Stil de viaţă

articolul anterior articolul urmator

Marea jignire

18
15 Mar 2018 11:16:18
Petre Barbu

Trăieşti aşa cum ai ales. E alegerea ta. Nu te interesează politica, partidele, deciziile guvernului, cine conduce ţara şi cum o conduce, nu te duci să votezi.

Ştii că America are un preşedinte ciudat, dar nu eşti curios ce face, deloc! Nici ce fac Rusia, Uniunea Europeană şi China. Eşti rupt de lume – cum se spune. Te-ai rupt demult şi aşa vrei să trăieşti, rupt. De ce? Te-au dezamăgit: partidele, politicienii, activiştii, sindicatele, intelectualii, naţionaliştii, televiziunile, formatorii de opinie, capitaliştii, primarul, fotbalul românesc, societatea, poporul, mai cu seamă poporul! Ai suferit o mare dezamăgire. Nu-ţi mai aminteşti când anume, dar atunci ai decis să te rupi. Refuzi orice speranţă. Ai avut speranţe, cândva, dar ţi-au tocat spiritul, ţi-au irosit energiile, e mai bine fără speranţe! Poate să se întoarcă şi comunismul, să fie sănătos, nu te interesează! Trăieşti în carapacea ta, e viaţa ta.

Dar uite că într-o seară te-a sunat vechiul tău prieten, vechi din tinereţe. N-aţi mai vorbit de mai bine de... nici el nu şi-a amintit câţi ani au trecut! Şi te-a întrebat direct: ce faci?, ce-ai văzut?, ce citeşti?, ce părere ai despre...?, care sunt noutăţile? Şi tu i-ai zis că ai avut o operaţie ceva mai complicată, ai fost obligat să apelezi la economii, i-ai dat medicului, care n-a vrut să ia banii, dar tu ai insistat, până la urmă ai scăpat, eşti bine! Bravo! – te-a încurajat. Totuşi, el a revenit: şi ce-ai mai făcut? Dar n-a aşteptat să bălmăjeşti ceva şi a pornit să-ţi spună ce-a văzut, ce-a citit, cu cine s-a întâlnit, pe cine a cunoscut, cine i-a scris, pe unde a fost, ce părere are despre... Zgomotele unei alte lumi te-au luat prin surprindere, te-au intimidat şi, foarte repede, te-au enervat. I-ai spus că pe tine nu te mai interesează aceste chestii, să nu-şi mai bată gura de pomană... Şi cum poţi să trăieşti aşa? – a fost curios vechiul tău prieten. Şi întrebarea lui ai simţit-o ca pe o mare jignire. Trăieşti ca un vierme, asta a vrut să-ţi spună. Şi atunci l-ai urât. Cu toată puterea ta. L-ai urât nu pentru că a fost arogant, ci pentru că intrase cu bocancii în viaţa ta. Viaţă de vierme. Care se târăşte, de la o leafă la alta, în acelaşi apartament închiriat, atent la contorul de lumină şi la consumul de apă caldă. El n-a înţeles şi nici nu ţi-a respectat alegerea în viaţă. E alegerea ta. Să-i ia dracu’ pe toţi!

Trăieşti ca un vierme, asta a vrut să-ţi spună prietenul. Şi atunci l-ai urât. Cu toată puterea ta.

Dar nu te-ai lăsat nici tu mai prejos, spunându-i că a rămas acelaşi entuziast, idealist, adică, i-ai dat de înţeles că nu s-a maturizat, că e un fraier care trăieşte în continuare într-o lume mincinoasă, care nu oferă nicio lumină, nicio speranţă. Poftim, să priceapă că s-a plafonat şi tot prost a rămas! El a râs şi nu ţi-a răspuns. Şi râsul său, venit din aceeaşi lume, pe care ai părăsit-o demult, te-a jignit.

V-aţi luat la revedere cu promisiunea că veţi mai vorbi curând. O minciună. Apoi, te-ai întors la viaţa ta.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

18 Comentarii

pathfinder
15.03.2018, 11:28:48

Nasol.

+3 (3 voturi)
Iliana Bruckner
15.03.2018, 12:22:41

Nasol de tot. O mica intamplare,reala,din nefericire. Ma intorsesem,ca tot omul,de la protest(Stuttgart). Buna mea cunostinta de "acasa",prietena de o viata(se spune),cu o reactie care m-a pus pe ganduri. Nu e ciudat cat de draga iti ramane tara care te-a format,a carei limba ti-a imbracat primele ganduri,in a carei limba ti-au spus parintii:Fii cuminte!Sau:Draga mamei! Sau mai stiu eu ce... Si deci,ii trimit prietenei ,via Wats App,2-3 fotografii si cateva cuvinte. La care imi raspunde ...na,a descris perfect domnul Barbu...Ce sa mai repet! Nasol de tot.

+7 (9 voturi)
Inaltpreacenzuratul Gigi_one
15.03.2018, 12:40:06

lasaţi domne prostiile, aţi văzut ce pieptoasă de pisi a lu dragnea? ne interesează domle, viitoarea nuntă...eventual vreun botez...băăi tătăiţilor, penibililor, mă nu zice nime să vă faceţi gagice tinere, că foamea e mare, da ţineţi le dreacu mai în spate..că vă bagă ăştia la pedofilie, băi taicilor băi! PS: Cică nea Tări are gagică cu 40 de ani sub vîrsta sa! Băă nea Tări, nu ţie mă ruşine cînd te dezbraci în faţă ăsteia? Crezi că aia nu are şi veun Backup de vîrsta ei? Cu care rîde şi se sfătuieşte cum să te stoarcă mai eficace??

+8 (8 voturi)
*
15.03.2018, 11:51:12

Absolut de acord cu mesajul articolului! Acest mesaj îl transmit și eu, public, de câte ori am ocazia. Nu te implici social, nu cere nimic de la viață... Te-ai săturat? Revoltă-te! Nu te ascunde sub plapumă...

+8 (8 voturi)
GeigerC
15.03.2018, 14:45:37

Eu particip la dispute pe teme politice din 1989 încoace și pot spune fără cel mai mic dubiu ca ce descrie autorul nu e adevărat. Toți au opinii politice însă nu toți au dispoziția să le exprime, mai ales când acestea sunt diferite de ale tale și cand nu se simt în stare să facă fata unei dispute. De exemplu am o groază de prieteni care au fost la proteste care acum răspund că toți sunt o apă și un pamant....etc.. Ideea ca cei care țopăie în Piata Victoriei ar fi din cale afară de activi și la curent e complet greșită, aproape toți sunt slab informați și nu rezistă la o discuție mai mult de cateva minute, după care încep să jignească si ulterior devin apatici. Iar despre Trump niciun articol de pe Adevărul nu a indicat nici macar o cunoaștere sumară a situatiei, darămite una riguroasă. Astfel "Trump e cam ciudat" este o afirmație penibilă în contextul în care te plângi de apatie si lipsa de interes....pe care o arati tu însuți printr-o afirmație atât de echivocă.

-5 (5 voturi)

Vezi toate comentariile (18)

Modifică Setările