor matematice şi ca scriitoare, fiind cunoscută în principal pentru colaborarea sa cu matematicianul englez Charles Babbage, cel care a proiectat primul calculator din lume, în 1837, cunoscut ca "Motorul Analitic". Ada Lovelace a scris primul algoritm pentru un computer. Ca urmare a colaborării sale la realizarea "Motorului Analitic", Ada Lovelace este cunoscută ca fiind primul programator din lume, iar limbajul de programare Ada îi poartă numele.

Maşina de spălat vase

Maşina de spălat vase a fost inventată de Josephine Cochrane în 1887, invenţie pe care a prezentat-o proprietarilor de hoteluri fără să fie însoţită la demonstraţiile făcute şi la încheierea contractelor de soţ, fraţi sau de tată, îndrăzneală ieşită din comun pentru acea perioadă.

FOTO buzzfeed.com 

Tehnologia de comunicare wireless

Actriţa Hedy Lamarr este recunoscută nu numai pentru performanţele actoriceşti ci şi pentru faptul că în 1941 a brevetat un sistem secret de comunicare care modifica dinamic frecvenţa de emisie, pentru a face dificilă interceptarea de către inamic. Acest dispozitiv a fost folosit la ghidarea radio a torpilelor americane, în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, şi stă la baza folosirii în conexiunile mobile şi de internet, de la WI-Fi la GPS.

FOTO buzzfeed.com 

Încălzirea centrală

Alice Parker a pus bazele sistemului de încălzire centrală cu gaz, în 1919. Chiar dacă designul propus de ea nu a fost realizat, a fost pentru prima dată când un inventator s-a gândit să utilizeze gazul natural pentru a încălzi o casă obişnuită, proprietate personală, idee care a inspirat sistemul de încălzire centrală al viitorului.

Descoperirea kevlarului (material din care este făcută vesta antiglonţ)

În 1965, dr. Stephanie Kwolek a inventat un material sintetic numit Kevlar, care este de cinci ori mai rezistent decât oţelul. Invenţia sa a salvat mii de vieţi, fiind materialul din care sunt fabricate vestele antiglonţ.

FOTO buzzfeed.com 

Berea

Istoricul Jane Peyton susţine că femeile din Mesopotamia antică sunt primele care au produs, vândut şi au şi băut licoarea cunoscută astăzi sub denumirea de bere, chiar dacă nu poate fi stabilită o perioadă exactă petru apariţia acesteia.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

4 Comentarii

in bogus
8.03.2015, 18:57:10

o mica corectie: dr. stephanie kwolek NU a inventat vesta antiglont, "doar" a descoperit kevlarul in timp ce cauta un material ptr inlocuirea otelului folosit la ranforsarea pneurilor. vesta antiglont precede cu muuuuult kevlarul.

+1 (1 vot)
Emm Emanuel
9.03.2015, 02:41:14

Dar multe ineptii mai are articolul. Margaret A. Wilcox nu a descoperit "Încălzitorul pentru maşină", ce consta dintr-o gaura la compartimentul motorului prin care intra aerul cald in cabina si ce era complet neadecvat pt. incalzire si total diferit fata de ceea ce avem astazi. "Ştergătoarele de parbriz", in varianta Mary Anderson era operate manual. In acea vreme au mai fost cel putin alte 2 cazuri de inveniti printre care si una motorizata. "Scara de incendiu", a fost inventata de Daniel Maseres in 1784, ce ulterior a fost imbunatatita dar nu de Anna Connelly. "Barca pneumatica de salvare" iarasi nu are treaba cu nicio femeie, ci se invarte in jurul faimosului Charles Goodyear, de la care au plecat diverse experimente pe cauciucul vulcanizat si patentul aferent iar un locotenent din Royal Navy a fost cel ce a avut idea unei barci gonflabile pe nume Halkett, atat lct. cat si barca. Siringa e una din inventiile antice. Sa folosit in secolul 1 in imperiul roman si in secolul 6 in cel egiptean, documentat. Principiul a fost inventat in 1650 de Blaise Pascal si in proces a folosit ceea ce se putea numi o siringa, insa nu era intentata medicinei. In 1844 Francis Rynd a inventat acul cilindric. Letitia Geer doar a cerut patentul oficiului american pt. aceste inventii cum au facut mult prin anii 1800, fraudulos sau mai putin (vezi cazul Goodyear vs Hancock din 1843). "Frigiderul electric modern"? Ce gluma... a fost inventat si imbunatatit de mai multi ingineri, nu femei. Pe vremea cand ea era copil mic, frigiderele erau existente. Lista poate continua... motivul, pe acele vremuri, cand barbatii erau pasionati de tehnica si inventica, femeile nu se ocupau cu asa ceva. Poate doar unele fetele-tatii, ce isi admirau tatii si lucrau cu ei in ateliere, invatand ceva atipic pt. femei pot fi considerate "inventatoare' pana la urma, dar in rest ai doar oportunitati de facut bani ori prin preluarea de idei ori prin blocarea ideii in patente. Cu alte cuvinte, ai managere / mostenitoare de afaceri ce au intrat in istorie printr-un mod mai mult sau mai putin "fair". N-au treaba cu inventica.

+1 (1 vot)
Get0dac
9.03.2015, 08:50:50

Bv. Frumoase si destepte.

Olteanul.com
9.03.2015, 10:17:41

Omul cand este lasat liber poate sa creeze, sa inventeze, poate sa dea frau liber imaginatiei. Impune-i une femei sa se roage de 10 ori pe zi cu busola spre Mecca, sa poarte cearsaf pe fata, sa fie a cincea roata la caruta unui nabab cu aur, petrol si camile, sa nu poata sa conduca o masina, sa nu poata iesi din casa neinsotita de vreun barbat si vei avea ... primitivism.

+1 (1 vot)
Modifică Setările