Articol publicitar

Nu fumezi? Susţine un viitor fără fum

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:
lll

Pentru nefumători, fumul de ţigară este una dintre cele mai mari neplăceri când vine vorba de ieşirile cu prietenii şi, în general, interacţiunile sociale. Viitorul poate fi, însă, unul fără fum şi toţi pot contribui, într-un fel sau altul, la transformarea acestei viziuni în realitate.

Pentru apropiaţii unui fumător, momentul în care acesta decide să renunţe la fumat este de o importanţă uriaşă, datorită impactului pe care acest obicei îl poate avea şi asupra lor.

Cel mai cunoscut efect social resimţit de nefumătorii aflaţi în prezenţa fumătorilor ţine de mirosul de tutun impregnat în îmbrăcăminte. Orice nefumător care s-a aflat vreodată într-o cameră plină de fum de ţigară ştie cât de neplăcută este această senzaţie şi ce efect are asupra hainelor purtate.

Conform unui studiu global realizat de Philip Morris International, fumatul poate reprezenta unul dintre motivele de ceartă în cuplu. Două treimi dintre nefumătorii bărbaţi şi 73% dintre femei au spus că au avut certuri pe tema fumatului cu partenera/ul care fumează. Pentru fumători, situaţia diferă: doar 36% (bărbaţi) şi 35% (femei) au recunoscut că fumatul a devenit un motiv de ceartă în cuplu.

Un factor care contribuie la această diferenţă pare să fie faptul că 23% dintre fumători decid să ascundă faptul că fumează faţă de cei dragi. Ei speră ca persoanele apropiate să nu observe semnele distinctive ale fumatului, precum mirosul de ţigară, şi cred că pot evita astfel o eventuală confruntare pe această temă.

În acelaşi timp, în momentul în care încearcă să renunţe la fumat, mulţi se aşteaptă ca prietenii şi membrii familiei să îi ajute. Mai exact, 70% dintre fumătorii chestionaţi au spus că au astfel de aşteptări din partea familiei, iar 54% din partea prietenilor.

Ce ar putea să facă un nefumător pentru a-i ajuta pe cei dragi să renunţe la fumat?

Uneori, renunţarea la fumat poate reprezenta un pas prea mare pentru a fi făcut de unul singur. În astfel de cazuri, ajutorul unui nefumător poate fi binevenit. Iată câteva sfaturi pentru cei care doresc să îi sprijine pe apropiaţii care încearcă să renunţe la fumat.

Astfel, ca nefumător, este foarte important să fiţi alături de persoana respectivă, fără a deveni, însă, prea intruziv. Decizia de a renunţa la fumat este a lor, însă, îi puteţi oferi sprijinul necesar pentru a-l menţine pe drumul „fără fum”.

Aţi putea încerca să îndepărtaţi toate brichetele şi scrumierele din casă şi orice alt obiect ce le-ar putea aduce aminte de fumat. Este esenţial să vorbiţi, să îl încurajaţi pe celălalt şi să încercaţi să îl faceţi să uite de fumat prin diferite activităţi.

Nu îi puneţi la îndoială capacitatea de a renunţa la fumat. Încrederea pe care i-o arătaţi este un lucru care îi aduce constant aminte că poate renunţa la fumat. De altfel, atitudinea faţă de o persoană care trece printr-un astfel de proces, de renunţare la fumat, ar trebui să fie puţin diferită, deoarece aceasta ar putea fi mult mai predispusă la stări de nervozitate sau iritare. Este bine să încercaţi să aplanaţi cât mai repede orice conflict ar putea apărea.

Cunoaşte alternativele

Există şi multe produse care pot ajuta o persoană care doreşte să se lase de fumat, precum plasturii cu nicotină, care eliberează substanţa în sânge prin piele, guma cu nicotină, ce permite eliberarea acesteia în timp ce e mestecată sau sprayul nazal cu nicotină.

Dacă renunţarea la fumat este un pas prea dificil de urmat pentru cei dragi, atunci aţi putea să îi încurajaţi să caute alternative fără fum, care să elimine astfel şi mirosul neplăcut de ţigară din locuinţă şi din îmbrăcăminte. Astfel de alternative sunt ţigaretele electronice sau produsele cu tutun încălzit. Diferenţa principală între ţigările simple şi alternativele acestora este reprezentată de lipsa fumului şi a scrumului.

Pentru mai multe informaţii despre cum puteţi contribui la un viitor fără fum, accesaţi www.unsmoke.ro.

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite