Stil de viaţă

articolul anterior articolul urmator

Mihaela Bilic: „Asistăm la o explozie a bolilor autoimune. Răul nu vine din mâncare, ci din aer“

16
25 Feb 2020 19:56:49
Autor: Lizeta Oprea
Medicul nutriţionist Mihaela Bilic subliniază că nu e important doar ce mâncăm, ci şi ce respirăm FOTO Eduard Enea
Medicul nutriţionist Mihaela Bilic subliniază că nu e important doar ce mâncăm, ci şi ce respirăm FOTO Eduard Enea

Medicul nutriţionist Mihaela Bilic atrage atenţia că asistăm la o explozie a bolilor autoimune. Specialistul atrage atenţia asupra faptului că nu mâncarea este singurul lucru la care trebuie să fim atenţi.

Medicul nutriţionist Mihaela Bilic atrage atenţia că asistăm la o explozie a bolilor autoimune. Nutriţionistul spune că pentru sănătatea noastră nu e important doar ce mâncăm, ci şi ce respirăm.

Declaraţia nutriţionistului:

„Răul din viaţa noastră nu vine din mâncare, ci din aer. De câte ori ne îmbolnăvim sau nu ne simţim bine, primul gând care ne trece prin cap este «trebuie să fiu mai atent la alimentaţie, să mănânc sănătos!». Simţim nevoia să dăm vina pe ceva concret, logica minţii noastre are nevoie de o relaţie cauză-efect, nu putem accepta că răul sau boala vin din senin.

Şi ce vinovat mai bun să existe decât mâncarea, singurul element exterior pe care, vrem-nu vrem, îl introducem zilnic în organism. Mâncarea, bat-o vina, este principalul suspect pentru că pe ea o vedem, o ducem cu mâna noastră la gură. Însă, ca în orice film poliţist, vinovatul se dovedeşte a fi întodeauna cel la care nu te gândeşti, pe care nu-l bagi în seamă, care trece neobservat. Şi da, când vine vorba de sănătatea noastră, este important ce mâncăm, dar mult mai important este ce respirăm!

Universul în care ne desfăşurăm viaţa pare simplu şi clar dacă e privit cu ochiul liber, însă văzut printr-o lupă devine ameninţător şi complicat. «Duşmanii nevăzuţi» era titlul unui documentar care dezvăluia lumea microscopică ce ne înconjoară, de la paraziţi, acarieni, virusuri şi bacterii, până la praf şi mucegai.

Asistăm la o explozie a bolilor autoimune

Aşa cum mâncarea trece din tubul digestiv în sânge, la fel şi microorganismele din aer intră în plămâni şi de acolo se împrăştie în tot corpul. Din păcate, nu percepem riscul îmbolnăvirii pe cale respiratorie din simplu motiv că nu putem vedea cu ochiul liber aceşti agenţi patogeni – dar asta nu înseamnă că ei nu există!!

În prezent, asistăm la o explozie a bolilor autoimune şi la o escaladare dramatică a numărului de persoane care suferă de alergii, afecţiuni al căror factor declanşator rămâne de multe ori necunoscut.

Se spune că e uşor să te aperi dacă ştii cine îţi sunt duşmanii, însă, în cazul afecţiunilor cu poartă de intrare respiratorie, duşmanii sunt nevăzuţi, necunoscuţi şi, culmea, nici măcar nu e în puterea noastră să îi eliminăm. Cum ar trebui să procedăm atunci când aerul din oraşul nostru este poluat, ce ar trebui să facem atunci când ieşim pe stradă?

Dacă putem decide ce mâncare să consumăm, din păcate, nu avem de ales când vine vorba de calitatea aerului pe care îl respirăm“.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

16 Comentarii

Hoher Herman
25.02.2020, 20:16:27

Domnisoara Birlic, si blenoragia, strict, pe unde trece? Pe uscat ,sa nu se'nece.

0 (4 voturi)
un motan intransigent
25.02.2020, 21:41:47

Poti alege calea de urmat: ori pe la marul lui Adam, ori pe la parul lui madam. Adica...tot pe-acolo, n-ai cum s-o ocolesti.

+2 (2 voturi)
Toma Caragiu
25.02.2020, 21:08:06

Doamna Bilic, sa-si reduca opiniile la domeniul ei de expertiza si la nivelul la care expertiza in acest domeniu se poate acumula in Romania si sa lase specialistii in imunologie sa vorbeasca despre bolile si afectiunile imune. Supozitiile si presupunerile dansei ar trebui sprijinite cu studii de cercetare riguroase iar cercetara nu face parte din bagajul ei de abilitati si pregatire.

+2 (4 voturi)
spaima vitelor
26.02.2020, 06:17:21

@cargaragiul: tocmai asta face dna Bilic: ii lasa pe imunologi cu imonologia, si ii asigura ca la alimentatie dansa stie mai bine. Probabil ca daca maretii imunologi s-ar ocupa doar de imunologie, dna Bilic n-ar fi nevoita sa atinga acest subiect care, prin incompetenta maretilor imunologi, ii face profesia mai grea!!!

-1 (1 vot)
rica venturiano studinte-n drept si publicist
25.02.2020, 22:43:40

ce are aeru si microbii din aer cu bolile autoimune.Si asa nu se stie prea mult despre ce declanseaza reactia autodistrugatoare a sistemului imunitar, dar se pare ca dna doctor stie tot.Premiul nobel, va rugam

+2 (4 voturi)

Vezi toate comentariile (16)