Munţii Făgăraş, curăţaţi de cercetaşi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Aproape 60 de cercetaşi şi 100 de copii din comunitatea locală au strâns gunoaiele lăsate în masivul Făgăraş de turiştii polonezi şi cehi. Cea mai amplă acţiune de ecologizare organizată în Munţii Făgăraş s-a încheiat la sfârşitul săptămânii trecute.

60 de cercetaşi din centrele locale Miercurea Ciuc, Târgu-Mureş şi Giurgiu alături de 100 de copii din zona Făgăraş au adunat aproximativ 500 de saci de gunoi cu o capacitate de 160 de litri de pe Valea Sâmbetei şi de pe Colţii Brezei. În acţiune s-au implicat şi cei de la Salvamont Victoria, Asociaţia S.O.S. Ţara Făgăraşului, dar şi şapte primării din zonă.

„Munţii sunt plini de gunoaie pe traseele turistice. Dacă în urmă cu 20 de ani deşeurile erau lăsate în special de turiştii români, iar străinii le aduceau la baza muntelui, acum turiştii români sunt mai civilizaţi. În schimb, au apărut grupuri mari de polonezi şi de cehi care fac trasee cu cortul şi lasă o mizerie groaznică", explică Thomas Bross de la Salvamont Victoria.

„M-a indignat dispreţul lor faţă de munţii României. Spun că oricum e foarte multă mizerie. Le-am arătat că sunt gunoaie lăsate de grupurile de turişti din ţările lor, dar nu le pasă", adaugă acesta.

Saci menajeri pentru pelerini

Reprezentanţii Organizaţiei Cercetaşii României spun că una dintre cele mai mari probleme este reprezentată de faptul că, pe de o parte, turiştii care adună totuşi gunoaiele în saci nu le aduc la baza muntelui, iar pe de altă parte, de faptul că, şi dacă le aduc, nu au unde să le depoziteze.

„Mentalitatea unui om simplu de la ţară, care te priveşte ciudat când îi spui să nu-şi lase gunoaiele pe munte, nu e la fel de gravă ca inerţia factorilor de decizie din zonă, care nu s-au implicat suficient de-a lungul timpul în ridicarea gunoaielor", constată Vasile Grecu, responsabil de programe la centrul local Miercurea Ciuc Cercetaşii României. „Am reuşit să convingem unele primării să pună măcar un container la capătul văii", mai spune el.

În cadrul acţiunii de ecologizare, cercetaşii şi-au propus să aducă la baza muntelui şi o parte dintre gunoaiele din jurul cabanei Urlea,
care este părăsită. Cum aceasta se află la o altitudine de circa 1.500 de metri, cercetaşii au fost ajutaţi de o firmă de elicoptere. Din cantitatea de gunoaie de la Urlea doar o mică parte a fost adusă însă la baza muntelui (mai puţin de 15%).

Duminică, la finalul acţiunii care a durat două săptămâni, cercetaşii şi copiii din comunitatea locală au împărţit 5.000 de saci menajeri pelerinilor veniţi la Mănăstirea Brâncoveanu din Sâmbăta de Sus pentru  sărbătoarea Adormirii Maicii Domnului.  

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite