Moş Crăciun trăieşte la Glina

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Când l-a văzut pe Nicolae Popescu, Anastasia a ştiut că el e „Moş Căţiun“
Când l-a văzut pe Nicolae Popescu, Anastasia a ştiut că el e „Moş Căţiun“

Cine şi-ar fi putut imagina că Laponia moşului de România, pe numele lui secret Nicolae Popescu, se află la doar zece kilometri de Bucureşti, în comuna ilfoveană Glina. Când nu împarte cadouri micuţilor cuminţi din Capitală, Moş Crăciun este ziarist-colaborator cu presa franceză, operator de calcul şi prieten desăvârşit.

Citeşte şi:

Moş Crăciun există cu adevărat doar la Braşov

„Îl căutaţi pe Moş Crăciun?", întreabă o fetiţă înfofolită într-o hăinuţă ponosită pe oricine dă târcoale casei lui Popescu, în Glina. Gardul înalt nu dă voie niciunui curios să vadă casa şi forfota spiriduşilor din curte, însă ghidul nostru cu ochişori neastâmpăraţi zâmbeşte şi ne face un semn.

În următoarea secundă apare Moşul. În albul nămeţilor, îţi ia ochii: îmbrăcat în hainele-i roşii, cu centura lată la brâu şi cu o căciuliţă lăsată pe o parte, se apropie vesel de noi.

Menirea noastră este aceea de a-l duce în Bucureşti pentru a începe împărţirea cadourilor în zona Gării de Nord. Primii copii care îl aşteaptă sunt Anastasia (2 ani) şi Vlad (9 ani).

Nu vrea să fie „ursul" autorităţilor

Pe drum, la fiecare stop la care şoferul a oprit maşina, toţi ceilalţi conducători auto se uitau cu uimire la „copilotul" Moş Crăciun. Asemănarea lui Nicolae Popescu (49 de ani) cu personajul văzut doar la televizor este izbitoare: părul şi barba albe, ochelarii aurii şi obrajii roşii te fac să-ţi aminteşti imediat o poezie, să i-o spui cu emoţii şi să aştepţi să scoată din sac un cadou pentru tine.

„Am realizat care este rolul meu în această perioadă cam prin '85, când, la institut, unde lucram ca operator, s-a făcut o echipă de teatru. Lipsea Moş Crăciun, iar regizoarea mi-a dat mie rolul acesta", îşi aminteşte Popescu. De atunci, a fost nelipsit de la cele mai importante întâlniri cu micuţii, de Crăciun.

Moşul Nicolae Popescu ştie cum să stea la poveşti cu copiii

Moşul Nicolae Popescu ştie cum să stea la poveşti cu copiii

Preferă să mergă în Ajun la familii, nu să fie „ursul" autorităţilor care au nevoie de un moş cu care să se fotografieze într-unul din centrele de plasament sau în vreo şcoală. A acceptat o singură dată o astfel de invitaţie şi regretă. „Mi se rupea sufletul când câteva zeci de copii l-au aşteptat în frig vreo patru ore pe primar, ca să îl colinde", explică scurt de ce nu a mai participat de atunci la vreo astfel de acţiune.

Testul în faţa copiilor: trasul de barbă

„Majoritatea copiilor mă testează, pentru că îi macină diferenţa dintre barba mea şi cele ale altor moşi. Mă trag de barbă şi atunci când îşi dau seama că nu este din vată se emoţionează şi simt că măcar o dată în viaţă chiar l-au întâlnit pe Moş Crăciun de la Polul Nord", mai spune Niky, aşa cum îl strigă prietenii.

Şi de data aceasta, efectul a fost cel scontat. Micuţa Anastasia a stat în braţele lui, nu a plâns şi a exclamat entuziasmată la vederea cadourilor: „Moş Căţiun!".

Vrea să emigreze în Cuba

Dorinţa din fiecare an a lui Moş Crăciun de România este aceea de a-şi vinde casa de la Glina şi de a se muta pe insula Barbados, aproape de Cuba.

„Din '85 visez la asta. Dorinţa mi-a intrat în sufletul îngheţat de frig în acea iarnă în care nu aveam căldură în casă şi nici apă. M-am uitat într-un atlas şi am descoperit locul unde aş fi cel mai fericit: insula Barbados, unde temperatura minimă este de 16 grade Celsius, iar cea maximă de 28", mărturiseşte Nicolae Popescu. Nu a găsit însă un cumpărător pentru întreg domeniul lui de la Glina. „Moş Crăciun nu se pricepe la negocieri. Cei care au vrut să cumpere au cerut să parcelez, dar nu vreau să dau pe bucăţi", explică el.

Spre deosebire de moşul de jucărie, Nicolae are barbă autentică

Spre deosebire de moşul de jucărie, Nicolae are barbă autentică

O altă dorinţă arzătoare a mai avut tot în anii 80, când a vrut să emigreze în America. „După Revoluţie am avut ocazia să plec, dar nu am mai vrut, pentru că am prins drag de Paris, unde am şi locuit o perioadă", mai spune Niky. Acolo a ajuns datorită colaborărilor cu TF1 şi Radio France Internationale. Şefii posturilor de televiziune şi de radio din Franţa au fost fascinaţi de talentul lui Popescu de a povesti, de a prezenta evenimentele. „I-am cunoscut la Revoluţie, când am fost ghidul echipelor de jurnalişti de la graniţa Porţile de Fier la Bucureşti", încheie Nicolae.

CV-ul Moşului

Data naşterii: 29.01.1960
Ocupaţie: corespondent de presă TF1, Radio France
Familie: doi copii
Experienţă anterioară ca Moş Crăciun: Personajul principal în reclame la sucuri şi cozonaci; Moşul multor companii din Bucureşti, a familiilor din Glina, Popeşti Leordeni şi din Capitală. Voluntariat pentru familiile nevoiaşe, la care spune că merge cu cea mai mare plăcere.

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite