Medicul Vasi Rădulescu demontează „mitul mierii de Manuka“: Nu are avantaje reale faţă de cea obişnuită, deşi e mai scumpă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Miere de Manuka
Miere de Manuka

Medicul cardiolog Vasi Rădulescu explică de ce mierea de Manuka, deşi este mai promovată şi mai scumpă, nu are avantaje reale pentru sănătate în faţa celei obişnuite.

Medicul Vasi Rădulescu demontează „mitul mierii de Manuka“, într-un text publicat pe site-ul leapsadesanatate.ro.

Cardiologul este de părere că mierea de Manuka a devenit un produs cu proprietăţi extraordinare deoarece se bucură de marketing, este „frumos îmbrăcată într-o poveste“, iar „numeroase vedete îi fac reclamă, susţinând că tratează rănile, inflamaţiile din gât, indigestia şi răcelile“.

În realitate, medicul susţine că mierea, inclusiv cea de Manuka, nu deţine nicio proprietate miraculoasă.

„Nu va vindeca boli cronice, nu va trata cancerul, nu ne va ajuta în slăbit. Trebuie consumată cu moderaţie, ţinându-se cont de faptul că, indiferent că e obţinută din flori şi procedeul este natural, conţine aceleaşi tipuri de zaharuri ca, de exemplu, zahărul obişnuit. Mierea de Manuka, oricât de promovată ar fi, nu are avantaje reale în faţa mierii obişnuite. Costă mult mai mult, fără nicio justificare cu studii clinice care să-i probeze proprietăţile“, scrie Vasi Rădulescu. 

Mierea de Manuka provine din Noua Zeelandă şi este făcută de către albinele care culeg nectarul florilor arborelui manuka. 

Medicul Rădulescu subliniază însă că există şi ingrediente active care pot într-adevăr avea acţiune antimicrobiană, precum peroxidul de hidrogen (prezent în toate tipurile de miere) sau metilglioxalul (prezent în mierea de Manuka). 

„Aplicarea de miere pe o rană tegumentară este total nejustificată, însă, poate fi îndreptăţită atunci când există un protocol medical strict în acest sens, el implicând îngrijirea atentă a plăgii, cu norme de asepsie şi antisepsie, aplicarea de bandaj steril, administrarea la nevoie a antibioticelor locale sau sistemice. Este important de ştiut faptul că aplicarea oricărui tip de miere cu impurităţi poate accelera o infecţie. Pentru inflamaţii la nivelul mucoaselor bucale sau gâtului, indigestie, răceli nu există studii medicale semnificative care să arate vreun beneficiu real“, a mai explicat cardiologul. 

Totuşi, conform unui studiu, mierea a fost utilizată, în special, în cazurile de infecţii cu bacterii multirezistente la antibiotice, condiţia fiind ca mierea să fie medicinală, filtrată după norme stricte. 

Medicul Vasi Rădulescu atrage atenţia şi asupra consumului de miere, îndemnând la moderaţie: „Riscurile de generare a bolilor clasice sunt acelaşi (obezitate, diabet zaharat, boli cardiovasculare şi cerebrale), indiferent că mâncăm multă miere sau mult zahăr“. 

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite