Stil de viaţă

articolul anterior articolul urmator

Marie Curie a trăit o vreme doar cu pâine, unt şi ceai, dar a devenit prima femeie licenţiată în ştiinţa fizicii

4
18 Sep 2020 10:46:52
Autor: Click! pentru femei
Marie Curie a fost o femeie pasională, dar vânată de drame şi tragedii
Marie Curie a fost o femeie pasională, dar vânată de drame şi tragedii

Marie Curie a fost geniul care a făcut descoperiri remarcabile în fizică şi chimie, deschizând noi orizonturi pentru biologie şi medicină. Tot ea a deschis uşa pentru carierele ştiinţifice ale femeilor. În acelaşi timp, Marie a fost o femeie pasională, dar marcată de drame şi tragedii.

Pentru posteritate, Marie Curie a rămas prima femeie care: a primit o diplomă de doctor în ştiinţă în Franţa, a fost laureată cu premiul Nobel, a primit de două ori premiul Nobel şi a predat la Universitatea de la Sorbona. Toate acestea sunt realizări remarcabile, în special pentru acea vreme, când femeile erau îndemnate „să-şi vadă de cratiţă‟. Marie a avut, însă, noroc, căci s-a născut într-o familie care încuraja educaţia atât a fetelor, cât şi a băieţilor.

Marie Salomea Sklodovdka a venit pe lume la Varşovia, pe 7 noiembrie 1867. A fost cea mai mică dintre cei cinci copii ai familiei sale. Părinţii ei, cândva nobili înstăriţi, au fost forţaţi să renunţe la pământuri şi la titluri după ce ruşii au invadat Polonia. Când Marie se năştea, revolta din 1864 tocmai fusese înăbuşită, iar capitala Poloniei căzuse sub o ocupaţie brutală.

Ambii părinţi ai lui Marie erau profesori, însă trăiau în sărăcie şi teamă, fiind persecutaţi pentru viziunile lor politice.

Citeşte aici incredibila poveste de viaţă a savantei şi află ce tragedii, dar şi ce victorii i-au marcat destinul.

 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

4 Comentarii

CRISTIAN MIHAI VIRVOREA
18.09.2020, 11:56:38

Am citit despre ea. In franceza cu traducerea in romana de la facultatea romano-franceza. Tipa era un geniu. Si asta ce inseamna? Ca este exceptia care confirma regula!

-8 (10 voturi)
Realist
18.09.2020, 12:30:26

Parerea mea este ca, nu geniul a fost ceea ce a dus-o spre succes, ci o forta de munca si o determinare URIASA - dusa pana la sacrificiu de sine ! Sa ne amintim, de pilda, cum impreuna cu sotul, au lucrat ani de zile cu metode de rafinare clasice, pe pentru a izola din tone de minereuri de pehblenda ....0,1 grame de clorura de radiu !!!

+6 (8 voturi)
CRISTIAN MIHAI VIRVOREA
18.09.2020, 12:42:31

@realist "forta de munca si o determinare URIASA - dusa pana la sacrificiu de sine" nu vin pe un teren arid. Doar la genii...geniul este o fiinta chinuita, care creeaza si lupta..chestiile ce privesc domeniul psihologic

-6 (8 voturi)
Realist
18.09.2020, 13:42:28

Cristian, te asigur ca o apreciez extrem de mult pe Marie Curie, dar, cunoscand si eu bine biografia ei, precum si evolutia stiintei in acea perioada, insist: nu, genii au fost Einstein, Da Vinci - oameni care au avut revelatii, care au vazut adevarul chiar si in lipsa oricaror premize ! De pilda Einstein - care a vazut fizica cu susul in jos acolo unde cohorte Sotii Curie pur si simplu au utilizat cu determinare si ambitie metodele clasice cunoscute la acea vreme: radioactivitatea era cunoscuta din 1896 (Henri Becquerel) - ei au continuat aceste studii si au decelat poloniul si radiul prin cunoscute metode de separare fizico-chimice. Efortul a fost imens, dar radioactivitatea era deja cunoscuta, n-au facut decat sa mearga "pe fir". PS: iti dai seama ca nu ti-am dat eu minus, nu ? Poate vreunul care nu i-a placut replica cu "exceptia care confirma regula" ....

+7 (9 voturi)
Modifică Setările