Stil de viaţă

articolul anterior articolul urmator

La ce risc ne supunem sănătatea când păstrăm ouăle în frigider

2
19 Jan 2018 18:54:42
Autor: Lizeta Oprea
La ce risc ne supunem sănătatea când păstrăm
ouăle în frigider

FOTO youtube.com
La ce risc ne supunem sănătatea când păstrăm ouăle în frigider FOTO youtube.com

Deşi se recomandă păstrarea ouălor la rece, specialiştii spun că depozitarea în frigider ne poate pune sănătatea în pericol. Aceştia recomandă o temperatura optimă între 1 şi 5 grade pentru a împiedica alterarea, însă se specifică evitarea depozitării la mai puţin de 1 grad Celsius.

Deşi există recomandări cu privire la păstrarea ouălor în frigider, mai multe studii arată că există pericolul ca acestea să răspândească bacterii precum salmonella atunci când temperatura de depozitare este mai mică de 1 grad Celsius. Această bacterie tinde să se înmulţească în locuri reci, contaminând rapid spaţiul, scrie healthyfoodteam.com.

În ceea ce priveşte conservarea, analizand ouale păstrate timp de 2 săptămâni - unele în frigider şi altele în cameră - cercetatorii au observat că nu există nicio diferenţă între ele. Ouale ţinute in camera nu s-au stricat, conform unui studiu comandat de Daily Mail.

Ouăle proaspete trebuie păstrare în mod obligatoriu la rece, în cutii de carton. Temperatura optimă pentru a împiedica alterarea ouălor este cuprinsă între 1 şi 5 grade. Ouăle se pun la păstrare cu partea mai ascuţită în jos, iar în acest fel pot rezista până la 3 săptămâni.

 

 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

2 Comentarii

Strajeru Dan
19.01.2018, 22:33:40

Pai eu zic ca "specialistii" astia sa puna mana si sa le scrie TUTUROR FABRICANTILOR DE FRIGIDERE DIN UNIVERSUL CUNOSCUT CARE, DE LA MODELUL #1 SI PANA AZI AU PREVAZUT ABSOLUT TOATE FRIGIDERELE CU SPATII SPECIALE PENTRU DEPOZITAT OUALE... Nu e inadmisibil sa fie chiar toti atat de tampiti? Pe de alta parte, transmiteti-le muzelor voastre de la Daily Mail ca, exceptand anumite spatii bine delimitate in interiorul frigiderului, temperatura ambianta medie este de +3 grade celsius, deci poveste cu zero - 1 grad cade. Si chiar daca ar fi asa, pentru ca oul sa inghete, sa se dilate si sa crape coaja, e nevoie de temperaturi mult mai mici decat o grade. Ala e pragul de inghet al apei curate.

+5 (5 voturi)
Dan David
20.01.2018, 00:42:50

Articolul e plin de aiureli si neadevaruri traduse de pe healthyfoodteam.com, care e un site oarecare de pe net unde se fac niste afirmatii care nu sunt sustinute de nimic. Salmonella nu tinde sa se inmulteasca in locuri reci, sub 1 grad - ci intre 6 si 46 de grade, ideal 37 de grade (sursa: Julie A. Albrecht, profesoara Institutul de Agricultura si Resurse Naturale Nebraska, https://food.unl.edu/salmonella ). Studiul comandat de Daily Mail e din 2013 si e corect - daca ouale nu sunt contaminate pot sta si la temperatura camerei un anumit timp. Daca insa sunt contaminate, frigiderul va incetini semnificativ inmultirea bacteriilor. In plus, prin stocarea la temperatura camerei, ouale se vor degrada treptat - albusul va deveni mai lichid, de exemplu. De-asta e preferabil ca ouale sa fie pastrate la frigider si nu exista nici-un pericol pentru sanatate care sa rezulte din asta. Vad ca Adevarul tinde sa devina tot mai mult un ziar tabloid care traduce tot ce prinde senzational pe net fara sa se deranjeze macar sa verifice sursele.

+6 (6 voturi)
Modifică Setările