Stil de viaţă

articolul anterior articolul urmator

Mihaela Bilic, despre viermele de făină, aprobat pentru consum în UE: „Acest vierme nu conţine ceva special“

14
17 Jan 2021 19:42:09
Autor: George-Andrei Cristescu
Mihaela Bilic, când a fost la Adevărul Live  FOTO Adevărul
Mihaela Bilic, când a fost la Adevărul Live  FOTO Adevărul

Medicul nutriţionist Mihaela Bilic a vorbit la Digi 24 despre un nou aliment aprobat în Uniunea Europeană, viermele de făină.

Viermele de făină, cunoscut şi drept viermele galben, a fost aprobat pentru cosum în Uniunea Europeană. 
 
Mihaela Bilic a vorbit despre această alternativă de hrană la Digi 24. „Este un vierme cunoscut, poate, unora dintre noi, din copilărie. Cei care aveam bunica la ţară îşi amintesc că dacă nu erau ţinute cum trebuie, într-un săculeţ de pânză, dacă era umezeală, făina şi mălaiul erau date prin sită, ca să separe acest vierme de făină: era ca o larvă, care face în jurul lui un fel de pânză de păianjen. Deci, acest vierme există dintotdeauna şi la noi“, a precizat medicul nutriţionist. 
 
Mihaela Bilic a mai spus că noi convieţuim cu aceste vietăţi. „Nu uitaţi, apropo de ce înseamnă încărcătura noastră microbiană, că avem de zece ori mai multe microorganisme în corpul nostru decât celule. La 60 de kilograme, o persoană are 2 kilograme de microorganisme cu care coabitează. Doar că nevăzându-le, avem impresia că nu există. Şi neavând nevoie să le mâncăm, le percepem cumva ca fiind negative“, a precizat specialista. 
 
„Şi furnicile, şi gândacii se mănâncă, sunt tot felul de insecte care în cultura altor popoare sunt feluri de mâncare consacrate, pentru că acolo există tot felul de proteine, tot ce înseamnă carapacea lor este făcută tot dintr-un fel de proteină. Putem întreba şi invers: de ce n-ar fi comestibile, cât timp respectiva vietate n-are vreo otravă care să ne facă rău?“, se întreabă Mihaela Bilic. „Sigur că în momentul în care ai alternativă, de ce te-ai chinui să mănânci aşa ceva? Mai bine mâncăm o friptură - cât timp o mai avem.“
 
Mihaela Bilic nu exclude posibilitatea ca şi printre europeni să fie persoane curioase să guste viermii de făină. „Cine ştie, poate preţul lor o să-i facă de negăsit şi o să fie persoane care caută ceva exotic, însă categoric acest vierme nu conţine ceva special. Este mai degrabă o inovaţie la capitolul alimentar. Noi în Europa n-am avut astfel de soluţii alimentare. Dar amatori ar putea exista, măcar şi din curiozitate - ca să nu zic şi din plictiseală şi prea mult bine“, consideră nutriţionista. 
 
„Americanii, de pildă, sunt într-o etapă tristă a existenţei lor alimentare, acolo mâncarea a devenit de o aşa de proastă calitate, că nici măcar nu mai este hrănitoare, nutrienţii nu mai sunt cei care trebuie, ei sunt îndopaţi cu tot felul de produse făinoase în care se bagă foarte mult sirop de porumb îmbogăţit cu fructoză şi ei sunt efectiv umflaţi, mi se pare că este ca un fel de politică parcă la nivel de ţară, să fie îndopaţi cu aceste porţii enorme de alimente care sunt goale sau proaste din punct de vedere nutritiv. Noi, în Europa, suntem răsfăţaţii mapamondului, aş spune un pic răzgâiaţi“, a mai explicat Mihaela Bilic.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

14 Comentarii

Aspida
17.01.2021, 20:20:02

. și ăia din fructe-s buni, n’așa? ♒️🐵

-8 (16 voturi)
Ludwig
17.01.2021, 21:44:52

O sa ajungem ca la chinezi sa mancam caini, pisici, viermi, etc...In final o sa ne mancam intre noi...

+3 (5 voturi)
Popa Pius
18.01.2021, 01:31:43

@ Ludwig Nu, se pregătește piața pentru importuri de vietnamezi și cambodgieni...

Matei Basarab
17.01.2021, 20:20:21

Acum se gatesc deja rame negre prajite cu sos tomat.

+2 (4 voturi)
ion ion
17.01.2021, 23:10:12

Mihaela Bilic loveste din nou. Daca nu e ea, e Prodanca sau Roman.

-3 (5 voturi)

Vezi toate comentariile (14)

Modifică Setările