Misiune istorică: Naveta spaţială a companiei SpaceX s-a conectat cu succes la ISS

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Capsula Dragon a companiei SpaceX s-a conectat cu succes la Staţia Spaţială Internaţională (ISS), vineri, fiind primul vehicul spaţial construit şi operat de o societate privată care realizează o astfel de misiune, potrivit cotidianului „Los Angeles Times“.

Astronauţii de pe ISS intră în capsulă sâmbătă pentru a se aproviziona cu o jumătate de tonă de mâncare, apă şi îmbrăcăminte, aduse de compania Space Exploration Technologies Corp., cunoscută sub numele SpaceX, care a dezvoltat caspusla, lansată marţi din Florida, cu ajutorul rachetei Falcon 9.

Aceasta este prima misiune a unei societăţi private pentru Agenţia spaţială americană (NASA), care caută să încredinţeze aprovizionarea ISS şi transportul astronauţilor companiilor private, după retragerea din circulaţie a navetelor americane, informează Mediafax.

„Această zi marchează un alt pas important în viitorul zborurilor spaţiale americane“, a declarat administratorul NASA, Charles Bolden. „Acum că o companie americană şi-a dovedit capacitatea de a aproviziona staţia spaţială, se deschide o nouă perspectivă asupra oportunităţilor comerciale în spaţiu şi posibilităţii de creare de noi locuri de muncă, aici în SUA“, a adăugat acesta.

Până la această misiune, lansarea unui vehicul spaţial şi conectarea sa la ISS pentru aprovizionare era rezervată guvernelor unor ţări sau grupuri de state care se bucură de o dezvoltare economică şi tehnologică pe măsură - SUA, Rusia, Japonia şi Uniunea Europeană. Dragon a devenit primul vehicul spaţial al unei companii private care s.a conectat la ISS pentru a livra provizii la bordul staţiei.

În această primă misiune cu rol demonstrativ, capsula Dragon livrează la bordul ISS 521 de kilograme de provizii - inclusiv alimente şi material pentru laboratoarele ştiinţifice - şi va readuce pe Terra echipamente şi diverse experimente ştiinţifice care cântăresc împreună 660 de kilograme.

Capsula Dragon va rămâne la ISS până joi, după care se va desprinde de staţie şi va reveni pe Pământ, folosindu-se de paraşute pentru a-şi încetini coborârea după ce intră în atmosfera terestră.Vehiculul este programat să amerizeze în Oceanul Pacific, la sute de mile de sudul coastei Californiei.

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite