Nutriţionist: „Merele previn declinul mental şi încetinesc semnele îmbătrânirii“. Beneficiile consumului de mere

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Nutriţionistul Gianluca Mech
Nutriţionistul Gianluca Mech

Cu siguranţă aţi auzit celebra expresie: „Un măr pe zi ţine doctorul departe”. A fost rostită pentru prima oară în 1913, inspirată dintr-un proverb ce datează din 1866. Este ea însă adevărată sau e un simplu mit?

Includerea merelor în dieta zilnică poate ajuta la îmbunătăţirea mai multor aspecte legate de sănătate. Iată în continuare câteva dintre beneficiile consumului de mere.

Bogate în nutrienţi

„Merele sunt bogate în substanţe nutritive importante, inclusiv fibre, vitamine, minerale şi antioxidanţi.

Un măr mediu oferă următoarele substanţe nutritive:

Calorii: 95

Carbohidraţi: 25 grame

Fibre: 4,5 grame

Vitamina C: 9% din necesarul zilnic

Potasiu: 4% din din necesarul zilnic

Vitamina K: 3% din din necesarul zilnic

Vitamina C acţionează ca un antioxidant pentru a neutraliza compuşii dăunători cunoscuţi sub numele de radicali liberi şi protejează împotriva bolilor. Merele sunt, de asemenea, o sursă excelentă de antioxidanţi precum quercetina, acidul cafeic şi epicatechina”, explică nutriţionistul Gianluca Mech.

Merele ajută la sănătatea inimii

„Studiile arată că consumul de mere poate fi asociat cu un risc mai mic de apariţie a mai multor afecţiuni cronice, inclusiv boli de inimă. Acest lucru se datorează flavonoidelor din mere, compuşi despre care s-a demonstrat că reduc inflamaţia şi protejează sănătatea inimii. Merele sunt, de asemenea, bogate în fibre solubile, care pot ajuta la reducerea tensiunii arteriale şi a nivelului de colesterol, ambii factori de risc pentru bolile de inimă”, adaugă nutriţionistul Gianluca Mech.

„Conţin compuşi ce ajută la prevenirea cancerului

Merele conţin mai mulţi compuşi care pot ajuta la prevenirea cancerului, inclusiv antioxidanţi şi flavonoizi.

Aliaţi pentru o siluetă armonioasă

Datorită conţinutului lor de fibre, s-a dovedit că merele oferă acea senzaţie de saţietate. Au un aport scăzut de calorii, motiv pentru care contribuie la pierderea în greutate atunci când sunt consumate parte a unei diete echilibrate”, dezvăluie Gianluca Mech.

Sănătatea oaselor

Numeroase studii au demonstrat că consumul de fructe este asociat cu o mai bună densitate minerală osoasă şi un risc mai mic de apariţie a osteoporozei.

Buna funcţionare a creierului

Alte studii arată că includerea merelor în dieta zilnică ajută la reducerea stresului oxidativ, previne declinul mentar şi încetineşte semnele îmbătrânirii”, declară nutriţionistul.

Merele protejează împotriva diabetului

„Potrivit unei analize ample, consumul unui măr pe zi reduce cu până la 28% riscul de a dezvolta diabet zaharat de tip 2, comparativ cu persoanele care nu consumă deloc mere”, mai spune nutriţionistul Gianluca Mech.

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite