Kinetoterapia, meseria care îmbină medicina cu sportul

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Specialiştii în gimnastică medicală stabilesc tratamentul în funcţie de starea fizică şi psihică a pacientului. La graniţa dintre medicină şi sport, kinetoterapia este o practică ce

Specialiştii în gimnastică medicală stabilesc tratamentul în funcţie de starea fizică şi psihică a pacientului.

La graniţa dintre medicină şi sport, kinetoterapia este o practică ce necesită o pregătire constantă. Tratamentul fiecărui pacient oscilează în funcţie de gravitatea bolii şi de receptivitatea psihică a pacientului. De aceea, specialiştii în gimnastică medicală trebuie "să simtă" care este metoda terapeutică potrivită.

Scopul kinetoterapiei, o formă de gimnastică medicală, nu este acela de a transforma o persoană cu probleme locomotorii sau de respiraţie într-una perfect sănătoasă. "Cele mai multe boli de care suferă pacienţii noştri nu se vindecă, dar kinetoterapia îi poate ajuta să ducă o viaţă normală", ne-a explicat Aurelia Diaconu, terapeut la Şcoala Specială nr. 6 din Bucureşti.

Gimnastica sub îndrumarea medicului este indicată în tratarea unor afecţiuni ale coloanei vertebrale, probleme reumatice (poliartrită), neurologice, accidente vasculare, respiratorii, metabolice (obezitate) sau maladii congenitale (luxaţii congenitale de şold). Exerciţiile specifice pentru fiecare afecţiune se fac în săli special amenajate în spitale, centre de recuperare, staţiuni balneoclimaterice, şcoli medicale, dar şi la domiciliul pacientului.


Răbdarea şi atitudinea pozitivă, calităţile terapeutului


Şedinţele de recuperare se întind, de obicei, pe o perioadă lungă de timp. "Kinetoterapeutul trebuie să aibă răbdare cu fiecare pacient, să-i repete mişcări aparent banale, cum ar fi strânsul şi deschisul pumnului, până când acesta le face corect. Uneori ai impresia că oamenii aceştia reînvaţă să-şi folosească membrele, şi când reuşesc, li se citeşte aceeaşi bucurie pe chip ca şi copiilor care învaţă să meargă", ne-a spus Aurelia Diaconu.


Alte exerciţii pe care terapeutul le practică cu pacienţii săi sunt prinderea în mână a unui obiect, depărtarea şi apropierea degetelor, extensii cu un baston sau minge medicinală, mişcări speciale ale trunchiului, ale membrelor inferioare şi superioare, exerciţii de respiraţie, de echilibru şi relaxare.

"Un profesionist în acest domeniu trebuie să fie în primul rând o persoană tolerantă, care să-l încurajeze tot timpul pe pacient, să-i dea încredere în el, să îl susţină să meargă până la capăt cu exerciţii din ce în ce mai complicate, să ajungă să vadă până la urmă luminiţa de la capătul tunelului", a explicat Aurelia Diaconu.

Ea a adăugat că cea mai mare satisfacţie a sa a fost când un pacient a reuşit, după nenumărate şedinţe, să ţină în mână un obiect, în condiţiile în care, la începutul tratamentului, nu putea nici să ducă mâna la gură.

Condiţii precare în staţiunile de tratament


Cabinetele din incinta staţiunilor balneoclimaterice din România sunt lipsite de dotări tehnice de ultimă generaţie. Chiar şi aşa, oamenii care lucrează aici îşi iubesc meseria şi fac tot posibilul pentru a obţine performanţe. "La spitalul de recuperare de la Băile Felix am cunoscut oameni minunaţi, care fac totul cu devotament.

Ei mi-au arătat ce înseamnă dragostea, respectul pentru oameni şi pentru meseria lor. Sunt oameni simpli, dar care din puţinul lor oferă şi celorlalţi. E mare lucru să vii la serviciu, în fiecare dimineaţă la ora 7, cu zâmbetul pe buze", ne-a spus Aurelia.

Ea a adăugat că lipsa fondurilor de la spitalul de la Băile Felix i-a făcut pe terapeuţii care lucrau acolo să improvizeze: "Pe post de greutăţi aveau sticle de plastic de 0,5 litri umplute cu nisip".Cine vrea să ajungă kinetoterapeut trebuie să fie absolvent al Academiei Naţionale de Educaţie Fizică şi Sport, specializarea kinetoterapie.


După absolvire, unii aleg să intre în învăţământ, la şcolile speciale, unde urmează etapele de evoluţie în carieră ale oricărui cadru didactic.


Cunoştinţe de sport, medicină şi psihologie


Alţii se duc către spitale sau centre de recuperare. "Un kinetoterapeut trebuie să aibă cunoştinţe de medicină generală, de sport, de psihologie, de alimentaţie. Folosim în tratamentul bolnavilor anumite elemente din jocul de baschet, volei, gimnastică, înot, schi", a explicat Aurelia Diaconu.


Kinetoterapeuţii sunt incluşi în sistemul bugetar de salarizare, astfel că remuneraţia lor pleacă de la salariul minim pe economie şi poate ajunge până la 1.500 RON, în funcţie de vechimea în muncă.

>> Un kinetoterapeut trebuie să aibă cunoştinţe de medicină generală, de sport, de psihologie, de alimentaţie
Aurelia Diaconu, kinetoterapeut

Stil de viață



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite