La ce duce prea puţin somn

0
Publicat:
Ultima actualizare:
somn

De multe ori, o noapte pierdută nu-i doar o noapte pierdută. Urmările pot fi mult mai grave dacă insomniile persistă. Noi îţi arătăm cum răspunde organismul la lipsa de odihnă şi de ce ar trebui să iei măsuri.

De câte ore de somn avem nevoie până la urmă? Părerile specialiştilor sunt oarecum unanime, majoritatea vocilor susţinând că un minimum de şapte ore ar fi necesare pentru a ne reface după zi. Mai precis, adulţii cu vârste cuprinse între 18 şi 64 de ani ar fi bine să doarmă între 7 şi 9 ore pe noapte, de mai mult somn având nevoie adolescenţii şi copiii. Ce se-ntâmplă, aşadar, cu noi, dacă nu ne odihnim cum trebuie?

Afectează gândirea

Consecinţa este una logică, având în vedere că funcţionezi mai bine după un somn odihnitor. Lipsa somnului afectează mai întâi capacitatea de atenţie, vigilenţa, concentrarea, relaţionarea şi rapiditatea cu care rezolvi problemele. Toate aceste efecte negative fac dificil procesul învăţării. În plus, pe timpul nopţii, succedarea ciclurilor de somn are un rol crucial în consolidarea amintirilor. Pe scurt, dacă nu dormi de ajuns, nu vei fi în stare să-ţi aminteşti şi să înveţi ceea ce ai experimentat în timpul zilei.

Primul semn al depresiei

Insomnia şi depresia se hrănesc una cu alta. Lipsa somnului agravează simpto-mele depresiei, iar depresia îngreunează procesul adormirii. Un studiu realizat în SUA arată că persoanele diagnosticate cu depresie şi cu anxietate reuşesc să doarmă mai puţin de şase ori pe noapte, odihna lor nefiind una calitativă. Tocmai de aceea, un tratament adecvat pentru insomnie ar avea efect şi asupra simpto-melor depresiei.

Accelerează îmbătrânirea

Mai multe nopţi albe se lasă cu un ten fad, cearcăne şi cu ochi umflaţi, iar dacă ajungem să vorbim despre insomnia cronică, efectele sunt şi mai inestetice. Explicaţia? Când nu dormi de ajuns, corpul tău eliberează în cantităţi mai mari cortizol, aşa-numitul hormon al stresului. Un nivel crescut al acestuia în organism afectează proteina responsabilă cu elasticitatea şi cu netezimea pielii, colagenul.

Nu dormi, nu slăbeşti

Lipsa somnului este asociată cu creşterea apetitului, fiind una dintre cauzele care duc, în timp, la obezitate. Conform mai multor studii, persoanele care dorm mai puţin de şase ore pe noapte sunt cu circa 30% mai predispuse obezităţii decât cele care au parte de mai multe ore de somn. Insuficienţa odihnei are drept consecinţă suprimarea hormonilor ce reglează apetitul şi, implicit, cresc dorinţa de a consuma produse bogate în grăsimi şi în carbohidraţi. Este motivul pentru care multe programe de slăbit propun, pe lângă o dietă echilibrată şi sport, şi un număr suficient de ore de somn pe noapte.

Sfatul specialistului: Adriana Popa, psiholog, Hyperclinica MedLife Arad

Ca rezultat al insomniei sau al problemelor constante cu somnul şi, implicit, al  creşterii iritabilităţii diurne şi al slabei concentrări, pot apărea probleme interpersonale, sociale si profesionale. Reducerea atenţiei şi a concentrării sunt frecvent întâlnite şi pot fi asociate cu ratele crescute ale accidentelor observate la persoanele cu insomnie. Insomnia cronică poate avea şi consecinţe pe termen lung, cum ar fi creşterea riscului de tulburare depresivă majoră, de hipertensiune arterială şi de infarct miocardic. Pe termen mediu şi lung, tulburările de somn duc la scăderea calităţii vieţii, drept pentru care nu trebuie neglijate.

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite